galéria megtekintése

Kurd sikerek Kobanéban, IS-szövetségesek Egyiptomban

0 komment

NOL

A szíriai kurd erők az iraki kurd pesmergákkal együtt sikerrel törték meg az iszlamista fegyveresek hatalmát Kobane városánál. De amíg az Iszlám Állam (IS) hatalma Szíriában megtorpanni látszik, addig egy internetre feltöltött felvétel azt valószínűsíti, hogy Egyiptomban új szövetségesekre találtak a szélsőségesek.

A szíriai-török határnál fekvő Kobanénál továbbra is heves harcok folynak az iszlamista fegyveresek és a kurdok között a város ellenőrzéséért. Az iraki pesmergák egy hete szálltak be a hónapok óta tartó összecsapásba, de az Egyesült Államok és szövetségesei által irányított légicsapások is nagyban segítik az iszlám lázadók visszaszorítását.

Gomolygó füstoszlop Kobane felett. A város egyötödéért megy a harc
Gomolygó füstoszlop Kobane felett. A város egyötödéért megy a harc
Yannis Behrakis / Reuters

A heves kedd éjszakai összecsapásokban a kurdok jelentős sikereket értek el – számol be róla brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A szervezet által közölt jelentés hangsúlyozza, hogy a szunnita szélsőségeseket meglepte a kurd erők ellenállása, és a harcokban több száz iszlamista fegyveres halt meg.

 

Az IS ellen harcoló csapatoknak sikerült visszafoglalni pár kisebb falvat Kobane környékén, de a dzsihádisták még mindig uralják a nemzetközi jelentőségűvé vált város keleti részét – írja a Reuters.

Idris Nassan helyi tisztviselő elmondta, hogy az IS erői már csak a település 20 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. A férfi hozzátette, hogy az iraki kurdok fegyveres támogatása nagy segítség volt a harcokban, és ennek köszönhetően sikerült előre törni a város keleti és déli részén.

A pesmergák a Kobanétól nyugatra fekvő hegyekből rakétákkal támadták az IS által elfoglalt épületeket, amelyekre a szélsőségesek korábban kitűzték fekete zászlóikat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az amerikaiak és szövetségeseik által irányított légicsapásokban 865 ember vesztette életét, köztük ötven civil. Az Iszlám Állam állásait célzó támadások szeptember óta zajlanak az arab országban.

Egyiptomban talál magának szövetségeseket az IS? 

Amíg Szíriában nagy sikereket könyvelhetnek el az Iszlám Állam ellen harcoló szövetségeísek, addig egy vasárnapi, internetre feltöltött videó tanúsága szerint a terrorszervezet Egyiptomban szövetségeseket talál magának.

A YouTube-on megosztott hangfelvételen a Sínai-félszigetet fenyegető Ansar Beit al-Maqdis (ABM) bejelentette, hogy hűséget fogad az Iszlám Államnak. A 10 perces üzenetben a zsarnokokat és a „zsidó ügynököket, valamint azok szövetségeseit" hibáztatják a muszlimok évtizedek óta zajló szenvedéseiért, egyúttal egy „új hajnal” eljövetelének nevezik az IS-t.

CNN szerint ha a felvétel valódi, akkor az egy új és veszélyes fejezet lehet az egyiptomi terrorszervezet életében, amely 2012 óta egyre több támadást követ el a félszigeten. Az ABM harcosai több száz egyiptomi rendőrt és katonát öltek meg az utóbbi időben. A legnagyobb vérengzést egy hónapja követték el. Egy fegyveres támadásban 31 katonát öltek meg. Elemzők szerint több száz harcosa lehet a terrorszervezetnek.

Míg az ABM támadásai eddig csak az egyiptomi kormányerők ellen irányultak, most megnövekedhet a félelem az emberekben, hogy az IS szövetségeseként civilekre és turistákra is támadnak a szervezet tagjai. Az egyiptomi biztonsági erők agresszívan küzdenek a szélsőséges iszlamista csoportok ellen Mohammad Murszi elnök bukása óta.

A legnagyobb harcok az észak-sínai Arish városában vannak, ahol néha kijárási tilalmat is el kell rendelni miattuk. Hasonló a helyzet a Gázával határos rafai határátkelőnél, ahol egy októberi támadás után három hónapos kijárási tilalmat hagyott jóvá. Az egyiptomi hírszerzés szerint az ABM-et a gázai Hamász támogatja. Ezt a vádat a palesztinok cáfolták.

Az Iszlám Állam előretörése előtt az ABM-et sokszor kapcsolatba hozták az al-Kaidával. A közösségi médiában is a terrorszervezet vezetőjét támogató bejegyzések jelentek meg, de az ABM később cáfolta a két terrorszervezet közti kapcsolatot.

Szakértők szerint ha az ABM valóban az IS-szel társulna, azzal elvesztené a „helyi hős" szerepét az egyiptomiak előtt és külföldi kémmé válna a szemükben. A szervezet ezen kívül így nagy veszélyt jelentene az afrikai ország turizmusára is.

Egy egyiptomi állami portál szerint az ABM tagadja az Iszlám Államhoz való kötődését, lés azt, hogy a felvétel hiteles, egyelőre az amerikaiak sem tudják bizonyyítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.