galéria megtekintése

Ezreket fertőzhetett meg a fogorvos

1 komment

NOL

Egy 32 éven át praktizáló, mintegy 22 ezer pácienst kezelő Nottingham környéki fogorvos megszegte az infekciókontroll előírásait, és így több száz, vagy akár több ezer beteget is megfertőzhetett vér útján terjedő betegségekkel.

A Daybrook Fogászatban dolgozó Desmond D'Mello nem megfelelően tárolta az általa használt eszközöket
A Daybrook Fogászatban dolgozó Desmond D'Mello nem megfelelően tárolta az általa használt eszközöket
Reuters

A Daybrook Fogászatban dolgozó Desmond D'Mellot júniusban buktatták le, amikor videofelvétel készült arról, hogy a kezelés során nem tartja be az infekciókontrollal kapcsolatos szakmai irányelveket, nem megfelelően fertőtlenítette eszközeit.

Júliusban az alapellátás minőségét vizsgáló bizottság is komoly problémákat talált a rendelőben, kifogásolták például, hogy a személyzeti mosdóban tárolták a fogorvosi eszközök egy részét. A beszámoló szerint fennállt annak az esélye, hogy a fogorvos által használt szerszámok testnedvekkel szennyeződtek be.

 

A vizsgálat után az Általános Fogászati Tanács augusztusban 18 hónapra felfüggesztette a fogászt, aki ellen eljárás indult, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) pedig most igyekszik felkutatni azt a 22 ezer pácienst, akiket a 32 év alatt a szakember kezelt és ingyenes HIV-, illetve Hepatitisz B- és C-szűrést ajánlott fel számukra - adta hírül a The Mirror brit lap.

Az NHS a szerda délelőtti sajtótájékoztatón közölte, hogy a férfi teljesen egészséges, nincs hordoz semmilyen vér útján terjedő fertőző betegséget.

„Noha a fertőzés veszélye kicsi, mindenkit meg kell vizsgálni” - nyilatkozta a lapnak egy meg nem nevezett forrás. Ezen a véleményen van Andrew Lee professzor, a Sheffield Egyetem közegészségügyi szakértője is, aki nyugalomra int mindenkit, mondván a legtöbb beteg esetén csekély az infekció kockázata és a 22 ezer beteg közül mindössze 160 személynél végeztek olyan invazív eljárást, mely növeli a rizikót.

Nottinghamshire-ben felállítottak egy sürgősségi központot, ahol azonnal elvégzik a szükséges teszteket, és a hét minden napján, éjjel-nappal hívható egy forródrót, ahol az érintett páciensek érdeklődhetnek a teendőkről. Mint azt a szakemberek kifejtették, záros határidőn belül nem tudnak mindenkit levélben értesíteni, hiszen van olyan beteg, akit a szakember még 1982-ben kezelt. Azóta sokan elköltöztek, és néhányan meg is halhattak már.

A Terrence Higgins Trust, a brit HIV segélyszervezet vezérigazgatója, Dr. Rosemary Gillespie a Daily Mailnek elmondta, a korábbi hírekkel ellentétben a fogorvos nem HIV-fertőzött, és a rendelkezésére álló információk szerint a betegek a nem megfelelően fertőtlenített eszközök miatt szorulnak a szűrővizsgálatokra.

A szakemberek szerint csekély az esély arra, hogy a páciensek a nem megfelelően fertőtlenített eszközök miatt HIV-vírussal vagy Hepatatis C-vel vagy B-vel fertőződhettek meg
A szakemberek szerint csekély az esély arra, hogy a páciensek a nem megfelelően fertőtlenített eszközök miatt HIV-vírussal vagy Hepatatis C-vel vagy B-vel fertőződhettek meg
Reuters

„Teljesen helyénvaló, hogy visszahívják a pácienseket, de szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy annak az esélye, hogy ily módon kapták el a HIV-fertőzést, csekély. A HIV tiszavirág-életű, néhány perccel azután, hogy elhagyja a testet, inaktívvá válik” - magyarázta a szakember.


Nem ez az első eset


Tavaly egy Paisley-ben, a Kelburne Fogászatban dolgozó orvosról derült ki, hogy HIV-fertőzött, aki sürgősségi ellátást is vállalt a Dumfries-ban található Nithbank Kórházban. A vizsgálat szerint közel 3000 páciense volt kitéve a fertőzés veszélyének.

Az elmúlt 25 évben összesen 10 ezer betegnek kellett szűrővizsgálaton átesnie, amiért HIV-fertőzött orvosokkal kerültek kapcsolatba. Ugyanakkor a jelenlegi információk szerint Nagy-Britanniában eddig egyetlen beteg sem kapta el a kórt orvosi vagy fogorvosi kezelés következtében.

2014 áprilisában az egészségügyben dolgozó HIV-fertőzöttekre vonatkozó előírások megváltoztak, és a mostani szabályozás értelmében a betegséget hordozók bizonyos fogorvosi és sebészeti eljárásokat nem végezhetnek. Az Általános Fogászati Tanács véleménye szerint egyébként nagyobb az esélye, hogy valakibe belecsapjon a villám, mint hogy a fogorvosi kezelés során elkapjon valamit az orvosától. Mint írják, összesen négy olyan esetről van feljegyzés, amikor a beteget valóban az őt kezelő doktor fertőzte meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.