galéria megtekintése

Kilencéves menyasszonyok Irakban

1 komment

NOL

Egy iraki törvénytervezet szerint akár már kilencéves lányokat is férjhez lehetne adni, és legális volna a házasságon belüli szexuális erőszak is. 

Az iraki parlament előtt álló tervezet nemcsak a gyermekházasságnak adna zöld utat, de a házasságon belüli szexuális erőszaknak is, hiszen kimondja, hogy a férfinak joga van a házasélethez, még akkor is, ha abba felesége nem egyezik bele.

A nők ezen túl otthonukat is csak férjük engedélyével hagyhatnák el, valamint súlyosan csorbulna öröklési és gyerekfelügyeleti joguk is. Egy két évnél idősebb gyermek esetében, ha a szülők elválnak, a felügyeleti jog automatikusan az apát illetné. Ugyanakkor, engedélyezi, hogy egy „nő" már kilencéves korban válást kezdeményezzen, ami azt jelenti, hogy meg is házasodhat ennyi idősen.

Ifjú házasok Irakban. Ha a parlament megszavazza a törvénytervezetet, akár kilencéves lányokat is férjhez adhatnak
Babarczy Veronika / Reuters
 

„Ez a törvény nemcsak a nők, de minden iraki számára megalázó lenne. Katasztrófa, mind az anyáknak, mind a gyerekeknek, akiket nem szabadna ilyen szörnyűségnek kitenni. Ez csak azt támasztja alá, hogy bizony visszafelé haladunk" – nyilatkozta a the Guardiannek Szafia al-Szuhali, az iraki parlament 82 női képviselőjének egyike.

A tervezetet a Fadila párt vezetője, az iraki igazságügyi miniszter terjesztette be a miniszterek tanácsa elé, amely két hete el is fogadta a tervezetet, igencsak nagy vihart kavarva hat héttel a választások előtt (ez lesz az első az amerikai csapatok kivonulása óta). Emberi jogi szervezetek mélyen elítélték, és visszalépésként értékelték a tervezetet.

„Bizonyos médiumok úgy mutatják be Irakot, mintha ez visszalépés lenne, de ez nem igaz. Nyugaton az emberek a melegházasságról beszélnek. Na, mi erről soha nem beszélnénk, hiszen a vallásunk, a természetünk ellen való, de mégsem mondjuk, hogy [a nyugat] le van maradva" – így az iraki miniszterelnök szóvivője.

„Vannak, akik nem értenek vele egyet, de nem foglalkozunk velük, mert ők az Iszlám ellen vannak. Aztán vannak azok, akik szerint módosítani kellene a törvényt, de a többség számára ez nem más, mint egy választási kampány, így nem foglalkozunk azzal, hogy mit mondanak" – mondta az igazságügyi minisztérium szóvivője, aki hozzátette, hogy még ha el is fogadják a törvényt, opcionális lesz a síiták számára, akik a 36 milliós iraki lakosság többségét alkotják.

Egy, a the Guardian által megkérdezett szakértő szerint politikai játszmáról van szó. „A Fadila párt egyértelműen azt akarja megmutatni az irakiaknak, hogy ők a síitákat képviselik, és világossá akarják tenni a választások előtt, hogy mi is az álláspontjuk. Mostanában naponta változnak a dolgok, és a síiták közötti különbségek is folyamatosan változnak" – mondta a Bagdadi Egyetem politikai elemzője.

A miniszterelnök egyelőre nem kommentálta a törvénytervezetet, de a kormányfői posztért harmadszorra induló Nour al-Maliki többször is úgy nyilatkozott, hogy Irakot szunnita felkelés fenyegeti.

Szakértők szerint az iraki síita vallási vezetőket is megosztotta a törvénytervezet, és egyelőre nem tudják, miként reagáljanak rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.