galéria megtekintése

Feszült elnökválasztás hódító tervekkel

0 komment

Az exit poll azt mutatja, hogy Petro Porosenko nyerte az ukrán elnökválasztást. A csokimilliárdos mindegyik felmérés szerint több mint 50 százalékot szerzett, amivel az első fordulóban eldöntötte a megmérettetést. Ukrajnában ma rengetegen szavaztak, de a függetlenséget kiáltott két keleti megyében, Donyeckben és Luganszkban csak a szavazóhelyiségek töredéke volt nyitva.

Szavazóhelyiség az ivano-frankivszki Koszmacsban
Szavazóhelyiség az ivano-frankivszki Koszmacsban
Kacper Pempel / Reuters

Helyi idő szerint délután háromig (magyar idő szerint kettőig) a jogosultak 38,53 százaléka adta le a voksát vasárnap Ukrajnában, az országot széteséssel fenyegető politikai válság árnyékában tartott elnökválasztáson. A részvételi arányról a központi választási bizottság tett bejelentést, és annak ellenére rekord lesz belőle, hogy az orosz és oroszpárti szeparatisták fenyegetései miatt a két hete függetlenséget kiáltott két keleti megyében, Donyeckben és Luganszkban a szavazóhelyiségeknek csak a töredéke nyitott ki.

Donyeckben összesen 3,3 millió, Luganszkban 1,8 millió ember szavazna, ha tudna, de jellemző, hogy a 2430 donyecki szavazóhelyiségéből most 426-ban várják a jogosultakat. Az utcák sokhelyütt azokban a választókörzetekben is néptelenek, ahol lehet szavazni.

 

A megyeközpont Donyeckben senki sem voksol. A város főterére a szeparatisták Ukrajna-ellenes tüntetést szerveztek, a feszültség pedig bármikor erőszakba torkollhat, kétezer tüntető felfegyverzett szeparatistákkal az oldalán ugyanis a prominens oligarcha, Rinat Ahmetov városi rezidenciája elé vonult. „A nép ellensége!", „Oroszország, Oroszország!" – kiáltozták, nyilvánvalóan Ahmetov őket kritizáló korábbi megnyilvánulásai miatt.

Poroshenko (jobbra) a feleségével, Marinával ment el szavazni
Poroshenko (jobbra) a feleségével, Marinával ment el szavazni
Gleb Garanich / Reuters

A februárban megbuktatott elnöktől, Viktor Janukovicstól az új kijevi vezetéshez átpártolt Ahmetov egyébként biztonságos távolságból, a fővárosból figyeli, mi történik Donyeckben. De nem találták meg a szeparatisták Szerhij Taruta Donyeck megyei kormányzót sem, akiért kalasnyikovokkal hatoltak be a kormányzó tulajdonában lévő Hotel Victoriába. A megyei adminisztráció épülete elé gyűjtött szavazóurnák többségén a „Szemét" felirat díszeleg.

A Timosenko-család Dnyipropetrovszkban
A Timosenko-család Dnyipropetrovszkban
Valentyn Ogirenko / Reuters

Kijevben ebből a feszültségből nem sokat érezni. A fővárosi szavazóhelyiségek előtt hosszú sorok kígyóznak, már csak azért is, mert Ukrajnában az elnökválasztással párhuzamosan önkormányzati választást és főpolgármester-választást is tartanak, de annak ellenére, hogy néhány szavazóhelyiség előtt akár másfél órát is kell várni, az emberek többnyire mosolyogva várnak a sorukra.

A Kyiv Post szerint sokan családdal jöttek, néhányan pedig tradicionális népi viseletbe, visivankába bújtak a nagy nap kedvéért. A piknikhangulatra jellemző, hogy a gyerekek mellett volt, aki elvitte szavazni a kutyát is. Miközben egyébként az elnökválasztás favoritja, a csokimillárdos volt gazdasági miniszter, Petro Porosenko Kijevben adta le a voksát, a nagy riválisa, Julija Timosenko exkormányfő a férjével, Olekszandrral és a lányával, Jevhenyijával együtt Dnyipropetrovszkban voksolt.

A szeparatisták Új-Oroszországot akarnak
A szeparatisták Új-Oroszországot akarnak
Kyiv Post

Az elnökválasztás sikerétől függetlenül Ukrajna aligha fogja megúszni a politikai válság elmélyülése nélkül. A szeparatisták láthatóan komolyan gondolják a függetlenséget, és már nem csak a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságét, amelyet a népszavazás után kiáltottak ki.

Egy éppen az elnökválasztásra időzített lap, a NovoRosszija tanúsága szerint a szeparatisták hódítanának még egy kicsit, az az „Új-Oroszország” legalábbis, amelyet elképzelnek maguknak, Harkovtól Ogyesszáig minden keleti és déli megyét magában foglalná – köztük az Oroszország által márciusban annektált Krímmel is.

A szeparatista erőszakról szóló félelmeket végül csak egy incidens váltotta be, de az halálos volt, a luganszki Novoajdarban valakik tüzet nyitottak a Donyecki Népköztársaság rendszámait viselő kocsikra. A három kocsiból álló konvoj szavazóurnákat szállított. A lövöldözésben egy ember halt meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.