galéria megtekintése

Színre léptek az oligarchák

2 komment


Poór Csaba

A szeparatizmus ellen tüntettek kedden Kelet-Ukrajna több városában az ország leggazdagabb üzletembere, Rinat Ahmetov felszólítására. A kezdeményezésnek egyelőre kevés foganatja van, mint ahogyan annak is, hogy a kijevi parlament memorandumot fogadott el, amely "garantált státuszt" biztosít az orosz nyelvnek.

„Békemenet, Mariupol. Békét!” Szeparatisták elleni tüntetés Mariupolban
„Békemenet, Mariupol. Békét!” Szeparatisták elleni tüntetés Mariupolban
Maxim Zmeyev / Reuters
Az akció délben, Donyeckben, az európai élvonalba tartozó futballklub, az Ahmetov tulajdonában lévő Sahtar stadionjában többperces kürtszóval kezdődött. Donyeckben megkongatták a harangokat a központi székesegyházban, az utcán az autósok dudaszóval jelezték, hogy támogatják a demonstrációt, igaz, – az Osztrov helyi hírügynökség jelentése szerint – az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság hívei baseballütőkkel támadtak rájuk, sőt, a városközpont fölött köröző helikopterre többször rá is lőttek.

A kezdeményezésnek egyelőre kevés foganatja van, mint ahogyan annak is, hogy a kijevi parlament kedden olyan memorandumot fogadott el, amely „garantált státuszt" biztosít az orosz nyelvnek, támogatást ígér az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek nyelveinek, és a hatalom decentralizálását irányozza elő. A harcok ettől függetlenül a korábbi napokhoz hasonló intenzitással folytatódtak.

A kelet-ukrajnai békedemonstrációt rendkívüli tévébeszédben kezdeményezte az elsősorban a Donyeck környéki nehéziparban érdekelt Ahmetov, akinek vagyonát a Forbes amerikai üzleti magazin 11,4 milliárd dollárra becsülte. A csaknem ötperces, drámai hangvételű szónoklatban az oligarcha egyebek közt banditizmussal, fosztogatással, emberrablásokkal és a „Donyec-medence kiirtásával" vádolta a felkelőket.

 
Rinat Ahmetov és a Sahtar játékosai a napra pontosan öt évvel ezelőtt aratott UEFA-kupa győzelem napján, 2009. május 20-án. Kiirtják a Donec-medencét – véli
Rinat Ahmetov és a Sahtar játékosai a napra pontosan öt évvel ezelőtt aratott UEFA-kupa győzelem napján, 2009. május 20-án. Kiirtják a Donyec-medencét – véli
Umit Bektas / Reuters

A milliárdos felhívása némi meglepetést keltett. Még akkor is, ha nemrég már bejelentette, hogy nem hajlandó a donyecki szakadároknak adót fizetni. Ő volt ugyanis a kijevi kormányellenes demonstrációk, a Majdan nyomán megbuktatott államfő, Viktor Janukovics fő üzleti támogatója.

Ráadásul korábban már felvette a kapcsolatot a felkelőkkel, sőt – mint arra most a Moszkovszkij Komszomolec moszkvai napilap emlékeztetett –, megbízottjai néhány napja Mariupolban még memorandumot is aláírtak velük arról, hogy együtt gondoskodnak a rendről és a biztonságról a városban.

Az elemzői értékelések fényében azonban logikusnak tűnik Ahmetov lépése. Egyes vélemények szerint ugyanis az eredetileg az oligarchák ellen is irányuló Majdan eredményeit éppen az ukrán politikai életet mindvégig szigorú kontroll alatt tartó oligarchák sajátították ki. – Valójában oligarchikus forradalom, fordulat ment végbe. Oligarchák egyik csoportja – a kereskedő, bankár réteg képviselői – vette át a hatalmat egy másiktól, a termelő ágazatokban érdekeltektől – vélekedett a Népszabadságnak Dimitro Vidrin politológus.

Munkás az Azovstal fémipari kombinátban. Megszólaltak a szirénák is
Munkás az Azovstal fémipari kombinátban. Megszólaltak a szirénák is
Maxim Zmeyev / Reuters

És a jelek szerint most valami hasonló zajlik a keleti országrészben is. Vagyim Karaszjov, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója szerint az ott érdekelt oligarchák, a kijevi kormány elleni tiltakozó megmozdulásokat kihasználva, az ellenőrzésük alá vették a keleti régiót, mégpedig azért, hogy megőrizzék az ottani gazdaságot, ipart, amelynek termékeire az Európai Uniónak nincs szüksége, Oroszországnak viszont igen.

– Bizonyos gazdasági szabadságot igyekeznek kivívni, hogy kevésbé függjenek a központi hatalomtól, amely gazdasági értelemben gyakorlatilag már Brüsszel befolyása alatt áll – mondta lapunknak az elemző. A keleti vidékek elszakadását azonban nem akarják, hiszen akkor az üzleti érdekeltségeik is elveszítenék jelentőségüket, sőt – mint azzal a donyecki szeparatisták tegnap már kilátásba helyezték – akár az államosítás veszélye is fenyegetné őket.

Az sem jönne jól a mágnásoknak, ha Oroszország kebelezné be a térséget. Ők inkább azt szeretnék, ha Ukrajnán belül nagyobb autonómiát kapnának, és egy ilyen forgatókönyv aligha nem Moszkvának is megfelelne – vélekedett a szakértő.

– Ha kézben tartják a keleti területeket, az oligarchák sajátos kapcsolatot építhetnek ki a kijevi kormányzattal, egyfajta „irányítható káoszt" kialakítva. A központi hatalom így gyakorlatilag a túszukká válik – fejtegette Karaszjov.

Vagyis szerinte az oligarchák politikai-társadalmi súlya és szerepe a vasárnap esedékes elnökválasztás után sem csökken majd: képesek lesznek a hatalmában korlátozni az államfőt, aki egyébként minden jel szerint ugyancsak egy, a gazdasági elithez tartozó milliárdos, a Roshen édesipari társaság feje, Petro Porosenko lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.