Nem lesznek választások Kelet-Ukrajna egyes területein

A kijevi vezetés elismerte, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luganszk megye egyes területein nem fogják tudni lebonyolítani vasárnap az előre hozott elnökválasztásokat. A belügyminisztérium szombati közlése szerint a szeparatisták miatt a helyi választási bizottságoknak a fele nem működik a két megyében.

Volodimir Hrinyak, a belügyminisztérium közbiztonsági osztályának vezetője közölte, hogy a Donyeck megyei 22 körzeti választási bizottságából 9, a Luganszk megyei 12-ből pedig 8 nem működik. A szakadárok több területen megszállták a választási bizottságok épületeit, elkobozták a dokumentumokat és a pecséteket, megfenyegették a testületek tagjait. 

Súlyos a helyzet a megyeközpontban, Donyeck városában, továbbá északon Kramatorszkban, Szlavjanszkban és Horlivka környékén, valamint délen Mariupolban.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök szombaton üzenetet intézett a választókhoz, arra kérve őket, hogy "meggyőződésük és lelkiismeretük" szerint szavazzanak. "Holnap megmutatjuk a világnak, de elsősorban magunknak, hogy nem lehet bennünket megfélemlíteni, mi és csak mi döntjük el, hogyan építsük otthonunkat, és miként gazdálkodjunk benne" - hangoztatta a kormányfő.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő is felhívta a választókat, hogy menjenek el szavazni. Szavai szerint az elnökválasztással lezárul az új hatalom megalakításának időszaka.

Szombattól életbe lépett a kampánycsend, amely vasárnap helyi idő szerint este nyolcig, azaz urnazárásig tart. Ez idő alatt tilos bármely jelölt mellett agitációt folytatni, választási szórólapokat osztogatni, nagygyűlést tartani.

A szavazócédulákon 21 elnökjelölt neve szerepel majd. Közülük négyen visszaléptek, de túl későn jelezték, ezért nevük rajtamaradt a szavazólapokon.

A választás napján két exit poll is készül: egy televíziós, amelyet négy ukrán tévécsatorna urnazárás után egy időben hoz nyilvánosságra, és egy úgynevezett nemzeti felmérés, amelyet három neves közvélemény-kutató, a Razumkov intézet, a Demokratikus Kezdeményezések nevű alapítvány és a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) készít.
A választásokon a közrend biztosításában részt vesz a Nemzeti Gárda több mint 5100 tagja is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.