galéria megtekintése

A Lengyelországnak szóló elismerés, ami visszaütne

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 30. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a lengyelek több mint fele nem szeretné, ha Donald Tusk kormányfő venné át Herman Van Rompuytől az Európai Tanács állandó elnökének posztját. A jelek szerint Tusk is inkább elhárítaná a magas pozíciót.

Maga Merkel ajánlotta volna fel a brüsszeli posztot Tusknak? (A kép baloldalán Cameron brit kormányfő és Hollande francia elnök)
Maga Merkel ajánlotta volna fel a brüsszeli posztot Tusknak? (A kép baloldalán Cameron brit kormányfő és Hollande francia elnök)
Francois Lenoir / Reuters

– Lengyelországban több ok van rá, hogy azzal foglalkozzam, ami hazánkban és körülötte történik. Azt gondolom, hogy itthon hatékonyabb lehetek – nyilatkozta a miniszterelnök. Majd hozzátette: fél éve legalább százötvenszer válaszolta interjúkérdésekre, hogy nem készül Brüsszelbe.

Feltehetően nem hiszik el neki, különösen azóta, hogy Lengyelországban készpénznek veszik: Angela Merkel német kancellár ajánlotta fel varsói kollégájának a brüsszeli állást.

 

A kérdés azért is izgathatja a lengyel politikai szférát, mert az utóbbi hetekben alapos megrázkódtatások érték Tusk pártját, tovább morzsolva táborát. Ilyen volt mindenekelőtt a lehallgatási botrány. Felkapott varsói éttermekben készültek hangfelvételek kormánypolitikusi beszélgetésekről. Bűnügy szaga csak az egyik felvételnek volt, a többiben inkább csak az alpári nyelvezete kelthetett felháborodást. Mindenesetre csökkent a miniszterek és a kormányfő presztízse.

Tusknak nem sikerült meggyőznie a közvéleményt arról, hogy a lehallgatás belső összeesküvők kormányellenes puccsa, amelyet külső (értsd orosz) titkosszolgálatok mozgatnak.

Tusk hét éve kormányozza már Lengyelországot, ő és pártja is meglehetősen elkoptak ennyi év alatt – a botrányok és a belharcok miatt is. A miniszterelnök nem építette fel utódját, sőt amikor a Polgári Platform (PO) egy-egy politikusa túl erősnek látszott, gyorsan eltávolította a legbelsőbb hatalmi körből.

Kaczynski beszél, Tusk (jobb felül) hallgatja - Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta
Kaczynski beszél, Tusk (jobb felül) hallgatja - Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta

A PO sokáig azért vezette a „politikai szépségversenyt”, mert a lengyel társadalom nem akarta Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) visszatértét a hatalomba. A PiS-nek stabil és fanatizált politikai tábora van. A gazdasági fellendülés éveiben az általuk szított nacionalista-vallási hisztéria kevésnek bizonyult Tuskék leváltásához.

Hisznek egy pártban

Most erre több lehet az esélyük. Legalábbis a kedden közzétett IBRIS-felmérés szerint a PiS 36 százalékot kapna a választáson, a PO csak 25-öt. Ekkora szelet a szavazatokból elegendő lenne ahhoz, hogy Kaczynski újra kormányfő lehessen. Meglehet, hogy mindehhez koalíciót kellene kötnie az Új Jobboldal Kongresszusa (KNP) nevű szélsőségesen EU-ellenes jobboldali párttal.

Lengyelországban nincs olyan gazdasági-politikai válság, amely indokolná a kormánypárt mélyrepülését. Az okokat inkább a kormányzás kifáradásában, és az általános európai rosszkedvben lehet felfedezni, amihez több külső ok is járul. Ilyen mindenekelőtt a veszélyérzet az elhúzódó ukrán válság miatt, illetve a romló viszony Oroszországgal.

A lengyel politika nem volt képes egységesen fellépni az ukrán törekvések védelmében. Miközben Tusk kormánya, illetve Radoslaw Sikorski külügyminiszter elszántan követelte az ukránok megsegítését, a jobboldali ellenzék nem volt szolidáris velük. Sőt, Kaczynski rendre akadályozta őket. Továbbra is terjesztik azt az állítást, hogy 2010 áprilisában merénylet következtében zuhant le a Lech Kaczynskit és népes kíséretét szállító TU–154-es kormánygép az oroszországi Szmolenszkben. Ehhez pedig – állítják – Tusk és Vlagyimir Putyin összeesküvése vezetett el.

Tusk felemelkedése Lengyelországnak szóló elismerés, el kell fogadnia - gondolják többen is
Tusk felemelkedése Lengyelországnak szóló elismerés, el kell fogadnia - gondolják többen is
Kacper Pempel / Reuters

A szmolenszki mítosz mellett a PiS a katolikus egyház legkonzervatívabb köreivel együtt folytatja harcát a világi állam ellen. A legújabb téma Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényének további keményítése. A püspöki kar azzal állt elő, hogy követeli a művi vetélést végrehajtó kórházak listáját. Az egyházi nyomás növekszik az orvosokra és a fogamzásgátló tablettát forgalmazó gyógyszerészekre.

Az egyház eddig megakadályozta a lombikbébiprogramok állami támogatását – a kormány sokéves huzavona után készítette el törvényjavaslatát. Ezek az elemek nyilvánvalóan meghatározzák az ősszel esedékes önkormányzati választások napirendjét. A közvélemény-kutatások ott is a PiS győzelmét jelzik előre.

Tuskék egyedüli esélye, ha sikerül ismét szót érteniük a városi középrétegekkel. Ezek ugyanis feltehetően megunták a PO lavírozását az egyházi konzervativizmus és az európai elkötelezettség között. Sokan vannak, akik azt mondják: a Tusknak felkínált magas EU-s poszt Lengyelországnak szóló elismerés, amivel élni kellene.

Mások ebből a rétegből inkább azt várnák el az 57 éves politikustól, hogy rázza össze pártját, s verje vissza a jobboldali kihívást. A PiS győzelme, esetleges koalíciója a KNP-vel a legrosszabb változat, különösen a lengyel gazdaságnak, amely millió szállal kötődik Európához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.