galéria megtekintése

Juncker várja Cameron uniós javaslatait

1 komment

NOL/MTI

Az Európai Bizottság tisztességes megállapodásra törekszik Nagy-Britanniával, ahol az EU-alapszerződés módosításának igényét korábban megfogalmazó David Cameron konzervatív miniszterelnök megnyerte az előző napi brit választásokat – mondta pénteken Brüsszelben Margarítisz Szkínász szóvivő.

A délután folyamán az Európai Bizottság sajtószolgálata azt a rövid üzenetet is közzétette, amelyben Juncker gratulált Cameron választási győzelméhez:

„Szeretnék gratulálni Önnek a tegnapi általános választáson aratott határozott győzelméhez. Készen állok a közös munkára, hogy az Egyesült Királyság számára méltányos alku szülessen az Európai Unióban, s várom ezzel kapcsolatos ötleteit és javaslatait” – mindössze ennyit üzent az Európai Bizottság elnöke az újraválasztott brit kormányfőnek.

Szkínász felidézte Juncker korábbi nyilatkozatát, miszerint a tisztes alku sem korlátozhatja az uniós megállapodások gerincét jelentő négy alapszabadság egyikét sem.

 

Ezen alapszabadságok közül a személyek – vagyis a munkavállalók – mozgásszabadsága az, ami ellen London többek értelmezése szerint komoly kihívást intézett, amikor a más uniós országból érkező munkavállalóktól az utóbbi időben elkezdte megvonni a különböző szociális juttatásokat, és hosszabb, folyamatos nagy-britanniai tartózkodáshoz, valamint munkaviszonyban töltött időtartamhoz köti azok folyósítását.

Tusk is marasztalja a briteket

Gratulált David Cameron brit kormányfőnek újraválasztásához Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, egyúttal azt világossá tette erről szóló pénteki közleményében: számít arra, hogy a brit kormány az uniós tagság mellett áll majd ki.

„Az Európai Unió kihívásokkal teli időszak elé néz. Az Egyesült Királyság hangja meghatározó Európa jövőjének alakításában” – írja Tusk, aki a továbbiakban is szoros együttműködésre számít David Cameronnal.

Juncker – közölte Szkínász – gratulált Cameronnak a választási győzelemhez. A két politikus hamarosan találkozik egymással. A szóvivő szerint Brüsszel nyitott, baráti és építő szellemben kíván tárgyalni Londonnal. A britek által szorgalmazott uniós alapszerződés-módosításról Szkínász úgy vélekedett, hogy az hosszú távú folyamat eredménye lehet.

„Mindig azt mondtuk, hogy a szerződésmódosítás nem egyszerű, és hosszabb időt igényel” – fogalmazott, és utalt arra, hogy a végső döntés a tagállamokat tömörítő Európai Tanács kezében lesz majd.

Népszavazás lesz az EU-tagságról 

David Cameron korábban többször leszögezte, hogy Nagy-Britannia tagállami kézbe akar visszaszerezni egyes, korábban uniós hatáskörbe helyezett döntési jogokat. Kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén népszavazásra bocsátja Nagy-Britannia EU-tagságának kérdését. 

A brit miniszterelnök szerint az elmúlt évtizedekben olyan sok szuverén döntési jogkör került át a londoni kormánytól Brüsszelhez, hogy itt az ideje a változtatásnak, és annak, hogy minderről a brit választók elmondhassák véleményüket. A népszavazásra még 2017-ig sor kerülne, de addig is a brit kormány szeretné újratárgyalni az ország EU-hoz fűződő viszonyrendszerét.

Elkerülhetetlen, hogy valódi vita folyjon az EU jövőjéről 

A csütörtöki nagy-britanniai választások kimenetelével foglalkozott pénteken közzétett gyorsmérlegében Fabian Zuleeg, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű think tank elemzője.

Zuleeg szerint bár nagy meglepetést nem hozott a választás, a konzervatívok és a skót nacionalisták egyértelműen jobban szerepeltek a vártnál. A népszavazást meg fogják tartani, az unióból való brit kilépés – az úgynevezett „Brexit” – reális eshetőség – vélekedett az elemző. Hozzátette azonban, hogy a referendum nem szükségszerűen jár majd ezzel a következménnyel, hiszen a negatív hatásoktól való félelem az unión belül tarthatja a briteket.

„Önmagában ez a félelem azonban hosszú távon nem szolgálhat elég meggyőző erővel az EU-n belül maradáshoz. Végül is elkerülhetetlen lesz, hogy valódi vitát folytassanak le az EU jövőjéről, nem csupán Nagy-Britanniában, hanem az egész unióban, mielőtt visszafordíthatatlanná válna a széttöredezés” – írta az EPC elemzője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.