galéria megtekintése

Afrikai gyerekek ezreit hozzák az embercsempészek Európába

3 komment

V. D.
NOL

A 13 éves kisfiú szülei 35 ezer egyiptomi fontot, vagyis több mint egymillió forintnak megfelelő összeget fizettek azért, hogy a gyereket Egyiptomból Olaszországba csempésszék. Kilenc napig hánykódott a tengeren egy több száz emberrel teli hajóban, körötte vizelet és hányás. De ismét nekivágna, hiszen tőle függ családja jövője.

Az egyiptomi kormány szerint sok esetben a szülők a felelősek azért, hogy a gyerekek az illegális embercsempészek karmába kerülnek. Abban a reményben indulnak útnak, hogy némi pénzt tudnak majd küldeni Európából a gyakran eladósodott, szegény családjuknak, csakhogy ezt az esetek döntő többségében nem legális úton szerzik meg. A bűnbanda, amely Afrikából Európába csempészi őket, a földet érés után is kihasználja és kizsákmányolja a gyerekeket, akiknek olykor saját tesüket kell áruba bocsátani, hogy törleszteni tudják családjuk kölcsönét.

Kisfiú a szicíliai  Pozzallo kikötőjében. Ő is egy rozoga hajóval érkezett, Líbia partjairól
Kisfiú a szicíliai Pozzallo kikötőjében. Ő is egy rozoga hajóval érkezett, Líbia partjairól
Antonio Parrinello / Reuters

A CNN munkatársai egy szicíliai kisváros festői terén beszélgettek a 13 éves kisfiúval és barátaival. Mikor a riporter arról kérdezi, mit üzenne azoknak a fiúknak, akik jelenleg arról álmodnak Egyiptomban, hogy egyszer ők is átjuthatnak a Földközi-tengeren, azt mondja: próbálná eltántorítani őket tervüktől, ám tudja, hogy mindez semmin sem változtatna. ƒ„Miért is hallgatnának rám? Mindenki azt teszi, amit a szíve diktál. Nem azt teszik, amit mi mondunk” - mondja a kisfiú, aki ha újrakezdhetné, akkor is ugyanígy döntene. „Mit tehetnék? Az otthoniak terhe mit sem változott.”

 

Eközben Egyiptomban a szülők reménykedve fogják közre a CNN stábját, hátha hallanak valami hírt a messzi távolban dolgozó fiaikról. Csak a Burj Mughayzil nevű kis faluból 2000 fiú indult útnak Európába - sokukról azóta sem tudnak semmit. A 17 éves Ibrahim is egy közülük. Az olasz hatóságok úgy vélik, hajója elsüllyedt a Földközi-tengeren. „Tudni szeretném, mi történt, hogy meggyászolhassam” - mondta az újságírónak a fiú anyja.

Menekült fiatalok a római  Tiburtina pályaudvar közelében
Menekült fiatalok a római Tiburtina pályaudvar közelében
Yara Nardi / Reuters

Noha ritka, de van, aki visszatér. Így tett a 17 éves Talal is, aki ugyan szerencsét próbált Olaszországban, ám úgy ítélte meg, hogy az élet talán még nehezebb odaát, így inkább hazatért. Sikertörténet is akad persze. Kareem 12 évesen, öt évvel ezelőtt érkezett Olaszországba, most már tolmácsként dolgozik és a hozzá hasonló gyerekeknek segít a szicíliai menedékotthonokban. 

Az olasz hatóságok becslése szerint jelenleg több mint ezer egyiptomi fiatal él a száz menhelyen.

Róma fenyegetőzik

Ha Európa nem vállal szolidaritást a menekültügy kezelésében azon tagállamokkol, ahova a menekültek érkeznek, Olaszország saját megoldást léptet életbe a bevándorlási helyzet kezelésére - mondta Matteo Renzi olasz kormányfő, aki nem részletezte, mit ért B-terv alatt. A Corriere della Sera napilapban megjelent interjú azonban jelzi, hogy Olaszország türelme fogytán van.

Főleg azután, hogy a szomszédos országok megszigorították a határellenőrzést az onnan érkező illegális migránsok tömege miatt, akik most egyre nagyobb tömegekben gyűlnek az olasz vasútállomosokon.

Rómában a Vöröskereszt orvosi ellátásban részesíti a migránsokat, és átmeneti sátrakat is felállítottak azok számára, akiket a hivatalos menekülttáborok sem fogadnak be.

Olaszországba tavaly 170 ezer, az idén pedig már több mint 57 ezer bevándorló érkezett.

„Nem mondok nekik semmit, csak jó dolgokról beszélek és kérem, hogy imádkozzanak értem” - feleli az egyik Szicíliában élő egyiptomi fiú, mikor arról kérdezik, mesél-e a szüleinek arról, hogy milyen körülmények között él. „Min változtatna? Szükségük van az általam küldött pénzre” - teszi hozzá.

A fiú szülei adósságba verték magukat, hogy meg tudják teremteni az utazáshoz szükséges költségeket - afféle befektetésnek tekintették, amely majd biztosítja az egész család jövőjét. Abban bíztak, hogy a gyermekük mielőbb munkát talál és hazaküldi majd a megkeresett pénzt. Csakhogy a menedékházakban ez nem lehetséges, így gyermekek ezrei tűnnek el az olasz gyermekvédelmi szolgálat hálójából. A Munkaügyi Minisztérium szerint legalább négyezer egyiptomi gyereknek veszett nyoma.

Gyerekek a szicíliai Augustában
Gyerekek a szicíliai Augustában
Antonio Parrinello / Reuters

A legtöbben Rómába utaztak, sokan ugyanis úgy gondolják, ott könnyebb munkát találni. Rengeteg gyerek a Termini Központi Pályaudvaron végzi, valamelyik bűnbanda dealereként. Csaknem bármit elvállalnak, mert hatalmas a nyomás rajtuk: rettegnek, mit tesznek majd a csempészek családjukkal, ha nem fizetik nekik vissza a kölcsönt.

A szociális munkások szerint a gyerekek gyakran a drogokhoz fordulnak, és sokan végzik prostituáltként, hogy megszerezzék a kábítószerre valót.

Az egyik kisfiú, aki még Szicíliában van, suttogva faggatta Rómáról az újságírót, aki azt mondta, veszélyes hely az egy gyereknek, és mesélt neki az ott élő egyiptomi fiatalok történteiről. A kizsákmányolásról és a nem múló honvágyról.

„Azt mondtam, jobb, ha mindent legálisan csinál, és jobban jár, ha tanul” - írja az újságíró. A fiú udvariasan meghallgatta, majd azt mondta: „Jobb holtan, mint haszontalanul”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.