Migránsok: malária és rüh okoz aggodalmat az Olaszországban rekedtek között

A megtelt szállások miatt több száz menekült, köztük afrikai országokból és Szíriából érkezettek várakoznak napok óta Milánó központi pályaudvarán, kiváltva az egészségügyi hatóságok aggodalmát.
Csütörtök óta egészségügyi ellátásban is részesülnek a milánói vasútállomás peronjain és várócsarnokában letelepedett, illetve a pályaudvar körüli utcák járdáit elfoglaló férfiak, nők és gyerekek. A vizsgálatok nyomán egy eritreai nőt maláriás tünetekkel szállítottak kórházba, több mint ötven személyt rühesnek találtak. Az egészségügyi hatóságok a helyzet egészségügyi kockázatára figyelmeztetnek, részben az egyre nagyobb kánikula miatt is.

Hasonló a helyzet a római Tiburtina pályaudvaron, ahonnan a rendőrség közreműködésével szállították el a vasútállomáson várakozó több száz bevándorlót egy befogadóállomásra. Több tucatnyian várakoznak Ventimiglia olasz–francia határállomáson is arra várva, hogy a franciák beengedjék őket.

A líbiai partokról indult és Dél-Olaszországban kikötött eritreaiak, szomáliaiak, etiópok, szudániak és szíriaiak átkeltek Olaszországon, és egészen Milánóig jutottak, hogy innen Európa északibb országaiba utazzanak tovább. Többségük Németországba és Svédországba akar eljutni. A G7-csúcstalálkozó miatt lezárt német határok miatt a migránsok az észak-olaszországi Milánóban rekedtek.

Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto elnöke, a szélsőjobboldali Északi Liga politikusa arra utasította a tartomány prefektusait, ne engedjék, hogy a migránsok az idegenforgalmi szempontból jelentős helyszíneken gyülekezzenek, mert szerinte elijeszthetik a turistákat. Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy „nem akar rühes lenni”. Erre reagálva Enrico Rossi, Toscana tartomány elnöke, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa rasszistának nevezte Salvinit.

Matteo Renzi, az ország szociáldemokrata miniszterelnöke felesleges pánikkeltésnek nevezte az illegális bevándorlóktól való félelem hangoztatását, s azt hangsúlyozta, hogy a migráció okozta problémákra nem az a megoldás, ha Olaszország bezárkózik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.