galéria megtekintése

Indul az amerikai-kínai verseny a csendes-óceáni befolyásért

0 komment

NOL

Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Térség (FTAAP) néven új gazdasági társulást hívott életre Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, ellensúlyozandó az Egyesült Államok által patronált Transzpacifikus Társulást (TPP).

Új gazdasági társulással, a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Térséggel (FTAAP) ellensúlyozná az Egyesült Államok térnyerési kísérleteit Hszi Csin-ping kínai elnök. Hszi – aki hivatalosan a gazdasági kihívásokra adott szembenézéssel indokolta az FTAAP életre hívását – Ázsiai–Csendes óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vezetőinek kétnapos találkozóján állt elő az új gazdasági társulásról szóló javaslattal. Azt mondta, az új helyzet új regionális integrációt követel, a csúcs zárónyilatkozata szerint a 21 tagú APEC egy kétéves tanulmányt készítene az FTAAP megalapításáig.

Obama és Hszi a hídon. A világ haszna
Obama és Hszi a hídon. A világ haszna
Kevin Lamarque / Reuters

Az FTAAP ötletével Kína valószínűleg az Egyesült Államok által patronált Transzpacifikus Társulás (TPP) miatt állt elő. Erről Washington még tárgyal, de várhatóan 12 ország (Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, Vietnam és USA) lesz benne, Kína és Oroszország viszont kimarad. Barack Obama amerikai elnök – aki részt vett a csúcson – a kínai Xinhua hírügynökségnek adott interjújában úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok semmiben nem próbálja meg visszafogni Kínát.

 

Hszi megmutatta Obamának a Peking történelmi Tiltott Városától nyugatra fekvő, egy évszázados múltú Csongnanhajt, a kommunista hatalomátvétel óta a legfelső párt- és állami vezető elit szigorúan őrzött lakó- és munkahelyét. A piros és kék fényekkel megvilágított parkban átsétáltak a tó feletti kis hídon, miközben a Xinhua szerint Hszi azt fejtegette, hogy Kína modern történetéből érthető meg a kínaiak jelenlegi törekvése, az általuk választott irány. Obama pedig annak a reményének adott hangot, hogy a mostani látogatása – hasonlóan a tavalyi kaliforniai találkozójukhoz – hozzájárul a kapcsolatok új szintjéhez. – Ha az Egyesült Államok és Kína képes hatékonyan együtt dolgozni, abból az egész világ hasznot húz – mondta az AP szerint.

A sétát követően megkezdődött a formális megbeszélés a két ország kapcsolatairól és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi kérdésekről. A tárgyalások a tervek szerint szerdán folytatódnak, majd Obama továbbutazik Mianmarba.

A Wall Street Journal Pekingben amerikai forrásból úgy értesült, hogy ma a két elnök jelenlétében megállapodást írnak alá a véletlen katonai konfrontáció veszélyének megelőzéséről. Egyrészt kötelezettséget vállalnak a jelentősebb hadgyakorlatok előre jelzéséről, másrészt szabályokat fogadnak el hadihajók és repülőgépek találkozásakor a magatartási normákról. A Washington Post pedig Michael Froman amerikai kereskedelmi képviselőre hivatkozva azt irta, hogy Pekingben kedden a két ország képviselői megállapodtak az informatika, a távközlési technológia és a gyógyászati berendezések számos high-tech terméke vámtételének eltörlésében, ami lehetőséget kínál a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jövő hónapban esedékes genfi ülésén az utóbbi 17 év legnagyobb vámtarifa csökkentésére.

És Putyin társaságában az APEC-csúcson
És Putyin társaságában az APEC-csúcson
Pablo Martinez Monsivais/Pool / Reuters

Az APEC-csúcs alkalmával Hszi korábban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyek során további együttműködési megállapodásokat írtak alá. A kínai elnök 2013. márciusi beiktatása óta első ízben tárgyalt Abe Sinzo japán kormányfővel is. A kínai kommentárok szerint a hétfői megbeszélés segített a feszültség csökkentésében Peking és Tokió között, ám az egyeztetések fontosságának hangsúlyozása mellett a jelek szerint egyik fél sem engedett érdemben a vitás kérdésekben képviselt álláspontjából.

A világsajtót bejárta egyébként az a hír, hogy a kínai internet-hatóság a jelek szerint letiltott egy jelenetet azokból a képsorokból, amelyeket eredetileg a CCTV állami televízió közölt élőben az APEC-csúcs részvevőit köszöntő tűzijátékról. Immár nem látható, amint Putyin az ugyancsak hűvös estén egy kendőt terít a kínai elnök felesége, Peng Li- juan hátára, miközben néhány székkel odébb Hszi éppen Obamával beszélgetett. Valaki rájött, célszerű a kommenteket megelőzni, hiszen a házigazdáknak kellett volna figyelmesnek lenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.