galéria megtekintése

Varga Mihály viszi el a Fidesz balhéit?

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Kormányzati és vezető fideszes körökben főként Varga Mihályt és az általa vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumot tartják felelősnek a netadó terve nyomán kialakult feszült politikai helyzetért. Orbán Viktor még időben visszakozott szerintük, ám ez már csak kármentés volt, és az ügy hosszú távon is hátrányos lehet a Fidesznek.

„Politikai vaksággal” magyarázzák vezető fideszes politikusok, hogy a jövő évi adótörvények előkészítése során a Nemzetgazdasági Minisztérium nem mérte fel kellőképpen, hogy milyen hatásai lehetnek az internetadó bevezetésének. Egyes forrásaink szerint azon a kormányülésen, amelyen a távközlési adó kiterjesztéséről, más néven az internetadó bevezetéséről tárgyaltak, szó esett ugyan arról, hogy az intézkedésnek milyen politikai veszélyei lehetnek, de ennek nem tulajdonítottak jelentőséget.

Varga Mihály
Veres Viktor / Népszabadság

Úgy tudjuk, a miniszterelnök emiatt neheztel is Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterre, akinek rutinos politikusként az internetadó politikai kockázatait erőteljesebben kellett volna képviselnie. Ezen az ominózus kormányülésen ráadásul nem vett részt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sem.

 

A nemzetközi tiltakozás, a sok tízezres magyarországi tüntetések miatt Orbán Viktor politikai válságtanácskozást is összehívott, ezután döntött a netadó visszavonásáról. Arra a kérdésünkre, hogy az internetadó miatt kialakult hazai és nemzetközi botrányért a kormányfő tervez-e felelősségre vonást, egy forrásunk azt mondta: ennek még nem jött el az ideje.

A Fideszben úgy ítélik meg: azzal, hogy Orbán Viktor személyesen jelentette be az internetadó visszavonását, még időben kezelte a helyzetet, s ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt másfél hétben csökkent a tüntetéseken részt vevők száma, igaz, immár azt lehet mondani, hogy sorozatosan demonstrálnak az emberek a kormány ellen. A Fideszben azonban úgy tartják, hogy a belpolitikai helyzet karácsonyra, januárra megnyugodhat.

Varga Mihály az amerikai kitiltási ügyben sincs könnyű helyzetben. A miniszter elmondása szerint Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke csak múlt héten, közvetlenül a Magyar Nemzetnek adott interjú megjelenése előtt tájékoztatta arról, hogy ő az egyik érintett, s vele együtt a NAV több vezető beosztású alkalmazottját is kitiltották az Egyesült Államokból.

A botrány kipattanásakor ugyanakkor Varga Mihály azt mondta, hogy ő azért nem kérdezi meg Vida Ildikót, hogy érintett-e, mert hivatalba lépésekor a NAV elnöke megígérte, hogy minden, a munkavégzését befolyásoló ügyről beszámol neki. Mivel nem szólt, így nyilván nem is érintett – mondta akkor Varga.

Varga Mihály és Orbán Viktor a parlament főlépcsőjén 2010 nyarán. Csak a kármentés
Varga Mihály és Orbán Viktor a parlament főlépcsőjén 2010 nyarán. Csak a kármentés
Kurucz Árpád / Népszabadság

Tévedett. A miniszter azonban nem váltja le az adóhatóság elnökét. Varga Mihály hétfőn a Magyar Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a NAV-elnököt valaki anélkül vádolta meg, hogy bármivel bizonyítana. Ebben a helyzetben akkor járna el a legrosszabbul, ha felmentené a NAV vezetőjét, de ezt nem fogja megtenni.

Azt mondta: mindenkit, így Vida Ildikót is megilleti az ártatlanság vélelme. Szerinte a kitiltás csupán ürügy, nem erről szól az ügy, annak erősebb „politikai szála van”. Ezért továbbra is azt várják az amerikai hatóságoktól, hogy tájékoztassák a kitiltás indokairól a kormányt. Hozzátette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész már kezdeményezte az amerikaiaknál a bizonyítékaik átadását, ám ez máig nem történt meg.

Varga frontján bontakozott ki a nagyobb üzletek vasárnapi nyitva tartása körüli konfliktus is. Az előzmények ismeretében meglepő volna, ha éppen az ő akarata szerint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.