galéria megtekintése

Idén még nem fogják elkezdeni a Brexit-tárgyalásokat

1 komment


Kőműves Anita

Nagy-Britannia annyit már most is tud, hogy vissza akarja szorítani a bevándorlást, viszont szoros gazdasági kapcsolatokban reménykedik Európával.

Idén még nem kezdődnek meg a tárgyalások Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból – közölte Theresa May. A brit miniszterelnök Angela Merkellel közös berlini sajtótájékoztatóján, kétoldalú megbeszélésük után hangsúlyozta, időre van szükség ahhoz, hogy országa meghatározza, mik lesznek a céljai a Brexit-tárgyalások során, és csak azután lépteti életbe az uniós alapszerződés 50. cikkelyét, azaz ekkor indítja el hivatalosan a kilépés két évig tartó folyamatát. Nagy-Britannia May szerint „nem fogja cserben hagyni" az Európai Uniót és a lehető legszorosabb gazdasági kapcsolatban akar maradni vele.

Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters

Néhány célt azonban máris tud May és el is árulta őket, és az egyik ilyen a bevándorlás csökkentése. A brit miniszterelnök szerint évi tízezres nagyságrendűre, „fenntartható mértékűre" kell csökkenteni a szigetországba érkezők számát. Egy másik fontos cél a jó kereskedelmi megállapodások letárgyalása, ami létfontosságú a brit gazdaság számára.

 

Merkel azt mondta, megérti, hogy a briteknek időre van szükségük a kilépés előkészítésére, ám hangsúlyozta, hogy sem az Európai Uniónak, sem Nagy-Britanniának nem tenne jót, ha elhúzódna a bizonytalan helyzet. A német kancellár hozzátette, hogy Nagy-Britanniának már a tárgyalások megkezdése előtt tisztában kell lennie azzal, milyen kapcsolatot akar majd a későbbiekben az EU-val és mindenki érdekét szolgálja, ha jól körülhatárolt tárgyalási pozíciókkal érkezik majd a delegáció Brüsszelbe.

Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters

May amúgy beszél egy keveset németül, de a franciatudása állítólag sokkal jobb, és szüksége is lesz rá, amikor csütörtökön már Párizsban tárgyal Francois Hollande elnökkel. Itt már nem lesz olyan könnyű dolga, mint Berlinben – emlékeztet a BBC elemzése. Hollande ugyanis keménységet ígért a Brexit-tárgyalások során, nem utolsó sorban belpolitikai célokból: így akarja aláásni a hasonló népszavazást sürgető Marine Le Pen radikális jobboldali Nemzeti Frontjának népszerűségét.

Szerdán jött rendkívüli hír, hogy súlyosan megsérült Larry, a Downing Street 10. főegerész macskája, akit reggel bicegve tért vissza a miniszterelnöki rezidenciára. Az eddig kiszivárogtatott információk szerint Larry Palmerstonnal, a külügyminisztérium macskájával kapott össze. Egyelőre nem világos, hogy a két kisragadozó konfliktusának van-e köze hozzá, de a június 23-i Brexit-népszavazást felvezető kampányban May a maradás, külügyminisztere, Boris Johnson – akit May jelölt ki a tárca vezetőjének – a kilépés mellett foglalt állást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.