galéria megtekintése

Hókuszpók felrázza az "öngyilkos" országot

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 17. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Számtalan értelmiségi álma ez: veszik a könyvét, mint a cukrot, vidéki fellépése előtt a világszerte egyik legismertebb rajzfilmfigurával mossák egybe, szót képeznek a vezetéknevéből, és az egyik vezető párt vezére fakad ki, hogy ne már ő uralja a közbeszédet.

Ám ehhez feszegetni kell a határokat, mégpedig alaposan. Két hét leforgása alatt százezrével kapkodták el Éric Zemmour A francia öngyilkosság (Le suicide francais) esszékötetét, amely letaszította a sikerlisták éléről a köztársasági elnök előző élettársa, Valérie Trierweiler botránykönyvét (Köszönet e pillanatért, Merci pour ce moment) is.

Éric Zemmour (középen) újságírók gyűrűjében. A francia népesség ötödét tekinti idegennek
Éric Zemmour (középen) újságírók gyűrűjében. A francia népesség ötödét tekinti idegennek
Charles Platiau / Reuters

Az sem nagyon zavarta meg az értékesítést, hogy a napokban két francia Nobel-díjast is kihirdettek, köztük Patrick Modianót épp irodalomban. Míg a legtöbb szerző örülhet, ha a sajtó legalább utólag beszámol egy-egy könyvbemutatójáról, író-olvasó találkozójáról, Zemmour esetében most éppenséggel előre világgá kürtölték csütörtöki fellépését a déli Béziers-ben: fizetett plakáthirdetések várták bohócorral vagy a Hupikék törpikék gonosz varázslójaként, Gargamelként (a közismertebb magyar változatban: Hókuszpókként) feltüntetve őt.

 

Zemmour fő tézise, mint a sajtóbeszámolókból kiderül: az elmúlt negyven évben fokozatosan meggyengült a francia nemzetállam, az ország elitje kiengedte a kezéből a gazdaságpolitika és a bevándorlás feletti ellenőrzést. Különösen az utóbbi kérdés kényes az 56 éves, már Franciaország európai részén született, de algériai származású (ahogy maga megfogalmazza: berber zsidó családból való) szerző feldolgozásában.

Sőt e vitapont túlmegy a párizsi közbeszédben a két hete megjelent, mintegy félezer oldalas köteten. Az idegeneket, a bevándorlókat ostorozó Zemmour korábban egy rádióműsorban elmondta azt is: a 66 milliós nyugat-európai ország csaknem ötödét, 12 millió embert idegennek tekint, a gyerekeiket is ideszámítva.

Ez persze polémiát váltott ki, a Libération balliberális napilap számításai szerint mindösszesen 3,7 millió törvényesen letelepedett idegennel lehet számolni Franciaországban, már ha nem számítják a közben a francia állampolgárságot megszerzetteket. Akik meg, ugye, franciák...

Zemmour, az író-publicista nem ismeretlen a francia közvélemény szélesebb rétegei előtt sem. Nemcsak azért, mert ismerhetik írásait az egyik vezető napilap, a Le Figaro hasábjairól vagy az RTL kereskedelmi televízió műsoraiból, hanem mert a bűnügyi hírekben is megforgatták a nevét. A rendre a politikai korrektség határait feszegető értelmiségit többször is feljelentették gyűlöletkeltés vádjával, és előfordult, hogy ez „ült” a bíróságon. Megütötte a bokáját, és pénzbüntetésre ítélték annak nyomán, hogy pár éve kifejtette: a munkaadóknak joguk van visszautasítaniuk az arab vagy a fekete álláskeresőket, akiket úgy általában beilleszkedésre képtelennek tart.

Nem véletlen, hogy a francia Szocialista Párt főtitkára, Jean-Christophe Cambadélis megálljt parancsolt most a „zemmourizáció” nyomán, „új progresszivitásra” szólítva fel a baloldalt. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a „klasszikus reakciós témák”, az 1930-as, 1940-es évek fasizmusához is hozzájárult „hanyatlásideológia” váljék uralkodóvá a francia közbeszédben. Az aggodalom több mint érthető: miközben a balközép a romjaiban hever, az idei év három francia választásán (helyhatósági, európai és szenátori voksolás) a szélsőjobboldali Nemzeti Front több mint figyelemre méltó eredményeket ért el.

Talán nem véletlen az sem, hogy könyvsikere csúcspontján, amikor a kereslet nyomán újra be kell indítani a nyomdagépeket, Zemmour éppen Béziers-be látogat, ahol nemzeti frontos a polgármester. Azaz a francia Délre, amely nemcsak szülei, de az észak-afrikai bevándorlók tömegei előtt is kaput nyitott azóta az országba és Európába.

Nyugat-Európában nem ez az első botránykönyv az utóbbi években, amely alaposan szembement a politikai korrektséggel és az utóbbi évtizedek hallgatólagos („ne szólj szám, nem fáj fejem”) konszenzusával. A legismertebb ezek közül Thilo Sarrazin, Berlin volt szociáldemokrata szenátora („pénzügyminisztere”) 2010-es sikerkötete, a Deutschland schafft sich ab (Németország felszámolja magát) volt. Míg Zemmour a „szabadon lebegő értelmiségi” pozíciójából beszélhet, a konszenzuspárti körökben páriává lett Sarrazin lemondásra kényszerült a Deutsche Bundesbank igazgatótanácsi posztjáról. Könyvét viszont milliós példányszámban kapkodták el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.