galéria megtekintése

Óriásbulival búcsúzott Hollywoodtól a Budapestre induló Colleen Bell

Csillogó partik sora követte egymást Hollywoodban a hét végén, hiszen most volt a Golden Globe-díjak átadója. Ám egy pletykalap szerint még ezeket is túlszárnyalta Colleen Bell, a Budapestre készülő amerikai nagykövet búcsúbulija, ahol milliárdosok szürcsöltek magyar pirospaprikás koktélokat.

Hollywood háromszáz fős, csillogó partival búcsúztatta a hét végén Colleen Bellt és családját. A producer hamarosan Budapestre érkezik, mint az Egyesült Államok új nagykövete.

A The Hollywood Reporter tudósítása szerint a bulin eleinte csak kevesen, a legközelebbi barátok voltak ott, ám hamarosan legalább háromszázra duzzadt a vendégsereg, mert New Yorkból, Chicagóból és a gazdagok síparadicsomából, Aspenből is nagyon sokan megérkeztek.

Jelen volt Gwyneth Paltrow színésznő, Nicolas Berggruen milliárdos befektető és filantróp, Steve Tisch, a New York Giants amerikaifoci-csapat elnöke, a minőségi albumokat kiadó német Benedikt Taschen és Maria Schriver újságíró, Arnold Schwarzenegger volt felesége is.

 
Colleen Bell
Colleen Bell

Az egyik Netflix-vezér, Ted Sarandos és felesége, Nicole Avant saját Golden Globe-partijukról léptek le, hogy ott legyenek Bell buliján. (Avant egyébként 2009-től a Bahamákon volt nagykövet, de idő előtt visszahívták, mert rosszul vezette a követséget. Alapvetően be sem járt dolgozni.)

Koktél pirospaprikával és magyar zászlóval

A bennfentes hollywoodi lap megjegyzi: a hétvégén számos nagyszabású, "A-listás" partit rendeztek Hollywoodban, hiszen vasárnap osztották ki a Golden Globe-díjakat. A Bell család otthonában, Holmby Hillsben megrendezett parti azonban még így is az egyik legpazarabb volt. Azt már több korábbi tudósítás is megírta: a híresen fényűző Bell-házban rendezik Hollywood legismertebb partijait.

A Hollywood Reporter szerint a bulin magyar pirospaprikával ízesített, külön erre az alkalomra kreált koktélt szolgáltak fel, az ételekbe szúrt pálcikákat pedig apró, magyar és amerikai papírzászlók díszítették.

Bell legendás amerikai televíziós családba házasodott be. Férje, Bradley Bell a világ legnézettebb, 28 éve futó szappanoperája, a Gazdagok és szépek producere és vezető forgatókönyvírója. A házaspár a sajtóhírek szerint a hollywoodi társasági élet egyik központja, az 1920-as években épült, legendásan szép házuk népszerű partik helyszíne.

A négy gyermeket nevelő Colleen Bell az utóbbi néhány évben kezdett producerként dolgozni a sorozatban. A hollywoodi internetes oldalak szerint hozzá köthető, hogy új, modern ruhákat kaptak az addig kissé ódivatú szereplők, de az is, hogy a Los Angeles-i elitről szóló sorozatba behozta a társadalmi témákat, például a hajléktalanságot vagy a mentális betegségeket.

Több millió dollárt gyűjtött Obamának

Bell jelölése nem volt konfliktusoktól mentes. Az Egyesült Államokban évtizedek óta bevett szokás, hogy a nagykövetek körülbelül harminc százaléka politikai kinevezett. Azaz az elnök (anyagi) támogatója, aki a kampányban nyújtott segítségéért cserébe kap egy kényelmes nagyköveti posztot Európában vagy egy szigeten a Karib-tengeren.

Bell ez alapján jó esélyekkel indult: saját vagyonából közel 300 ezer dollárt ajánlott fel, ismerőseitől pedig 2,1 millió dollárt gyűjtött össze Obama legutóbbi elnökválasztási kampányához. Az egyik adományszerző estélyen még a Grammy-díjas Foo Fighters is fellépett. Így nem csoda, hogy a 46 éves Bell neve már nem sokkal a tavaly novemberi elnökválasztás után felmerült, mint valamilyen nagyköveti poszt várományosa.

McCain a meghallgatás óta ellenzi Bell delegálását
McCain a meghallgatás óta ellenzi Bell delegálását
Joshua Roberts / Reuters

Obama megígérte, hogy változtat ezen a gyakorlaton, ám ez nem így lett. Ez még nem váltott volna ki felháborodást, ám Bell és néhány jelölttársa nem nyújtott túl jó teljesítményt szenátusi meghallgatásán, erre pedig a sajtó és a gyakorlat kritikusai egyaránt lecsaptak. Bellt elsősorban azért kritizálták, mert John McCain republikánus arizonai szenátor kérdésére nem tudta elmondani, mik az Egyesült Államok stratégiai érdekei Magyarországon, illetve amiért láthatóan csupán néhány jól betanult mondatot ismételgetett.

A magyar jobboldalnak sem tetszett

Bellt a magyar politika is azonnal támadta, ám épp az ellenkező okokból: a jobboldali magyar sajtó, valamint Martonyi János külügyminiszter és Gulyás Gergely fideszes parlamenti képviselő is bírálta, amiért aggályokat fogalmazott meg a magyarországi demokratikus intézményrendszerrel kapcsolatban. Arra biztatták, csak azután nyilatkozzon, hogy ideérkezett, és személyes tapasztalatokat szerzett. (A nagykövetjelölt ugyanazokat az aggályokat fogalmazta meg, amelyeket az előző nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, illetve számos amerikai politikus is közölt már korábban.)

Bell meghallgatása egy éve volt, ám csak december elején szavazta meg a szenátus. Ennek elsősorban politikai okai voltak. A szenátusban egymásnak feszültek a demokraták és a republikánusok, Obamának szinte egy jelöltjét sem sikerült megszavaztatnia az elmúlt évben. A januárban leköszönt szenátus az utolsó hetekben még egy eljárásjogi módosításnak köszönhetően gyorsan megszavazta az összes "beragadt" jelöltet.

McCain az utolsó pillanatig harcolt

Bell kinevezését december 2-án hagyták jóvá, ám ez sem ment zökkenőmentesen: John McCain ismét felszólalt az ellen, hogy a meghallgatásán rossz teljesítményt nyújtó politikai kinevezettet küld az elnök Magyarországra.

Colleen Bell a gyengére sikeredett szenátusi meghallgatáson
Colleen Bell a gyengére sikeredett szenátusi meghallgatáson
Polgár Demeter / MTI

Az amerikai külpolitikai élet szaktekintélye szerint Magyarország jelenleg kényes és fontos terület, mivel Orbán Viktor 2010-es hatalomra lépése óta „nagyon rossz dolgok" történnek. A republikánus szenátor, egykori elnökjelölt megemlítette a civil szervezetek elleni támadásokat, a bíróságok függetlenségének korlátozását, a közeledést Moszkva felé és a paksi atomerőmű bővítéséről aláírt szerződést is. McCain szerint a legnagyobb probléma az, hogy Orbán Putyinhoz „dörgölőzik".

McCain szerint Bell alkalmatlan ilyen fontos feladatra, mert semmi máshoz nem ért, mint a szappanoperákhoz, miközben Magyarország épp aláveti magát Putyinnak. „Itt vagyunk, annak a szélén, hogy egy nemzet feladja szuverenitását egy neofasiszta diktátornak, aki Vlagyimir Putyinnal bújik ágyba, és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük? Arra sürgetem kollégáimat, hogy állítsuk meg ezt a butaságot" – foglalta össze McCain később, amikor újra szót kapott a szavazás előtt.

Kapcsolódó cikkek

Keményen bírálják Obamát a budapesti nagykövetjelölt miatt

Milyen tulajdonságai vannak, amelyek képessé teszik, hogy egy válságban lévő országban legyen nagykövet – feszegeti Colleen Bell televíziós producerrel kapcsolatban Henri J.

Kínos nagyköveti bakiparádé - nem csak a Pestre tartó Colleen Belltől

Az ABC News összeállítást készített az „öt legmegdöbbentőbb hibáról”, amelyet nagykövetjelöltek elkövettek – tegnap pedig a The Washington Post mindig jól értesült diplomáciai publicistája, Al Kamen is összeszedte a legkellemetlenebb megszólalásokat.

Colleen Bell az Egyesült Államok új budapesti nagykövete

Másfél évvel azután, hogy jelölésének híre először megjelent a médiában, az amerikai törvényhozás felsőháza megszavazta, hogy Colleen Bell legyen az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Amerikában már új nevet is találtak Magyarországnak

Jon Stewart után a Comedy Central másik nagyágyúját, Stephen Colbertet is megihlette az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének, Colleen Bellnek a kinevezése.

Bocsánatkérést követelnek McCaintől

A magyar néptől való nyilvános bocsánatkérésre szólította fel John McCain szenátort Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnöke és Bryan Dawson társelnök azért az "indokolatlan, újfasizmusra vonatkozó kijelentéséért", amit a politikus Colleen Bell budapesti nagykövet szenátusi megerősítő szavazásán tett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.