galéria megtekintése

Colleen Bell az Egyesült Államok új budapesti nagykövete

Másfél évvel azután, hogy jelölésének híre először megjelent a médiában, az amerikai törvényhozás felsőháza megszavazta, hogy Colleen Bell legyen az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A szavazás előtt John McCain republikánus szenátor neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort.

Sokat kellett várnia kinevezésére, ám most a hollywoodi producernek gyorsan bele kell tanulnia új munkakörébe. Az amerikai-magyar kapcsolatok a magyar kormány moszkvai közeledése és a kitiltási botrány miatt mélyponton vannak. A követséget jelenleg vezető André Goodfriend néhány hét alatt az egyik legismertebb közszereplő lett, és a támadások kereszttüzébe került.

Bellt a szenátus 52:42 arányban szavazta meg. Ám a voksolás előtt még szót kért John McCain arizonai repuvlikánus szenátor, aki arra kérte kollégáit, ne szavazzák meg Bellt. Elmondta, hogy általánosságban nem ellenzi a kampánytámogatók kinevezését nagyköveti posztokra. Ám fontos és politikailag kényes országokba szerinte karrierdiplomatákat kell küldeni.

Az amerikai külpolitikai élet szaktekintélye szerint Magyarország jelenleg kényes és fontos terület, mivel Orbán Viktor 2010-es hatalomra lépése óta „nagyon rossz dolgok” történnek. A republikánus szenátor, egykori elnökjelölt megemlítette a civil szervezetek elleni támadásokat, a bíróságok függetlenségének korlátozását, a közeledést Moszkva felé és a paksi atomerőmű bővítéséről aláírt szerződést is. McCain szerint a legnagyobb probléma az, hogy Orbán Putyinhoz „dörgölőzik".

 

McCain szerint Bell alkalmatlan ilyen fontos feladatra, mert semmi máshoz nem ért, mint a szappanoperákhoz, miközben Magyarország épp aláveti magát Putyinnak. „Itt vagyunk, annak a szélén, hogy egy nemzet feladja szuverenitását egy neofasiszta diktátornak, aki Vlagyimir Putyinnal bújik ágyba, és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük? Arra sürgetem kollégáimat, hogy állítsuk meg ezt a butaságot" – foglalta össze McCain később, amikor újra szót kapott a szavazás előtt.

Lapunk megkereste McCain kommunikációs igazgatóját, Brian Rogerst, aki azt válaszolta: valóban Orbán Viktorra értette a „neofasiszta diktátor” kifejezést a szenátor. Először nem volt világos Putyinra vagy Orbánra gondolt McCain, a magyar sajtóban is eltérő értelmezések jelentek meg.

McCain azt is megemlítette: jelenleg kiváló diplomata vezeti a budapesti követséget, aki „nagyszerű munkát” végez.

Colleen Bell
Colleen Bell
Pogár Demeter / MTI

McCain név nélkül ugyan, de André Goodfriendet dicsérte meg. A jobboldali magyar sajtó felvetette, hogy Bell kinevezésével Goodfriendet hazahívhatják. Ám Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár az ATV-nek elmondta, erről szó sincs. Bell és Goodfriend együtt fognak dolgozni, utóbbi pedig az egyik legkiválóbb, legtöbbre tartott diplomatájuk, „igazi profi”.

Bellt a szavazás előtt Barbara Boxer kaliforniai demokrata szenátor vette védelmébe. Szerinte a jelölt egy intelligens nő, aki tudja, hogyan szerezzen barátokat, és „nagyon jó munkát” fog végezni.

A kinevezés időpontjának feltehetően semmi köze a Budapest és Washington közötti viszonyhoz. A republikánusok az elmúlt években előszeretettel akadályozták, hogy a szenátus jóváhagyja Obama jelöltjeit. Nemcsak nagyköveti, hanem bírói és más fontos köztisztviselői pozíciók voltak ezek. A novemberi félidős választásokon a demokraták elvesztették a szenátusi többségüket, így januárig, az új szenátus megalakulásáig hátralévő időben igyekeznek minél több jelöltet megszavazni, amelyet egy eljárásjogi változás is megkönnyít most.

Kínos bakiparádé a meghallgatáson

A The Washington Post szerint több mint száz jelölt „lógott a levegőben" hónapok vagy évek óta, közülük 32 nagykövetjelölt. 23 nagykövetjelöltet, a karrierdiplomatákat gyorsan meg is szavazták. A nagy kérdés a kilenc fennmaradó politikai kinevezett sorsa volt, mivel őket az elmúlt egy évben nagyon sok kritikával illették.

Az, hogy politikai kinevezettek kerülnek a kényelmesebb nagyköveti posztokra, megszokott eljárás. Ám Bell és több nagykövetjelölt-társa esetében a szenátus külügyi bizottsága előtt nyújtott rossz teljesítményük is hozzájárult ahhoz, hogy elakadjon kinevezésük.

Bell nem tudta például megmondani, melyek az USA stratégiai érdekei Magyarországon, és úgy tűnt, csak négy-öt jól betanult mondatot ismételt, amelyekben aggályait fejezte ki a magyar demokrácia állapotával kapcsolatban. Az Oslóba készülő George Tsunis hoteltulajdonos nem tudta, mi Norvégia államformája, és hogy mely párt van kormányon. Az Argentínába készülő Noah Mamet pedig bevallotta, hogy soha nem járt még Argentínában.

Egymillió dollárnál "kezdődik" egy nagyköveti poszt 

Szereplésük óriási felháborodást váltott ki, és számos diplomata követelte, hogy Obama ne kampánytámogatókat, hanem profikat nevezzen ki nagykövetnek. A kampányfinanszírozók kinevezésének egyébként nagy hagyománya van az Egyesült Államokban: a nagykövetek körülbelül egyharmada kerül ki közülük. Természetesen ők a „nyugodt", békés országokat kapják. Általában Nyugat-Európába és a Karib-szigetekre kerülnek. Magyarországra 1994 óta folyamatosan politikai kinevezetteket küldenek az amerikai elnökök.

Első elnökválasztási kampányában még Obama is azt ígérte, hogy csökkenti a politikai kinevezettek számát, ám ő is inkább úgy döntött, legjelentősebb támogatóit így „fizeti" ki. A The New York Times korábbi cikke szerint a választások után több mint háromszázan „jelentkeztek be" nagyköveti posztért, miközben csak harminc üresedés volt. A lap forrásai szerint így annak, aki egymillió dollárnál kevesebbet hozott a kampányba, annak esélye sem volt.

Bell ez alapján jó esélyekkel indult: saját vagyonából közel 300 ezer dollárt ajánlott fel, ismerőseitől pedig 2,1 millió dollárt gyűjtött össze Obama legutóbbi elnökválasztási kampányához. Az egyik adományszerző estélyen még a Grammy-díjas Foo Fighters is fellépett. Így nem csoda, hogy a 46 éves, négygyermekes Bell neve már nem sokkal a tavaly novemberi elnökválasztás után felmerült, mint valamilyen nagyköveti poszt várományosa.

Bell egyébként legendás amerikai televíziós családba házasodott be. Férje, Bradley Bell a világ legnézettebb, 27 éve futó szappanoperája, a Gazdagok és szépek producere és vezető forgatókönyvírója. A házaspár a sajtóhírek szerint a hollywoodi társasági élet egyik központja, az 1920-as években épült, legendásan szép házuk népszerű partik helyszíne. Bell az utóbbi néhány évben kezdett producerként dolgozni a sorozatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.