galéria megtekintése

Tényleg Orbánt újfasisztázta le az amerikai szenátor

45 komment

NOL/MTI

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint John McCain nem Orbán Viktorra gondolt, amikor újfasiszta diktátort emlegetett kedden a szenátusban. Az arizonai republikánus szenátor sajtófőnöke lapunknak azonban megerősítette, McCain bizony a magyar miniszterelnökre értette a kifejezést.

„A magyar diplomácia haladéktalanul felveszi a kapcsolatot John McCain amerikai szenátorral a budapesti amerikai nagykövet kinevezéséről szóló szenátusi szavazáskor tett kijelentéseivel kapcsolatban" – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az MTI-nek. Kovács leszögezte, hogy a hozzászólás sajtóban nagy visszhangot kapott azon része, amelyben a szenátor kemény kifejezésekkel „újfasiszta diktátort” emleget, a hanganyag és a leirat ismeretében egyértelműen nem a magyar miniszterelnökre utal.

McCain januárban a magyar Országgyűlésben. Tényleg
McCain januárban a magyar Országgyűlésben. Tényleg
M. Schmidt János / Népszabadság

Erről eleinte a magyar sajtóban valóban különböző értelmezések jelentek meg, mintha nem lett volna világos, hogy McCain Vlagyimir Putyint vagy Orbán Viktort nevezte újfasiszta diktátornak. Lapunk kérdésére McCain kommunikációs igazgatója, Brian Rogers elmondta, a szenátor Orbánra gondolt az „újfasiszta diktátor” kifejezéssel.

 

A keddi washingtoni szavazás előtt McCain republikánus szenátor két indulatos felszólalásban is a jelölt elutasítására szólította fel kollégáit, „totálisan alkalmatlannak" nevezve az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét, Colleen Bellt arra, hogy azon a Magyarországon legyen nagykövet, amely egy „nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”.

McCain szerint Bell hollywoodi producerként alkalmatlan arra, hogy egy olyan országban legyen nagykövet, amelynek kormánya korlátozza az igazságszolgáltatás függetlenségét, lecsap a civil szervezetekre és Moszkvához közeledik. McCain azt mondta: „Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy hogy játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek” – mondta a szenátor. Kovács erre a mondatra reagálva közölte, hogy a kifejezés nem a magyar miniszterelnökre utal.

McCain idén januárban járt Budapesten, ahol egy amerikai törvényhozási küldöttség vezetőjeként tárgyalt Orbánnal és az ellenzék vezetőivel is. A kiszólása a miniszterelnökre és a magyar kormányra nézve azért is nagyon kínos, mert a Fidesz nem Barack Obama elnök demokratáinak, hanem a Republikánus Pártnak a kegyeit keresi már évek óta, külpolitikai kérdésekben pedig McCain a párt vitathatatlan tekintélyű alakjának számít. A Fidesz erőfeszítéseire jellemző, hogy 2012 augusztusában Szijjártó Péter jelenlegi külgazdasági és külügyminiszter még államtitkárként kint volt a republikánusok országos elnökjelölt-állító konvencióján.

A fehér házi szóvivő is kapott kemény kérdéseket Bellről

Bellt a szenátus 52-42 arányban megszavazta, így ő az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, a kinevezés nem maradt azonban kritika nélkül a Fehér Házban sem.

Jon Karl, az ABC televízió tudósítója arról faggatta a Josh Earnest fehér házi szóvivőt egy sajtótájékoztatón, hogy milyen képesítései alapján esett a választás Bellre, s hogy vajon abban közrejátszott-e az, hogy szappanopera-producer volt, vagy az, hogy több százezer dollárt adott vagy segített összegyűjteni Obama újraválasztási kampányára.

„Bell nagykövet bírja az elnök bizalmát azzal kapcsolatban, hogy nagyszerűen fogja ellátni azt a feladatot, hogy képviselje az Egyesült Államokat és fenntartsa az Egyesült Államok fontos kapcsolatát Magyarország kormányával és népével” – mondta Earnest.

„De honnan ered az elnök bizalma? Úgy értem, a megerősítésével kapcsolatos meghallgatásán (Bell) az Egyesült Államok egyetlen stratégiai érdekét sem tudta megnevezni Magyarországon" – folytatta Karl. „Nos, ő nyilvánvalóan olyan valaki, aki, mint mondtam, kiemelkedő karriert futott be a magánszektorban" – válaszolt a szóvivő. „Szappanopera-producerként" – vetette közbe az ABC riportere. „Nos, mint olyan valaki, aki nyilvánvalóan sikerrel szerepelt az üzleti világban, ő olyan személy, akiben az elnök megbízik, hogy képes lesz fenntartani a kapcsolatainkat Magyarország kormányával és népével" – monda a szóvivő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.