galéria megtekintése

Hálózatban erős a terrorista

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Legalább 27 halott az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeten, félszáz Pakisztánban, miközben a Fülöp-szigeteken nemzeti gyásznapot tartottak a lázadó fegyveresek 44 kommandós áldozatának emlékére. Kezd riasztó lenni a globális terrorizmus mérlege.

Robbantásos merényletek sorozatát követték el péntekre virradóra, minden bizonnyal iszlamista fegyveresek az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeten, rendfenntartó erőkre támadva – jelentették a hírügynökségek. Az akciókban legalább 27 embert öltek meg a magyar turisták körében is kedvelt félszigeten. Ahogy a The New York Times írta, ezzel félelmet váltva ki, hogy az egyiptomi kormány átfogó közbiztonsági-terroristaellenes kampánya nem tudta elfojtani a lázadótevékenységet.

A mali bevándorló, Lassana Bathily, aki január 9-én 15 ember életét mentette meg a párizsi kóser szupermarket elleni támadás alatt, a hőstettéért pedig francia állampolgárságot kapott
A mali bevándorló, Lassana Bathily, aki január 9-én 15 ember életét mentette meg a párizsi kóser szupermarket elleni támadás alatt, a hőstettéért pedig francia állampolgárságot kapott
Charles Platiau / Reuters

A mostani támadássorozat a legvéresebb azóta, hogy a vezető helyi iszlamista fegyveres csoport tavaly novemberben hűséget esküdött az Iszlám Állam (IS) néven ismert terrorszervezetnek, emlékeztetett a liberális világlap. Az offenzívában laktanyákat, rendőrségi szállást, illetve ellenőrző pontokat is megtámadtak. Rárontottak az Al-Ahram, Egyiptom vezető lapja helyi irodájára is. Az elmúlt másfél évben a félsziget a kairói rezsimmel szembeni megtorló akciók központjává vált.

 

Közben még mindig függőben van a jordániai, illetve japán túszválság: az úgynevezett Iszlám Állam milicistái egy jordán nőre akarják kicserélni a japán újságírót, illetve egy Szíriában foglyul ejtett jordán pilótát. Tokióban a túszügy Abe Sindzó 2012-ben hatalomra került, majd tavaly megerősített kormányának legnagyobb diplomáciai próbatétele – írta a Reuters.

– A globális terrorizmusra 2001-ben, a szeptember 11-i támadások nyomán figyeltünk fel, s azóta csak egyre érzékenyebbé váltunk rá. Ha a felszínt nézzük, összefüggéseket láthatunk az események között. Ha viszont a motivációt, akkor mindig felfigyelhetünk valamilyen helyi jellegzetességre – magyarázza Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

A szakértő szerint áttörést jelentett, hogy az al-Kaida vagy az Iszlám Állam jellegű szervezetek „hálózati”, networkrendszert vezettek be: nem felülről adják ki a parancsot az egyes akciók végrehajtására, hanem a különböző sejtek önállósággal is bírnak, és maguk szánják el magukat a gyilkosságokra. – Így félelmetesebbnek látszanak, magukat jelentőségteljesebbnek tüntetik fel, miközben kihasználják a szervezet „reklámértékét”. A hírműsorokba is könnyebben be lehet kerülni – állítja Tálas Péter, aki februártól az NKE új, Nemzetközi és Európai Tanulmányok karának dékáni tisztét is betölti.

Tálas egyetért azzal az értékeléssel, hogy ez a működési módszer az iszlám vallás szunnita követőire jellemzőbb, hiszen náluk „nincsen főnök”, míg a muzulmánokon belül kisebbségben lévő és egyértelműen Irán befolyása alatt álló síiták szervezettebbek. A „hálózati rendszer” elősegíti a toborzás és az anyagi támogatás megszervezését is. – Terroristának lenni nem jó dolog, a számos kockázat mellett még megvetéssel is jár, hisz a terroristák a fegyveres ellenállók legalsó rendjét képviselik, a forradalmárok és a polgárháborús harcosok alá szorulva. De lehetőséget nyújt a hősi szerepre és a siker „lemásolásának” reményére is.

A pénteki nap igazolta a terrorizmus elterjedt voltát az iszlám világban. A fent említett támadásokon túl két amerikaira lőttek rá a vaskézzel uralt, de éppen hatalomváltás idejét élő Szaúd-Arábiában, a szunnita iszlám egyik központjában. Közben a jó 185 millió lakosú Pakisztánban több mint ötven embert ölt meg egy öngyilkos merénylő a pénteki iszlám imaidőben. Az áldozatok síita hívek közül kerültek ki.

A rendszeresen erőszak dúlta dél-ázsiai országban azért rendkívüli a pakisztáni tálibok egyik ága által elkövetett merénylet, mert Szindhben, Pakisztán második legnagyobb tartományában hajtották végre. Ennek székhelye a világ második legnépesebb városa, a 24 milliós Karacsi, ahol a síiták az elmúlt években támadások kereszttüzében élnek – emlékeztet a The New York Times. Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök éppen Karacsiba látogatott most.

Számokkal is jelölve. Bajtársaik viszik a lemészárolt Fülöp-szigeteki kommandósok koporsóit Manilában
Számokkal is jelölve. Bajtársaik viszik a lemészárolt Fülöp-szigeteki kommandósok koporsóit Manilában
Romeo Ranoco / Reuters

Hogy teljes legyen az ázsiai terrorkörkép, most adták meg a Fülöp-szigeteken a végtisztességet annak a negyvennégy rendőrségi kommandósnak, aki a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal folytatott tűzharcban, a lázadók ellenőrzése alatt álló területen vesztette életét a héten, Mindanao szigetén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.