galéria megtekintése

Halálos lövöldözésbe torkollott a harc a földekért

5 komment


Kőműves Anita

A „vadnyugati” földekért folytatott sok évtizedes harc áll az oregoni nemzeti park elfoglalása mögött, ami kedden lövöldözésbe torkollott. Washington védené a környezetet, és nemzeti parkokat hoz létre, miközben a helyi farmerek maguknak akarják a földet, ahol ingyen gazdálkodnának.

Halálos lövöldözésbe torkollott helyi idő szerint kedd este a több mint három hete kezdődött oregoni tiltakozás, melyben egy csapat farmer elfoglalt egy nemzeti parkot. Ammon Bundy és automata gépfegyverrel felszerelt emberei január 2-án szállták meg a madárrezervátumként szolgáló Malheur Nemzeti Park központját. Azóta nézett egymással farkasszemet az FBI és a fegyveres csoport.

A tiltakozók vezére, Ammon Bundy egyik társát üdvözli
A tiltakozók vezére, Ammon Bundy egyik társát üdvözli
Jim Urquhart / Reuters

Az utóbbi napokban a szövetségi nyomozók azonban megszigorították az ellenőrzéseket, és útakadályokat állítottak fel a térségben. Bundy és társai épp egy szomszédos városba tartottak dzsipjükkel, amikor nem álltak meg egy ilyen ellenőrző ponton. Az autós üldözés és lövöldözés végén egyik tagjuk életét vesztette, nyolcat – köztük Ammon Bundyt – pedig őrizetbe vettek.

 

A nemzeti park azonban még mindig a többi fegyveres kezén van. Bundy és társai a terület megszállásakor azt mondták, akciójukkal két oregoni farmert kívánnak támogatni, akiket öt év börtönre ítéltek, mert 2012-ben felgyújtottak 50 hektár állami földet. Ám a tiltakozás ennél sokkal többről szól, a két farmer ügye legfeljebb ürügy volt a nemzeti park elfoglalására. Bundy és társai egy már több évtizedes tiltakozó mozgalom legújabb generációja – a jelenlegi vezér édesapja, a marhatenyésztő Cliven Bundy például 2014-ben csapott össze a szövetségi hatóságokkal.

Az 1970-es években indult mozgalom azt követeli, hogy a nyugati országrészben szövetségi tulajdonban lévő földeket adják helyi, állami vagy privát tulajdonba. Az amerikai központi kormányzat ugyanis a nyugati államokban történelmi okokból a földek több mint háromnegyedét birtokolja (ők vették meg vagy foglalták el az indiánoktól). A földeket Washington nagyon kedvezményesen bérbe adja a gazdáknak legeltetésre, fakivágási vagy bányászati jogokat biztosít a piaci ár alatt, és még öntözőrendszert is kiépített. Magyarul aki itt gazdálkodik, súlyos szövetségi állami támogatást kap – így a Bundy család is.

Őket vették őrizetbe: Ryan Bundy, Ammon Bundy, Brian Cavalier, Jon Ritzheimer, Peter Santilli, Shawna Cox, Ryan Payne és Joseph O'Shaughnessy
REUTERS/MCSO/Handout via Reuters

A konfliktus onnan ered, hogy az elmúlt évtizedekben a szövetségi kormányzat egyre szigorúbb szabályokhoz kötötte a fenti tevékenységeket. A cél az, hogy megakadályozzák a területek kizsákmányolását – korlátozzák az ott legeltethető állatok számát vagy a kinyerhető ásványkincseket. Eközben egyre több területet nyilvánítanak természetvédelmi övezetté vagy nemzeti parkká. Cliven Bundy két éve akkor került be a hírekbe, amikor megakadályozta, hogy a természetvédelmi területté nyilvánított legelőjén a hatóságok befogják a marhákat, amelyeket ő nem volt hajlandó elhajtani. A Bundy-klán feje egyébként még a kedvezményes legeltetési díjat sem volt hajlandó fizetni, több mint egymillió dolláros adósságot halmozott fel. Érthető tehát, hogy a vadnyugati romantikától sem mentes tiltakozó mozgalom miért épp egy szövetségi fenntartású nemzeti parkot foglalt el – ez jelenít meg mindent, amit gyűlölnek.

Ammon Bundy sajtótájékoztatót tart
Ammon Bundy sajtótájékoztatót tart
Jim Urquhart / Reuters

Egy másik értelmezés szerint a cowboykalapos fegyveresek az idő kerekét próbálják visszaforgatni. Az ipar egyre inkább visszaszorul, miközben a turizmus és a szolgáltató szektor kerül előtérbe. A nemzeti parkok és vadvédelmi területek létrehozásával a szövetségi kormányzat csupán erre reagál, miközben a vadnyugati múltat visszahozni vágyó farmerek a régi életformát próbálják fenntartani – ráadásul ingyen.

Apjuk példáját követik

Cliven Bundy tavaly robbant be a köztudatba, miután milíciát szervezett, hogy fegyverrel védje meg földjét a szövetségiektől. Az amerikai szövetségi kormány azonban épp azért vonult ki, mert Bundy állami földön legeltette az állatokat, amiért 20 éve nem fizette a bérleti díjat. Az Ammon Bundy apjáról szóló cikkünket itt olvashatják: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.