galéria megtekintése

Gyorsan megegyezne a bátor népi hős, mielőtt jönnek a választások

1 komment


Pócs Balázs

Eljött az igazság pillanata: Athénban megkezdődtek a tárgyalások a nemzetközi hitelezők (EU/IMF) és az athéni kormány között. Vagyis egy európai bizottsági szóvivő szerint hétfőn startolt az egyeztetés, míg egy görög kormányilletékes a keddi indulást hangsúlyozta, ami jól mutatja, hogy – több napos halasztás után – már a kezdet is meglehetősen zűrös. Egyetlen dolog biztos: a 86 milliárd eurós mentőcsomag és Görögország pénzügyi túlélése a tét.

Mindig is kényes ügy volt az EU- és IMF-szakértők athéni vizsgálódása, amelyet általában a görög önállóság megsértésének állítanak be. Amikor a Reuters hírügynökség arról faggatta Alekosz Flaburarisz minisztert, hogy ezúttal beengedik-e az „intézmények" (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF) képviselőit a kormányhivatalokba, ő így válaszolt: „Ha a megállapodás kimondja, hogy a minisztériumokba is látogassanak el, ezt el kell fogadnunk."

Cserébe a pénzügyi mentőövért hiába kérnek szigorú reformokat az athéni kormánytól, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök 61 százalékos támogatottsággal vág neki az alkudozásnak. – Ciprasz benntartotta Görögországot az euróövezetben. Egyenlőtlen harcot vívott Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel és a neoliberális elittel, amely viszont a görög kilépést akarta, legalábbis a közvélemény szerint. A kormányfőt mindez bátor népi hőssé tette – magyarázta lapunknak Jorgosz Pleiosz szociológus, az Athéni Egyetem tanára.

Az sem kezdte ki a miniszterelnök tetszési indexét, hogy a mentőprogramról folytatandó tárgyalásokon jóval keményebb feltételekre kell most rábólintania, mint amilyeneket a lakosság népszavazáson utasított el. – Ciprasz beismeri, hogy kedvezőtlen egyezségről van szó, és nem próbálja szépíteni a dolgot, mint az elődei, Szamarasz vagy Papandreu tették. Így aztán nem csak bátor, hanem becsületes politikusnak is tartják – fűzte hozzá a szociológus. Sőt, a kormányzó Sziriza párt vezére azt ígéri, hogy a terheket a jövőben igazságosabban osztják el, és a megszorítások árát a gazdagok is megfizetik. – Ettől pedig Ciprasz nem csupán bátor és becsületes, hanem olyan, valódi baloldali vezetőként jelenik meg a választók előtt, aki végre megvalósítja a társadalmi igazságosságot – összegezte Jorgosz Pleiosz.

 

Még keményebb megszorítások jöhetnek, pedig a lakosság már így is érzi a reformokat

Reuters

Gyors megállapodásban bízik mindkét oldal, Cipraszék már csak azért is, mert a miniszterelnök népszerűsége könnyen elillanhat. A remények szerint augusztus 20-ig létrejön a megegyezés, és könnyen meglehet, hogy utána előrehozott választásokat kell majd kiírni. Amikor az EU/IMF-páros által megkövetelt reformokról szavazott a minap az athéni parlament, a kormánypárti képviselők közel egynegyede fellázadt, és nemmel voksolt. Ezzel a kormánykoalíció gyakorlatilag elvesztette a többségét, és mint Nikosz Pappasz miniszter nyilatkozta a görög sajtóban: „Az ország nem sokáig folytathatja kisebbségi kormánnyal. Világos megoldásra van szükség."

Bármelyik párt is nyerje a szeptemberre-októberre valószínűsített választásokat, azzal a kérdéssel kell szembenéznie, hogy Görögország – hatéves gazdasági recesszió után – átvészel-e még egy mentőprogramot, magyarán szólva nadrágszíjmeghúzást. A bankok újranyitottak ugyan, de a tőkekorlátozások (pénzfelvételi limit, külföldi átutalások tilalma) még jó ideig érvényben maradnak. Az államadósság pedig akkorára nőtt (jelenleg a GDP 175 százaléka), hogy a visszafizetésére semmi esély, így előbb-utóbb elő kell venni a legkényesebb témát: az adósságelengedést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.