galéria megtekintése

Ciprasz elbukott, de király maradt

12 komment


Pócs Balázs

Fájdalmas reformokat szavazott meg az athéni parlament, a kormánypárt a szakadás szélén áll, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök népszerűsége azonban mégis töretlen. A lapunknak nyilatkozó görög szakértők a Sziriza-vezér titkát próbálták megfejteni.

„Nehéz kompromisszumot választottunk, hogy elkerüljük Európa legszélsőségesebb köreinek legszélsőségesebb terveit" – így győzködte képviselőtársait Alekszisz Ciprasz kormányfő, aki az EU és az IMF által megkövetelt újabb reformokat terjesztett a törvényhozás elé. Noha a 300 fős parlamentben 230 igen szavazatot kapott csütörtök hajnalban az intézkedéscsomag, a kormányzó Sziriza képviselőinek közel negyede, 36 politikus nem támogatta azt. Sokat nem javult a helyzet a múlt heti voksoláshoz képest: akkor 39-en lázadtak fel.

Ciprasz az előrehozott választásokat abszolút többséggel nyerheti meg, a kérdés csak az, hogy a pártja egyben marad-e
Ciprasz az előrehozott választásokat abszolút többséggel nyerheti meg, a kérdés csak az, hogy a pártja egyben marad-e
Alkis Konstantinidis / Reuters

Ciprasznak annyiban igaza van, hogy a pénzügyi összeomlást vagy Görögország távozását az euróövezetből sikerült megakadályozni. – A miniszterelnök népszerűségének fő oka, hogy fiatal, új a politikai életben, és ellenzéki oldalon egyetlen vetélytársa sincs – magyarázta lapunknak Dimitriosz Kacikasz, az európai politikával foglalkozó athéni alapítvány, az Eliamep kutatója. Szerinte a görög választók megunták a hagyományos politikai pártokat, dühösek rájuk, ezért hajlandók a Sziriza vezérének második esélyt is adni. – Nagy előnye, hogy nem régóta kormányozza az országot, senkinek sem kellett még „Ciprasz-adót" fizetnie. Ez azonban szeptembertől változhat – tette hozzá Kacikasz, arra utalva, hogy a lakosság igazából ősztől érzi majd a most elfogadott megszorítások hatását.

 

A megszorító intézkedések jóváhagyása az ára annak, hogy az EU/IMF-páros tárgyalásokat kezdjen Görögországgal egy harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagról. Mindkét fél abban reménykedik, hogy az egyeztetéseket augusztus 20-ig le lehet zárni. Ciprasz különös játékot játszott: először népszavazást írt ki a hitelezők feltételeiről, és miután ezeket a többség elutasította, még keményebb feltételekre bólintott rá. Ám a tetszési indexét ez a pálfordulat sem kezdte ki.

– Improvizált, de sikeres kommunikációs stratégiát követett

Ciprasz: úgy tüntette fel magát, mint az EU-intézények zsarolásának áldozata – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére Jorgosz Kapopulosz politikai elemző. A kormányfő elhitette, hogy mindent elkövetett egy kedvezőbb megállapodás érdekében, de az államcsődöt vagy az eurózónából kizárást mégsem kockáztathatta. A harcos hozzáállás Kacikasz szerint is döntő tényező. Sok görög úgy véli, lehet, hogy Ciprasz elbukott, de legalább megpróbálta.

A lázadás a Szirizán belül azonban megnehezíti a miniszterelnök dolgát,

sokan máris előrehozott választások kiírását valószínűsítik.

Olga Gerovaszili kormányszóvivő annyit mondott, hogy erről most nem szerencsés beszélni, mert az országra éppen nehéz tárgyalások várnak az új mentőcsomagról.

– Az emberek arra gondolnak, hogy még mindig jobb, ha Ciprasz hajtja végre a mentőprogramban megkövetelt reformokat, nem pedig azok a pártvezetők, akik a jelenlegi gazdasági helyzetbe sodorták Görögországot – mondta kérdésünkre Jorgosz Cogopulosz politikai elemző. Így aztán Ciprasz támogatottsága magas, csakhogy ez könnyen megváltozhat, ha a Sziriza több részre szakad szét. A lapunk által megkérdezett mindhárom szakértő jó esélyt lát arra, hogy a lázadók kiválnak, és saját pártot alapítanak, bár ugyanezt megteheti Ciprasz és a hívei is.

Bankautomata Athénban még a népszavazazási nemre buzdító firkával. Még mindig jobb
Bankautomata Athénban még a népszavazazási nemre buzdító firkával. Még mindig jobb
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Gyorsan megegyezni a mentőprogramról már csak a belpolitikai zűrzavar miatt is érdeke Ciprasznak. S könnyen meglehet, hogy a választások kiírásával is sietnie kell. – Ha szeptember elején tartják a választásokat, Ciprasz akár abszolút többséget is szerezhet. Ha viszont egy októberi voksolás előtt a lakosság elkezdi megtapasztalni a megszorítások következményeit, a győzelem bizony kétségessé válik – jósolta Kapopulosz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.