galéria megtekintése

Durcásan dobtak mentőövet a görögöknek Merkelék

13 komment

NOL/MTI

Támogatásáról biztosította a görögöket, és megszavazta az Athén számára létfontosságú mentőcsomagot a német Bundestag. A szavazás előtt Angela Merkel ismét bírálta Görögországot, de ő és több parlamenti felszólaló is kiállt a mentőprogram mellett.

Megszavazta a német parlament alsóháza, hogy Németország tárgyalhat a harmadik mentőcsomagról, és részt vehet az új mentőprogram összeállításáig tartó időszakot áthidaló finanszírozási programban – számol be a Guardian. A Bundestagban jelen lévő képviselők közül 439-en voksoltak igennel, köztük 123 ellenzéki képviselő. Az újabb görög mentőcsomag ellen 119-en voksoltak, negyvenen pedig tartózkodtak. A kormánypárti CDU/CSU koalícióból ötvenen szavaztak nemmel.

Nincs egyetértés a görög mentőcsomagról
Nincs egyetértés a görög mentőcsomagról
Axel Schmidt / Reuters

A német kancellár a szavazást megelőzően, beszédében bírálta Alekszisz Ciprasz kormányát, amiért rükvercbe kapcsolta a görög gazdaságot, ugyanakkor üdvözölte, hogy a görög törvényhozás szerda éjjel igent mondott a megszorításokra. Angela Merkel azt üzente a kételkedő képviselőknek, hogy meg kell adni az esélyt Görögországnak, és Németország jövője szorosan összefügg Európa jövőjével.

 

– Nem az euróövezet rendezett és ideiglenes elhagyása, hanem a káosz lett volna a harmadik görög mentőprogram feltételeiről szóló megállapodás alternatívája – mondta a német kancellár pénteken a Bundestagban.

Merkel szerint az euróövezet közösségének az alapvető kérdésekről teljes egyetértésben kell határoznia, így ahhoz is a 19 tagország egyhangú döntésére lett volna szükség, hogy Görögország ideiglenesen feladja tagságát. Athén azonban nem akar kilépni az övezetből, így az a lehetőség maradt, hogy a valutaunió működését szabályozó előírások megszegésével létrehoznak egy transzferuniót, amire a német kormány nem hajlandó, vagy a sorsára hagyják Görögországot, ahol emiatt eluralkodik a káosz és az erőszak, vagy pedig egy utolsó kísérletet tesznek egy újabb mentőprogram összeállítására az euróövezeti szabályok betartásával – mondta a német kancellár, aki hangsúlyozta, hogy súlyos felelőtlenség lett volna, ha nem az utóbbi megoldást választják. A ma hatvanegy éves Angela Merkel lelkesítő beszédét nagy tapssal fogadták képviselőtársai.

Merkel ma ünnepli 61. születésnapját
Merkel ma ünnepli 61. születésnapját
Axel Schmidt / Reuters

Sigmar Gabriel, kancellárhelyettes és szövetségi gazdasági miniszter felszólalásában azt mondta, őszintének kell lenni: az eddigi mentőcsomagok nem jártak semmiféle eredménnyel.

„Görögországon nem segít, ha csak pénzt bocsátunk rendelkezésükre. Ez az ügy az egész ország politikai struktúrájának megváltoztatásáról szól” – hangsúlyozta Gabriel, aki szerint meg kell állítani a korrupt elitréteget, és Európában új adópolitikát kell bevezetni, ami végre lezárja a kiskapukat. „Európa és Németország nem támogathatja többé a görög szupergazdagok visszavonulását, nekik a felelősséget az otthonukban kell vállalniuk” – figyelmeztetett a kancellárhelyettes.

Sigmar szerint az eddig mentőcsomagok nem jártak szerencsével
Sigmar szerint az eddigi mentőcsomagok nem jártak szerencsével
Axel Schmidt / Reuters

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint „az igazság az, hogy az elmúlt időszakban Görögország volt az egyetlen, aki megszegte a megállapodásokat”. A második mentőcsomag eredményes volt, de ezek az eredmények az új athéni kormány felállásával elvesztek. Görögországnak versenyképesnek kell maradnia, ha továbbra is a valutaunió része akar maradni. „Ez az utolsó kísérlet, hogy ezt a különösen nehéz feladatot megoldjuk.” Az adósság megvágása az európai jogok alapján nem lehetséges, ez pedig még inkább megnehezíti az újabb mentőcsomagot.

Gregor Gysi, a baloldali Die Linke frakcióvezetője felszólalásában Merkelt és Schäublét támadta. Véleménye szerint a pénzügyminiszter „tönkre akarja tenni az európai eszmét”, politikájának köszönhetően Európa a bankok Európájává vált. Schäuble politikája antiszociális, antidemokratikus és Európa-ellenes. Gysi azt is elmondta, Wolfgang Schäuble, Angela Merkel és Sigmar Gabriel kancellárhelyettes „politikai pályafutásuk legnagyobb hibáját követik el”.

Katrin Göring-Eckhardt, a Zöldek frakcióvezetője szerint a görögök rossz helyen és rossz időben próbáltak meg erőt fitogtatni, de ahogy Ciprasz is alább adott követeléseiből, a szövetségi kormánynak is erőt kell vennie magán.

”Németországban nagyon nehéz lenne elképzelni, mi lenne, ha a bankok két hétre bezárnának. Európának ezekben a napokban meleg szívre és hideg fejre van szüksége” – hangsúlyozta Göring-Eckhardt.

Sarah Wagenknecht, az ellenzéki Die Linken politikusa élesen kritizálta a csomagot, melyet most Görögországra próbálnak ráparancsolni. Amit a szövetségi kormány most a „demokrácia bölcsőjével” tesz, „az egyszerűen gyalázatos”. Wagenknecht a görögök adósságának megvágását szorgalmazza, „egy eladósodottnak nincs szüksége további adósságra”.

Az SPD frakcióvezetője, Thomas Oppermann első mondatát az előtte felszólaló Wagenknechtnek címezte: „miután hat percig hallgattam önt, Ciprasz már nem is tűnik annyira borzalmasnak”. Visszataszító, ahogyan a görög sajtó Schäublét ócsárolta, ugyanakkor az SPD-frakció a pénzügyminiszterétől különböző véleményen van a tárgyalásokkal kapcsolatban: a párt képviselői két kivétellel támogatják a tárgyalások megkezdését egy harmadik mentőcsomag bevezetéséről.

Időközben az osztrák parlament is megszavazta, hogy támogatja a pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalásokat és felhatalmazta Hans Jörg Schelling pénzügyminisztert, hogy részt vegyen az erről szóló megbeszéléseken.  

Cikkünk folyamatosan frissül! 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.