galéria megtekintése

Görögország haldoklik a saját romjai között

9 komment

NOL

A harmadik, 86 milliárd eurósra tervezett pénzügyi segélyért követelt megszorító intézkedéseket szerda éjjel az égő utcák fényénél megszavazta ugyan az athéni parlament, de Alekszisz Ciprasz miniszterelnök és az egész ország sorsa továbbra is egy hajszálon függ.

Görögország megkapja azt a hétmilliárd eurós áthidaló hitelt, amely a pillanatnyi túléléséhez szükséges – erről egyeztettek csütörtök délelőtt egy telefonkonferencián az eurózóna országait képviselő pénzügyminiszterek, alig néhány órával azután, hogy az athéni parlament szerda éjjel rábólintott az új, 86 milliárd eurósra tervezett pénzügyi segélyért követelt megszorító intézkedésekre. Bár a parlamenti szavazás azt jelenti, hogy Görögország megmenekült az összeomlástól, sem az ország, sem Alekszisz Ciprasz miniszterelnök nem lélegezhet fel.

A görög kormányfő (jobbra) és Zoé Konsztantinopulu házelnök szerda éjjel az athéni parlamentben. Keserű nevetés
A görög kormányfő (jobbra) és a nemmel szavazó Zoé Konsztantopulu házelnök szerda éjjel az athéni parlamentben. Keserű nevetés
Yannis Behrakis / Reuters

Ciprasz már csak azért sem, mert a szavazás kisebb palotaforradalmat hozott, és a pártja, a kormányzó szélsőbaloldali Sziriza több minisztere – a munkaügyi és az energiaügyi tárca vezetője mellett Janisz Varufakisz volt pénzügyminiszter – és a törvényhozás elnöke is nemmel voksolt a megszorításokra. A megszorítások végül az ellenzéki pártok széles támogatása mellett 229 igen és 64 nem szavazattal mentek át a parlamenten. Ciprasz korábban úgy nyilatkozott, lemond, ha a pártjából 121-nél kevesebben szavaznak igennel, és ez az ígéret kis híján a fejébe is került, mert 149-ből csak 124 Sziriza-politikus állt ki a megszorításokért.

 

A szavazást felvezető keserű vitához amúgy égő utcák adták a hangulatvilágítást, amíg ugyanis a politikusok a parlamentben egymásnak estek, a törvényhozás Szintagma téri épülete körül megszorításellenes tüntetők randalíroztak és tűztek össze a kivezényelt rohamrendőrökkel. A becslések szerint összesen 10-12 ezres tüntetésen repültek a Molotov-koktélok és folyt a könnygáz, tizennégy embert pedig őrizetbe vettek. A Kathimerini információi szerint egyikük sem görög. Négyen Németországból, hárman Lengyelországból, ketten Franciaországból érkeztek, egy-egy ember pedig ukrán, holland, illetve ausztrál állampolgár.

A tüntetésen repültek a Molotov-koktélok...
A tüntetésen repültek a Molotov-koktélok...
Yannis Behrakis / Reuters

Az új, 86 milliárd eurós pénzügyi segélyre az eurózóna összes tagországának is rá kell bólintania, amit Németországon és Ausztrián kívül csütörtök délelőttig mindegyikük meg is tett. Utolsóként ma az a Finnország tett így, amely Németország mellett a teljes szigor híve a görögökkel szemben.

Az új pénzügyi segélyről szóló tárgyalások valószínűleg négy héten át tartanak majd. A 86 milliárdból az eurózóna 40-50 milliárdot fog kigyöngyözni magából, a többi folyósítás pedig a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) hárul. Az IMF egyébként nincs túlságosan elragadtatva azoktól a feltételektől, amelyeket az eurózóna Görögországra akar kényszeríteni. A pénzügyi szervezet szerint legalábbis egyszerűen több időre lenne szüksége a gazdasága talpra állításához és a három körben neki ítélt összesen 326 milliárd eurós pénzügyi segély visszafizetéséhez. Ezek szerint az elképzelések szerint Athén eleve csak húsz év múlva, 2035-ben kezdené a törlesztést. Christine Lagarde IMF-vezérigazgató szerint a következő négy hétben törlesztés átütemezéséről is szó lesz, de adósságelengedésről egyelőre nem.

...és folyt a könnygáz
...és folyt a könnygáz
Yannis Behrakis / Reuters

Az eurózónában egyébként akad hang – Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszteré –, amely szerint Görögország ideiglenesen távozhatna az övezetből, de az átmeneti grexitet a német politikai élet több kulcsszereplője, köztük Angela Merkel kancellár is elvetette. A CDU-val nagykoalícióban kormányzó SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár és gazdasági miniszter pedig tett egy megkapó nyilatkozatot a Handelsblattnak, amely szerint fogalma sem volt Schäuble ötletéről. Schäuble a maga részéről jelezte, meg fogja szavazni a 86 milliárdos pénzügyi segélyt holnap a Bundestagban. „Egy lépéssel előrébb vagyunk” – kommentálta a Varufakisszal személyes konfliktusban is álló német politikus a reformjavaslatok athéni elfogadását.

Nyugdíjuk egy részletére váró görögök csütörtökön Athénban. A bankok több mint két hete zárva vannak
Nyugdíjuk egy részletére váró görögök csütörtökön Athénban. A bankok több mint két hete zárva vannak
Yiannis Kourtoglou / Reuters

A brit konzervatív lap, a Telegraph eközben az egyik olvasója poénján nevet. Eszerint a görög válság arra a betegre emlékeztet, akinek az orvosa még hat hónapot ad ebben az életben – aztán még hatot, amikor a beteg elfelejti kifizetni a kezelésért benyújtott számlát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.