galéria megtekintése

A lázadás szép, de a segély még szebb dolog

3 komment


Pócs Balázs

Az athéni utcákon és a parlamentben is az EU/IMF-páros által követelt reformok ellen lázongtak, pedig ezek elfogadása nélkül elzárják a pénzcsapokat. A görögök tudathasadásos állapotban vannak, a gazdasági válsághoz pedig politikai is társul: kormányátalakítás vagy előrehozott választások jöhetnek.

– A terror hatására a mentőprogram vagy a katasztrófa között kell választanunk – kesergett Panagiotisz Lafazanisz energiaügyi miniszter, a kormányzó Sziriza párt balszárnyának vezéralakja, aki nyíltan vállalta, hogy nem támogatja a nemzetközi hitelezőkkel kötött egyezséget. Nem ő a görög kormányon belüli egyetlen lázadó: a pénzügyminiszter-helyettes váratlanul benyújtotta a lemondását, nem sokkal azelőtt, hogy a parlamentben szerda este szavaztak a kőkemény reformokról, amelyeket végül elfogadott a görög parlament.

Valahogyan meg kell előzni a bankrendszer összeomlását
Valahogyan meg kell előzni a bankrendszer összeomlását
Yiannis Kourtoglou / Reuters

– Nehéz megállapodás ez, és csak az idő mutatja meg, hogy gazdaságilag életképes-e – ezt a nem túl lelkes kijelentést tette a parlamenti vitában Euklid Cakalotosz pénzügyminiszter. Ő maga is részt vett a maratoni EU-csúcson, ahol a gazdasági csőd szélén álló Görögország ultimátumot kapott: ha szerda éjfélig nem hagy jóvá egy sor reformot, elfelejtheti a következő, 86 milliárd eurósra tervezett mentőcsomagot. Maga Alekszisz Ciprasz kormányfő is „irracionálisnak” minősítette a hitelezők javaslatait, de tévébeszédében azzal győzködte a közvéleményt, hogy csak így lehet „megelőzni a katasztrófát” és a bankrendszer összeomlását.

 

Tudathasadásos állapotba került a görög lakosság. A július 5-i népszavazáson – nagyrészt Ciprasz biztatására – elsöprő fölénnyel visszadobta az EU és az IMF kéréseit, majd azzal szembesült, hogy egy uniós csúcstalálkozón Ciprasz még szigorúbb feltételekre bólint rá. Ezzel a miniszterelnök végleg sutba dobta saját választási ígéreteit a megszorítások felszámolásáról. Most ezek a még fájdalmasabb reformok kerülnek a parlament elé, de a legújabb felmérés szerint

a görögök több mint hetven százaléka azt szeretné, ha a törvényhozók igent mondanának. Ez csak látszólag ellentmondás:

a polgárok döntő többsége mindig is bent akarta tartani Görögországot az euróövezetben, és ráébredt, hogy ennek az ára az EU/IMF-követelések elfogadása.

A közalkalmazottak sztrájkja és megszorításellenes tüntetések tarkították a szerdai napot, de Alekszisz Ciprasznak elsősorban a saját kormányán belüli elégedetlenség okoz fejfájást. A reformcsomag megszavazása – benne adóemelésekkel és a nyugdíjkorhatár növelésével – nem forog veszélyben, miután szinte minden ellenzéki párt előre közölte, hogy igennel voksol. A koalíción (a baloldali Szirizán és a jobboldali Független Görögökön) belüli lázadás viszont megnehezíti az ország irányítását és a reformok végrehajtását.

Ciprasz szerdán a Sziriza parlamenti frakcióülésén. Egységkormány és új választás is jöhet
Ciprasz szerdán a Sziriza parlamenti frakcióülésén. Egységkormány és új választás is jöhet
Yannis Behrakis / Reuters

Ha túl erőssé válik az új mentőprogramot ellenző Sziriza-képviselők csoportja, Ciprasz előtt két lehetőség áll: nemzeti egységkormányt alakít, vagy előrehozott választásokat ír ki. Annyit máris elárult, hogy lemondani nem szándékozik: – A legrosszabb, amit egy kapitány tehet, miközben a hajót irányítja a viharban, hogy otthagyja a kormánykereket – fogalmazott.

Még inkább ingataggá teszi a helyzetet, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kilátásba helyezte,

nem vállal részt az új mentőprogramban, ha az uniós tagállamok nem hajlandók elengedni a görög adósság jelentős részét.

Az EU és az IMF közötti nézeteltérés különösen kényes pillanatban került felszínre, a német parlament pénteken szavaz ugyanis arról, hogy felhatalmazza-e a kormányt a mentőcsomagról tárgyalni. Berlin határozottan ódzkodik az adósságleírástól, ugyanakkor éppen Angela Merkel kancellár ragaszkodott ahhoz, hogy Ciprasz beleegyezzen az IMF-részvételbe Görögország megmentésében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.