galéria megtekintése

Félelmetes csatahajót küldtek az Iszlám Államra a franciák

14 komment

NOL

Kihajózott a touloni kikötőből a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó.

A Francia Haditengerészet zászlóshajója, a nukleáris meghajtású Charles de Gaulle – fedélzetén 26 vadászbombázóval – szerdán indult Szíriába, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljon – írta a Le Figaro.

Fotó: Jean-Paul Pelissier / Reuters

A Charles de Gaulle Nyugat-Európa legnagyobb hadihajója, többször részt vett nemzetközi hadászati feladatokban, részt vett az afganisztáni háborúban és a líbiai polgárháborúban is.

 

 

Az, hogy most a szíriai partokhoz rendelik, azt jelenti, hogy Franciaország lényegében megduplázza katonai jelenlétét a térségben – írta a francia lap nyomán a 444.

Charles de Gaulle: a vízi erőd

Vízkiszorítása: 42500 tonna

Hossza: 261 méter

Sebessége: 50 km/ó

Kapacitása: 800 katona, 500 tonna lőszer

Szenzorok: 3 kereső radar, 1 célzó radar

Fegyverzet: 4 A-43 Sylver rakétavető, 8-8 darab MBDA Aster 16 föld-levegő rakétával, 2 Sadra rakétavető, 6-6 Mistral rövidtávú rakétával, 8 darab Giat 20F2 20 milliméteres ágyú

Vadászgépek: Rafale M, Super Étendard, E-2C Hawkeye (felderítő)

Harci helikopterek: SA365 Dauphin EC725 Caracal AS532 Cougar

Franciaország elsőként csatlakozott az amerikai vezetésű iraki-szíriai hadműveletekhez, kezdetben 15 vadászgéppel, egy cirkálóval és egy légi utántöltő repülőgéppel.

Fotó: Jean-Paul Pelissier / Reuters

A Charles de Gaulle-t először 2015. februárban vetették be az Iszlám Állam elleni harcban: a Perzsa-öbölben vett részt a dzsihadista szervezet iraki állásai elleni hadműveletekben, hetekkel a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen végrehajtott merénylet után.

Dassault Rafale
Dassault Rafale
Wikipedia

A repülőgép-anyahajó két hónapig állomásozott Bahrein északi partjainál; 12 Rafale és 9 Super Étendard vadászbombázója jelentős károkat okozva mért csapásokat a dzsihadisták iraki állásaira.

Állítólag lelőtték a merényletek értelmi szerzőjét

Végeztek Abdelhamid Abaaouddal, a párizsi merényletek értelmi szerzőjével – írta meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva a Washington Post. Részletes beszámolónkat itt olvashatják: >>>

A Charles de Gaulle-t áprilisban vonták ki a Perzsa-öbölből, miután több légicsapást mért, illetve felderítő küldetést hajtott végre az Iszlám Állam ellen.

 Super Etendard
Super Etendard
Jean-Paul Pelissier / Reuters

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.