galéria megtekintése

Ma Törökország az újságírók legnagyobb börtöne

8 komment


Miklós Gábor

Európának és Németországnak a menekültválság miatt szüksége van arra, hogy együttműködésre bírja Ankarát. Ám ez nem akadályozza meg az európai vezetőket abban, hogy felszólaljanak a török média elleni támadások ügyé­ben. Angela Merkel német kancellár tegnap Potsdamban a fiatal európai újságírók számára tartott találkozón, a Sanssouci Colloquiumon tartott beszédében bírálta a török sajtószabadság elleni támadásokat, s állt ki az üldözött újságírók mellett. Merkel az esemény díját Roberto Saviano olasz írónak adta át, aki Gomorra címmel a nápolyi maffia ellen írt könyvével szerzett hírnevet. Saviano a díjat két, nemrég börtönbe zárt török szerzőnek, az Altan testvéreknek ajánlotta. Mehmet Altan egyetemi oktató és publicista, Ahmet Altan pedig a Tarif című betiltott lap főszerkesztője volt. Azért kerültek rács mögé, mert állítólag államtitkokat szivárogtattak ki egy júliusi televíziós vitában.

Can Dündart első fokon öt évre ítélték
Can Dündart első fokon öt évre ítélték
Osman Orsal / Reuters

Állítólag a küszöbönálló, végül kudarcba fulladt puccskísérletre tettek utalásokat. Saviano az Altan fivérek letartóztatását fontos érvnek mondta a török EU-tagság ellenében.

 

Merkel hangsúlyozta, hogy a sajtószabadságot nem korlátozhatja az állami ellenőrzés és cenzúra. A korrupciós ügyeket kutató újságírókat pedig nem szabad megfélemlíteni. A kancellár szólt a konferencián megjelent Can Dündarról is. A Cümhüriyet liberális napilap volt főszerkesztőjét ugyanis első fokon öt évre ítélték, mivel a lap megírta, hogy a török titkos­szolgálat fegyverekkel látja el a szíriai dzsihadistákat.

Dündar szerint a jelenlegi török rendkívüli állapot idején, amikor a bíróságok teljes mértékig a kormány felügyelete alatt állnak, a másodfokú eljárásban a bíróság elé állni olyan lesz, „mintha bedugná a fejét a nyaktilóba".

A török újságíró kijelentette: ma Törökország az újságírók legnagyobb börtöne, 220 kollégája ül rácsok mögött.

A börtönbe került török sajtómunkások jelentős része korábban a Fethullah Gülen-féle Hizmet mozgalom médiájában dolgozott.

Rajtuk kívül sok baloldali, liberális kormánykritikus újságírót is letartóztattak, valamint a kurd és kurd ügyekkel foglalkozó lapok munkatársait.

Dündart épp most jelölték az Euró­pai Parlament Szaharov-díjára. A gondolatszabadságért folytatott harc elismeréséért odaítélt díjat október 27-én adják majd át. A jelöléshez társadalmi szervezetek vagy legalább negyven euró­pai parlamenti (EP) képviselő ajánlása szükséges. A jelöltek között van még egy krími tatár emberjogi aktivista, több jazidi aktivista Szíriából és egy ujgur tudós is.

Az EP emberi jogi bizottsága által háromfősre szűkített listából az EP elnökéből és a frakciók elnökeiből álló tanács választja majd ki a díjazottat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.