galéria megtekintése

Embertelen kínzási módszerek a rendőrségnél

NOL
NOL

Könnygáz a nemi szervbe, körömkitépés és műanyaggal való forrázás – a nigériai rendőrség berkein belül elterjedt kegyetlen kínzási módszerekről az Amnesty International (AI) rántotta le a leplet friss jelentésében, amelyből kiderül, hogy a hatóságoknál nem hivatalos minőségben még kínzásfelelős is van.

„Az egyik rendőr bevezetett egy kis szobába, és megparancsolta, hogy vetkőzzek le. Szétfeszítette a lábamat, és könnygázt lőtt a vaginámba... Azt kellett volna bevallanom, hogy fegyveres rabló vagyok... Ömlött belőlem a vér... A mai napig fájdalmat érzek a méhemben" – olvasható egy 24 éves nigériai nő vallomása az emberi jogi szervezet „ Isten hozott a pokol tüzén" (Wolcome to Hell Fire) című, rajzokkal illusztrált jelentésében, amelyben számos áldozat vall a nigériai rendőrség berkein belül állítólag mindennapossá vált kínzásokról.

AMNESTY International / Forrás

Az AI szerint 2009 óta 5-10 ezer embert tartóztattak le, és a kínzáson kívül a kivégzések sem mennek ritkaságszámba az őrizet ideje alatt.

 

A kínzás azonban különösen Nigéria északkeleti részén öltött riasztó méreteket, itt ugyanis a rendőrség jó pár éve vív eredménytelen harcot a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport tagjaival. Az elkeseredett rendőrök gyakran kínzással próbálják meg szóra bírni a gyakran Boko Haram-tagnak vélt embereket, de a beszámolók szerint olykor kenőpénzzel is beérik.

A szervezet 500 interjút készített az elmúlt hét évben, és az egyik megszólaló mindössze 15 éves volt, amikor letartóztatták, mivel a rendőrség gyanúja szerint a számos merényletet elkövető Boko Haram tagja volt. A fiú elmondta, hogy az őrizet három hete alatt folyamatosan puskatussal, gumibottal és machetével verték.

AMNESTY International / Forrás

„Közben beszűrődött a többi kínzott üvöltése... Láttam a készenlétbe helyezett vizes vödröket, amelyeket akkor használtak, ha valaki elájult vagy úgy döntött meghal, mielőtt még aláírta volna az előre megírt vallomását" – idézi a fiú szavait a BBC.

A legrosszabb azonban ezután következett: a veréseket követőn olvasztott műanyagot öntöttek a hátára, majd kényszerítették, hogy törött üvegszilánkokon sétáljon, feküdjön, közben pedig jéghideg vízzel locsolták.

A hihetetlen kínzások tényét egy volt katona is megerősítette az AI-nak: „Elektrosokkolóval bírják szóra az embereket... vagy jó szorosan hátrakötik kézfejüket... akit hat-hét órán keresztül így hagynak, egyszerűen elveszíti a kezeit, sőt, hosszabb idő elteltével akár meg is halhat" – nyilatkozta az emberi jogi szervezetnek az egykori katona, aki szerint a fentiekhez hasonló kínzások rutinszerűek a nigériai rendőrségnél. AI szerint olyannyira tökélyre fejlesztették a „módszert", hogy nem hivatalos beosztásban ugyan, de a kapitányságokon külön személy felel a kínzásokért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.