galéria megtekintése

Letartóztatások nélkül ért véget a molenbeeki rendőri akció

0 komment

NOL
NOL

A belga RTL hétfő délelőtti híre szerint a rendőrség letartóztatta Salah Abdeslamot Brüsszelben, Molenbeek negyedben. A belga szövetségi ügysészség azonban ennek ellenkezőjét állítja.

Brüsszelből számos forrás számolt be arról, hogy a rendőrség hétfő reggel megszállta Molenbeek városrészt, több szemtanú  robbanásszerű hangokat is hallott.

Brüsszel külvárosában kaptak el egy gyanúsítottat
Yves Herman / Reuters

A Guardian a belga RTL-re hivatkozva azt írta, hétfőn elkapták Salah Abdeslamot, aki ellen vasárnap adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a belga hatóságok, s akit a francia rendőrség is köröz a pénteki párizsi támadásban játszott feltételezhető szerepe miatt. A gyanú szerint ő bérelte azt a Volkswagen Polót, amellyel a terroristák a Bataclanhoz mentek. A hírt a hatóságokhatározottan cáfolják, hétfőn kora délután Francoise Schepmans, Molenbeek polgármestere közölte, letartóztatások nélkül ért véget a molenbeeki rendőri akció.

 
Akcióban a belga rendőrség
Yves Herman / Reuters

A Guardian beszámolója szerint Salah Abdeslam Belgiumban született és ott is élt. Ahogy arról beszámoltunk, a 26 éves férfit órákkal a november 13-ai merényletsorozat után feltartóztatták és kihallgatták Cambrai mellett a francia–belga határon, a rövid közjáték után szabadon távozhatott.

Abdeslam a három testvér egyike, aki részt vett a merényletsorozat végrehajtásában. Az egyik bátyja, Ibrahim a Comptoir Voltaire kávézó előtt felrobbantotta magát, a másik fivére őrizetben van. Egyelőre nem tudják, volt-e bármi köze a terrortámadásokhoz.

A három testvérről a brit Daily Mailben jelentek meg újabb információk, miután újságíróknak sikerült beszélniük a fivérek édesanyjával. A családot állítólag meglepte Ibrahim tette, annak ellenére, hogy tudták, Szíriában járt. A Het Laatste Nieuws újságírójának molenbeeki otthonában azt mondta, ezt biztosan nem a fia tervelte ki, és nem is akart másokat megölni. A fiút két nappal a november 13-ai párizsi merénylet előtt látta utoljára, és semmi jelét nem mutatta, hogy ilyesmire készülne.

„Őszintén meglepett, hogy Salah is érintett a történtekben. Ibrahim más volt. Róla tudtuk, hogy radikalizálódott, legalábbis részben. De fogalmunk sem volt róla, hogy képes lenne ilyesmire”

– mondta az édesanyja.

 Salahról egyelőre annyit lehet tudni, hogy gyerekkori barátja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdulhamid Abaaoudnak. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ő logisztikai koordinátorként segített a támadások végrehajtásában.

A három testvérről itt írtunk bővebben.

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve hétfőn közölte, eddig 104 embert helyeztek háziőrizet alá, 23-attartóztattak le Párizsban. „Ez csak a kezdet, az akciók tovább folytatódnak” - mondta Cazeneuve.

Az immár legalább 168 rajtaütés, a hajnal óta tartó országos razziák eredményeként sikerült beazonosítani a péntek esti párizsi terrortámadások valószínűsíthető értelmi szerzőjét.  S noha hétfőn délelőtt a belga állampolgár Abdelhamid Abaaoud-t nevezték meg a francia hatóságok a párizsi vérengzések kitervelőjeként, kora délután a belga ügyészség a Reuters hírügynökségnek azt mondta, ez az információ „ellenőrizetlen pletykákon alapul”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.