galéria megtekintése

Életveszélyben élnek az USA által magukra hagyott afgán tolmácsok

5 komment

NOL

Teljesen magukra hagyta az USA a nemzetközi csapatok kötelékében szolgálatot teljesítő afgán tolmácsokat, akik a tálibok fenyegetései miatt életveszélyben töltik mindennapjaikat - nyilatkozták az érintettek a BBC-nek.

Egy tavaszi napon csöngettek Nadar otthonában. Az egykori tolmács azóta is bánja, hogy ajtót nyitott, mert kint tálibok egy csoportja fogadta. Érte jöttek. Fogták, és elhurcolták a közeli temetőbe. Amikor rájött, hogy pillanatokon belül kivégzik, kiabálni kezdett. A tálibok ekkor megriadtak, így a bevett fejlövés helyett „csak" a lábát sebesítették meg. Nadar azóta elhagyta a fővárostól egyórás autóútra található városkát, és Kabulban próbál meg túlélni, ám a BBC-nek nyilatkozó férfi szerint ez nem könnyű, mert értékes szolgálatai ellenére az egykori tolmácsot az amerikaiak feketelistára tették, így munkát is nehezen talál.

Mohamed (k), az egykori tolmács Nagy-Britanniában kapott menekültstátuszt.
Mohamed (k), az egykori tolmács Nagy-Britanniában kapott menekültstátuszt.
Olivia Harris / Reuters

A 2001-es afganisztáni bevonulást követően az Egyesült Államok 13000 afgán állampolgár számára állított ki speciális vízumot, washingtoni források szerint 70 százalékuk az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Erők) kötelékében teljesített szolgálatot. Ezek a tálibok által árulónak bélyegzett tolmácsok szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen biztonságban élhetnek az Egyesült Államokban.

 

Több százan azonban nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, mert feketelistára kerültek, és azonnali hatállyal elbocsátották őket. Az érintettek szerint sokakat igazságtalanul vádoltak meg. Nader azután került fel a listára, hogy állítása szerint nem volt hajlandó ráüvölteni egy afgán nőre, megtagadva ezzel egy parancsot. Mások azzal követtek el végzetes hibát, hogy szolgálat közben maguknál felejtették mobiltelefonjukat, ami súlyos vétségnek számít, hiszen ezzel bármikor jelenthettek volna a táliboknak. A lista akkor is új névvel bővült, amikor egy tolmács a bázist elhagyva a táskájában hagyta az egyenruháját, mivel ez is értékes kinccsé válhatott volna a tálibok kezében. Nadar szerint azonban a tolmácsok többsége akkor vált kegyvesztetté, amikor idegességében megbukott a hazugságvizsgáló teszten.

Mohammad Ismail / Reuters

Az amerikai külügyminisztérium munkatársa azonban úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy bár támogatják mindazokat, akik a segítségükre voltak Afganisztánban, „ezeket a tolmácsokat jó okkal bocsátották el, és nem lesz könnyű dolguk, ha ennek ellenére amerikai vízumot próbálnak szerezni”, mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A tolmácsok szerint a lista egyenlő a halálos ítélettel, hiszen ezzel könnyű célpontot jelentenek a tálibok számára. Ha elfogják őket, egy alapos kínzás után lefejezés vár rájuk.

De nem csak az életük, hanem a megélhetésük is veszélyben forog. A feketelistán szereplők többé semmilyen külföldi haderőnél nem vállalhatnak munkát, de az afganisztáni székhelyű külföldi vállalatoknál is esélytelen az elhelyezkedés, csakúgy, mint az afgán kormány bármelyik szervénél. Sőt, repülőgépre sem szállhatnak, de még csak meg sem közelíthetik a reptereket.

Sayid, aki ebből az okból kifolyólag könnyedén a tálibok prédájává válhat, nagyot csalódott az amerikaiakban.

„Minden okunk megvan arra, hogy számítsunk az amerikaiak segítségére, hiszen az ütközetek során végig a katonák mellett voltunk, ugyanazokat a kockázatokat vállaltuk, mint ők” - panaszkodott a férfi.

A tolmácsok kétségbeesett helyzete csak fokozódik, ahogy a koalíciós erők egyre nagyobb számban hagyják el az országot. A tálibok évek óta várnak erre a pillanatra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.