galéria megtekintése

Az aljasság veszélyei

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 28. számában
jelent meg.


Horeczky Krisztina
Népszabadság

A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba akarunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben. E szavakkal intette felelős magatartásra a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a nemzet évődésre hajlamos, naiv férfiakkal incselkedő, csalfa fehérnépeit november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

A távlatos társas viszonyok megfontolt kiépítésére fölhívó ajánlás előtt négy nappal az Index cikkezett elsőként a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós szpotfilmjeiről. „A biztonságosabb Pécsért” bűnmegelőzési projekt keretében elkészült három mozgókép egyedi hangütésére fölfigyelt a világsajtó is (The Guardian, BBC, CNN, Spiegel stb.). Részint, mert a nők elleni szexuális bántalmazást tárgyaló oktatóvideók szerint a bűncselekmény elszenvedője felelős(sé tehető) azért, ha erőszak áldozatává válik. „Tehetsz róla, tehetsz ellene!” – így a kisfilmek mottója.

A pécsi színészek, valamint Weisz Fanni fotómodell, hallássérült esélyegyenlőségi aktivista, „Pécs város arca” szerepvállalásával leforgatott alkotmányok szellemi-erkölcsi tartalma rokon a flörtölés (köz)veszélyességére figyelmeztető vasi útmutatásokkal. A bulizni induló, szelfiző leánytrojka csador helyett magas sarkú cipőt és minit visel, kisminkel, meghúz egy üveget, kölnit szór magára. Egyikük érzéki módon harapdál egy állott zsemlyét, megvetve a bűn melegágyát. Eztán elhangzik, hogy ügyeljünk az öltözködésre, a viselkedésre. Továbbá zenés szórakozóhelyen tartózkodjunk a rövidital-fogyasztástól és az erotikus pávatánctól. Ezzel kivédhető a túlhevült, fölgerjesztett hím taperolásra irányuló kísérlete is.

 

A nő- és jogvédő szervezetek tiltakozását kivívó szpotfilmek állítása nem más, mint hogy a kriminális tett kiváltó oka a könnyelmű, tűzzel játszadozó, dévaj perszóna provokatív magatartása. Ez az áldozathibáztató üzenet hazug, előítéletes, aljas. Erősíti a társadalmi beidegződéseket, stigmatizál, fölmentést ad az elkövetőnek – légyen az bár közeli ismerős, jelenlegi vagy volt partner, rokon és/vagy családtag. Ugyanis az esetek túlnyomó részében az ilyen típusú bűncselekmény nem „diszkóbaleset”, noha a partiéletmód, az alkohol és a drog kockázati faktor. Emellett tény, hogy hazánkban a hivatalosan bejelentett erőszakos nemi bűncselekmények száma riasztóan alacsony: száz esetből kevesebb mint egy. Mindez a fönti, a traumára (is) fittyet hányó, megbélyegző, savonarolai dorgálások tükrében nem meglepő.

A bűnüldöző szerveknek volna mit tenniük az igazságszolgáltatás iránti bizalom elősegítéséért, amely feladat túlmutat a kéretlen stílus-, életvezetési és esztétikai tanácsokon, ám igényel bizonyos valóságismeretet, empátiát, emberséget. Utóbbi az, ami a civilizáltság mellett oly ordító módon hiányzik a tárgyalt írásos és a mémgyárakat beindító, dermesztő audiovizuális selejtekből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.