galéria megtekintése

Eladó sziget, leírt állami autók

Adócsökkentéssel, kiadásmérsékléssel próbálnak kilábalni a válságból

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 19. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

„Tizenötmillió embernek alacsonyabb lesz az adója, csökkennek a járulékok: az ígéret valóra válik... Nincs sarc az egészségügyön és a tanároknak” – „csiripelte” körbe gyorsan a Twitter mikroblogon Matteo Renzi olasz miniszterelnök pénteken.

Tette mindezt azután, hogy kormánya egyik, de nem a balközép demokratákhoz, hanem az Új Jobbközéphez tartozó tagja félreértést okozott a közléssel: a megszorítások kapcsán még „harcban állnak”.

A lényeg: olaszok milliói számára ezekben a hetekben tisztulhat a kép, hogyan is érinti őket a reformprogram, amelybe a két hónapja hivatalba lépett, mindegyik elődjénél fiatalabb, 39 éves olasz kormányfő belevágott. Az adócsökkentések főleg a (balközép szavazótábort erősítő) kisfizetésűeket, valamint a kis- és középvállalkozásokat segítik. Lemondanak védelmi presztízsbeszerzésekről is az olaszok, mégpedig éppen akkor, amikor az ukrán–orosz válsággal párhuzamosan a NATO a megcsappanó hadibüdzsék kockázataira figyelmeztetett.

De hiába, nem megy másként, s nemcsak az olaszoknál. Párizsban Manuel Valls a köztársasági elnök már januárban meghirdetett gazdaságpolitikai pálfordulását hivatott beteljesíteni. Az új és szintén viszonylag fiatal, 51 éves kormányfő a Szocialista Párt cilinderéből (és a párt jobbszárnyából) előhúzott legújabb nyúl Francois Hollande államfő esetleges megmentésére 2017-re. A meghirdetett „felelősségi paktum” része a héten beharangozott kétéves, 50 milliárd eurós kiadáscsökkentési program. Ez együtt jár a (legalacsonyabbak kivételével) a nyugdíjak, a szociális kiadások befagyasztásával, és a közalkalmazottak is sokáig csak a már korábban plafonnal rögzített bérükre számíthatnak. Már aki marad közülük: egy részüktől búcsút vesznek. A franciáknál is vannak szimbolikus lépések: a miniszterek számát kevesebb mint felére csökkentették, hogy mutassák, olcsóbban él a politikai elit.

 
Kirakattisztítás Milánóban. Az adócsökkentéssel a fogyasztást akarják növelni
Kirakattisztítás Milánóban. Az adócsökkentéssel a fogyasztást akarják növelni
Alessandro Bianchi / Reuters

– Az eddigi, „megszorítások” vagy „növekedés” vita bizonyos fokig álszent volt, hiszen nincsenek „vagy-vagy” megoldások. Most új recepttel próbálkoznak mindkét országban: az adómérsékléssel, a belső fogyasztás serkentésével, hogy felpörgessék a gazdaságot – mondja Gálik Zoltán, az Európai Unió gazdaságpolitikájának kutatója, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. – Párizs és Róma eltérő helyzetből indult. Az előbbi viszonylag jól vészelte át a 2008-ban kezdődött válságot, míg az olaszok történelmileg magas adósság terhét cipelik. Csak éppen a válság nagyon gyenge, olykor negatívba is forduló növekedési adatokat eredményezett. Amiről kevés szó esik, az a francia bankrendszer nagyfokú kitettsége az olasznak – mutatott rá Gálik.

Az olasz adósság a GDP 133 százalékát teszi ki (a görögöké után a második legnagyobb az EU-ban),miközben a munkaképes korúak 13 százaléka állástalan. Ráadásul regionálisan és a korfát tekintve nagyon egyenlőtlen elosztásban, a dél és a fiatalok kárára. Renzi arra hivatkozva robbantott ki kormányválságot, és buktatta meg az év elején elődjét, Enrico Lettát (a gyáriparosokat tömörítő Confindustriával a háttérben), hogy nem mennek a reformok. Programja kapcsán vállalta a „közelharcot” Brüsszellel is. Az utca persze elégedetlen: Róma történelmi belvárosában szintén randalíroztak, ahogy a franciáknál is tüntetett a radikális baloldal.

A nagy olasz állami vállalatokat alaposan „telibe kapja” most a reform: a védelmi zászlóshajó, a Finmeccanica, az energiaipari Eni és az Enel, valamint a Poste Italiane, a kincstári postaszolgáltató élére is új, menedzserszemléletű vezetők kerülnek, hogy gatyába rázzák ezeket. Mégpedig igen jelentős jövedelemlefaragás mellett: évi 238 ezer eurónál (73 millió forint) egyikük sem kereshet ezentúl többet. A teljes fizetésétől elbúcsúzhat viszont 90 ezer leépítendő közalkalmazott, így annak a több száz bezárásra váró csendőrőrsnek vagy éppen laktanyának a dolgozói, akiket nem áthelyeznek, hanem inkább nyugdíjba küldenek. Rengeteg állami szolgálati autót vehetünk az aukciós portálokon, ezzel támogatva az olasz államkincstár bevételeit.

A legizgalmasabb vételi lehetőségek azonban májustól várnak az érdeklődőkre: mindössze 350 ezer eurós kikiáltási áron 99 évre lízingelhetik a Velence és Lido közötti lagúnában fekvő lakatlan törpeszigetet, Povegliát, amely hajdan egy rossz emlékű elmegyógyintézetnek adott otthont. Teljesen birtokunkba kerülhet ellenben Goriziában a Gradisca d’Isonzó-i kora újkori kastély. Amíg a készlet tart: addig kell privatizálni, ameddig van mit – ez az állami bevételnövelésnek nem éppen új, viszont előbb-utóbb korlátos eszköze...

A francia „felelősség” a „stabilitás” igényével egészül ki. Hogy maradjon is valami a balközép kormány baloldaliságából, vállalati adó- és járulékcsökkentés révén a kormány elkötelezett a munkahelyteremtés mellett. Miközben a hiány a GDP 4,3 százaléka volt, az alulfoglalkoztatottakkal és a rosszabb helyzetű tengeren túli megyékkel együtt ötmillió francia áll sorban állásért. A munkanélküliségből és a kilátástalanságból is adódó szociális feszültség megmutatkozott a márciusi helyhatósági választásokon is a kormánypártok leszereplésében, valamint a Nemzeti Front megerősödésében. A szélsőséges párt a tízezer főnél népesebb települések közül kilencet el is hódított.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.