galéria megtekintése

Hibázhatunk is, a magyar-amerikai kapcsolatnak semmi sem árt

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 23. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

A magyarországi folyamatok nyilván nem könnyen érthetőek kívülről – nyilatkozta a Népszabadságnak Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet. Van együttműködés a Századvég által a kormány számára fizetett amerikai konzervatív lobbista, Connie Mack exképviselő és a külképviselet között.

A keddi kongresszusi bizottsági meghallgatáson elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a közelmúltban új fejezet nyílt az amerikai–magyar kapcsolatokban. Ennek mennyire használt, vagy mennyire ártott a meghallgatás?

- A véleményalkotók mindkét országban vegyes várakozásokkal néztek az esemény elébe, de fontos és pozitív pillanata lett a magyar–amerikai kapcsolatoknak ez a meghallgatás. A demokrata és republikánus képviselők kérdései és a kommentárjai tiszteletet és odafigyelést fejeztek ki, ami minden jó kapcsolatnak az alapja. Ez azt mutatta, hogy mindent meg lehet beszélni és meg lehet oldani. Amikor amerikai cégek képviselőivel találkozom, a többségük arról beszél, hogy bővíteni akarják magyarországi befektetéseiket. Fontos a biztonságpolitikai együttműködés is, a képviselők és az amerikai külügyminisztérium képviselője is említették, mennyire fontos, hogy Magyarország hozzájárul az Iszlám Állam elleni harchoz. Remélem, hogy lesz még hasonló kongresszusi meghallgatás, és ott még több pozitívumot tudunk majd elmondani.

Mi változott?

- Mindkét fél mélyen átértékelte az elmúlt pár év tapasztalatait. A magyarországi folyamatok nyilván nem könnyen érthetőek kívülről, hiszen nagyon komoly átalakulás történt. Ma már mindkét oldalon eljutottunk oda, hogy nyugodtan lehetnek olyan kérdések, amelyekben nem értünk egyet, mert

 
a transzatlanti együttműködés és a legalapvetőbb demokratikus értékek összekötnek bennünket.

Ezen belül lehetnek eltérő megoldások, akár hibázhatunk is, de ezek nem lehetetlenítik el a kapcsolatokat.

Mi az, amiben még nincs teljes egyetértés?

- Nyitott kérdések mindig vannak. Mi sem értünk mindent abból, ami itt történik Amerikában, talán képtelenség is lenne, de törekedni kell rá. A kölcsönös tisztelet az alapja a megértésnek, és ebben egyetértünk. A kongresszusban felmerült nyitott kérdések egy részét itt úgy prezentálták, mint hibákat, ám kiderült, hogy megfelelő összehasonlításban már nem tűnnek annak. A többi olyan kérdés pedig, amellyel kapcsolatban kritika fogalmazódott meg, nem rengeti meg alapjaiban a demokratikus intézményrendszert.

A volt amerikai nagykövet, Eleni Kounalakis friss könyvében azt írja, Németh Lászlóné és Orbán Viktor döntöttek a nagyberuházásokról, amit Lázár János mesebeszédnek minősített. Kövér László is tett nagy port kavart Amerika-ellenes kijelentéseket pár hónapja. Ártanak-e ezek a kijelentések a kapcsolatoknak?

- Azt érzem, hogy az elmúlt évek történéseit mindkét fél szeretné lezárni. Fordulat történt, aminek az egyik legfontosabb eleme Colleen Bell nagykövet asszony megérkezése Budapestre, aki teljesen új stílussal, megközelítéssel, nyitottsággal és érdeklődéssel fordul Magyarország felé. Kövér László házelnök úr pedig a közelmúltban komoly nyilatkozatot tett arról, milyen fontos a transzatlanti kapcsolatrendszer, és ez irányadó a politikai értékrendszerre nézve. Itt Amerikában látunk arra is példát, hogy valakit elragad a hév és olyanokat mond, amelyeket maga sem gondol pontosan úgy, ezeket helyi értékükön kell kezelni.

A kontextus a fontos és az irány, amerre tartunk.

Az Index szerint a meghallgatás ötlete a magyar kormány lobbistájától, Connie Macktől származott. Ő egyeztet a követséggel?

- A kongresszusi albizottság elnöke világossá tette, hogy a meghallgatás az ő elképzelése volt. A lobbicégek alkalmazása hasznos eszköz, sok ország használ külső szakmai segítséget, de a külpolitikai kapcsolatrendszer értékeit, irányát és prioritásait a szaktárca határozza meg.

Ebbe hogyan illeszkedik egy lobbicég?

- Hasznos, ha van egy plusz szakmai eszköz a két ország kapcsolatainak erősítéséhez, hiszen több csatornán kell célba juttani az üzeneteket. Hasznos partneri kapcsolatot, lehetőséget érzékelek ebben.

Van kommunikáció a követség és a lobbicég között?

Két új nagykövet: Colleen Bell és Szemerkényi Réka
Két új nagykövet: Colleen Bell és Szemerkényi Réka
Bruzák Noémi / MTI

- Természetesen van, ám még az út elején állunk. Ez egy új lehetőség, amivel a többiek már sokkal régebben élnek. Sok ország nagyon hasznosan tudott így előrelendíteni egy-egy ügyet.

Milyen területeken segíthet egy lobbista?

- Nagyon sok területet nem tud lefedni a nagykövetség, a rengeteg feladathoz képest kevés az a tízegynéhány diplomata, aki itt van.

Milyen üzenete volt annak, hogy két felkért tanú, akik Dana Rohrabacher képviselő szerint a kormányt támogató „pozitív” tanúk lettek volna, visszamondta a szereplést?

- Nem tudom pontosan, mi zajlott, de fontos és felelős emberekről van szó, nem egyszerű olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó. Fontosnak tartom, hogy akiket meghívott a bizottság elnöke, azok írásban letették a tanúvallomást, nem akartak olyan értelemben távol maradni, hogy nem mondják el a véleményüket.

Milyen hatása van egy ilyen meghallgatásnak, ki figyel erre itt Washingtonban?

- Ez egy kongresszusi esemény és elsősorban a kongresszus számára fontos pillanat, de miután a magyar–amerikai kapcsolatok elég sokat voltak az elemzők és kutatóintézetek fókuszában a közelmúltban, sokan odafigyelnek, ezt a teremben megjelent érdeklődők száma is mutatta. Nagyon jó pillanatban hívták össze ezt az eseményt, mert van egy pozitív várakozás a levegőben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.