galéria megtekintése

Menekülthullám: kiskorúak is nekivágnak az életveszélyes útnak

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Hercegnőnek, vagyis Princesának keresztelték, de királynői sors aligha vár arra az afrikai kislányra, aki kedden érkezett egy lélekvesztőn Spanyolországba.

Az eset még a sokat próbált spanyol határőrséget is meghatotta, a kislány ugyanis tíz hónapos, ám a szülei nem voltak vele. A csónakban utazó felnőttek elmesélték, hogy a kis Princesa szülei összetűzésbe keveredtek a marokkói rendőrséggel, és így lemaradtak az utazásról. A kislányt az egyik asszony dajkálta a tengeri úton, megérkezéskor éhes volt és lázas, de két cumisüveg tej után már hálásan mosolygott a vöröskereszt munkatársaira.

A Spanyol Vöröskereszt munkatársa egy afrikai kisgyerekkel
A Spanyol Vöröskereszt munkatársa egy afrikai kisgyerekkel
Jon Nazca / Reuters

A spanyol partokat szabályosan ostromolják az illegális bevándorlók csónakjai, néhány nap alatt több mint ezren érkeztek. Egy szenegáli férfi azt mesélte az El Paísnak, hogy a tengeren szabályos munkamegosztást alakítottak ki, ketten eveztek, a többiek folyamatosan merték ki a vizet a felfújható csónakból, nehogy elsüllyedjen. Méterről méterre, árral szemben haladtak, és amikor felfedezték a spanyol parti őrség hajóját, megkönnyebbülten integettek, mert úgy érezték, végre elérték az ígéret földjét, Európát.

 

A spanyol lapnak nyilatkozó férfi, aki feleségével és 13 hónapos gyermekével vágott neki az útnak, konkrét terveiről is beszámolt. Abban bízik, hogy taxisként vagy kamionosként dolgozhat majd Spanyolországban, és a fizetésből támogathatja otthon maradt szüleit és a másik két kisgyermekét. Feltéve, ha menedékkérelmét jóváhagyják.

A tíz hónapos Princesa szülei összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel
A tíz hónapos Princesa szülei összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel
AFP

Princesa, a tíz hónapos kislány viszont zavarba hozza a spanyol hatóságokat. A vöröskereszt szóvivője lapunknak elmondta, hogy ők csak addig felelnek a gyerekért, amíg száraz ruhát és élelmet kell adni neki, onnantól az andalúz kormány viseli gondját. Ők viszont azzal hárították el érdeklődésünket, hogy az idegenrendészet nem az ő hatáskörük, a menedékkérelmekről a madridi kormány dönt.

A kislányt először egy kétgyermekes ápolónő gondjaira bízták, majd egy másik, befogadó családban helyezték el, de részleteket nem árulnak el. A rendőrség  kezdettől abban reménykedett benne, hogy előbb-utóbb jelentkeznek érte a szülei, ezzel ugyanis megsprórolhatnák a menedékeljárást. Annyi már kiderült, hogy Fatimának hívják, és a spanyol sajtó szerint már sikerült is felvenni a kapcsolatot a szüleivel a gibraltári szoros túlsó partján. Ha minden jól megy, az édesanyja hamarosan érte jön - és nyilván maradni szeretne Spanyolországban.

Obama nem akarja bátorítani a szülőket

Az Egyesült Államok külön történet, itt ugyanis drámaian megnőtt a kiskorú bevándorlók száma. Tavaly október és idén június között, azaz csupán kilenc hónap alatt több mint 52 ezer, kísérő nélküli gyermeket fogtak el a mexikói–amerikai határon. Ez a tavalyi szám duplája és a 2009-es adat tízszerese. Legtöbben Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkeznek.

A gyerekbevándorlás komoly belpolitikai vitát vált ki. Barack Obama amerikai elnök ugyanis azt kérte a kongresszustól, hogy tegye lehetővé a deportálások felgyorsítását. A kísérő nélkül érkező gyerekek iránti keménységnek a sajtójelentések szerint az lehet a magyarázata, hogy az amerikai elnök egyetlen tettével vagy mondatával sem akarja azt sugallani a közép-amerikai szülőknek: érdemes elindítani gyermeküket az életveszélyes, sokszor hetekig tartó útra az amerikai határ felé.

Mások attól tartanak, hogy a gyerekek "előretolt hídfőállásként" működnek, ha ők megkapják a letelepedési engedélyt, akkor máris jönnek utánuk a szüleik és egyéb rokonaik. Ezzel azonban szemben áll az az érvelés, miszerint a gyerek egy része nem egyszerűen jobb életre vágyik, hanem valóban életveszélyes helyzetből menekül, amikor a közép-amerikai országokat eluraló drogbandák ellen keres menedéket az Egyesült Államokban.

Az utóbbi időben egyébként egyre több kiskorú kerekedik fel világszerte szülők vagy kísérők nélkül, hogy biztonságosabb jövőt, megélhetést keressen magának. A tíz hónapos kisbaba esete teljesen egyedi, de a tíz évnél fiatalabb, kísérő nélkül utazó gyerekek is ritkák még.

Növekszik viszont a 14 és 18 év közötti, egyedül menekülő fiatalok száma. Mint Simon Ernő, az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztosság) magyarországi irodájának szóvivője lapunknak elmondta, 2013-ban – az Egyesült Államokon kívül – világszerte több mint 25 ezer 18 év alatti, kísérő nélkül utazó fiatal kért menekültstátuszt, többségük háborús övezetből, Afganisztánból, Dél-Szudánból és Szomáliából érkezett.

Az iraki konfliktus miatt is nagyon sok gyereknek kell elhagynia otthonát
Az iraki konfliktus miatt is nagyon sok gyereknek kell elhagynia otthonát
Youssef Boudlal / Reuters

Ebből 15 ezren Európában próbáltak szerencsét, Magyarországra tavaly 380 kísérő nélküli kiskorú érkezett, túlnyomórészt fiúk. Ők bekerülnek a magyar gyermekvédelmi rendszerbe, így a fóti és a hódmezővásárhelyi gyermekotthonba. Újdonság, hogy a fóti otthonban már magyar gyerekekkel együtt foglalkoznak velük, az efféle integrációt az ENSZ a lehető legjobb megoldásként ajánlja.

A menedékkérelmi eljárást a gyereknél is ugyanúgy le kell folytatni, mint a felnőttek esetében, de arra illik odafigyelni, hogy valamilyen védelmet ezek a gyerekek mindenképpen kapjanak, ellenkező esetben ugyanis könnyen emberkereskedők karmai között találhatják magukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.