galéria megtekintése

Dühös polgárok örömtáncot lejtenek, Merkelék még emésztik a csúfos bukást

24 komment


Dési András

Angela Merkel nem változtat a politikáján, az AfD ünnepel. Az utóbbira már nem ciki szavazni, választóik nyíltan vállalják szimpátiájukat.

Vállalja a felelősséget pártja, a CDU csúfos leszerepléséért, de Angela Merkelnek esze ágában sincs változtatni politikáján. Korábbi döntéseit, így a menekültek befogadását és a Törökországgal kötött menekültügyi paktumot is helyesnek tartja a kancellár, aki a G20 -csúcstalálkozóról, a kínai Hangcsouból reagált a mecklenburg-előpomerániai tartományi választás kimenetelére. A kereszténydemokraták lecsúsztak a harmadik helyre, miközben a migráció-ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) a CDU-t megelőzve a második legnagyobb parlamenti erő lett Németország észak-keleti részén.

Angela Merkel a G20 csúcstalálkozóról üzent haza
Angela Merkel a G20 csúcstalálkozóról üzent haza
Etienne Oliveau / Reuters

– Roppant kellemetlen a CDU számára a mecklenburgi eredmény, de még nagyobb zakó jöhet két hét múlva a berlini tartományi választáson, ahol a CDU – az SPD, a Baloldal (Die Linke) és a zöldek mögött – csak a negyedik helyet érheti el. A tartományi választásokat azonban nem lehet átültetni az országos politikára. Merkelnek változatlanul nincs kihívója. A kancellár megbuktatása ugyanis teljes összeomlásba taszítaná a CDU/CSU-t a 2017 szeptemberi Bundestag-választások előtt – mondta lapunknak Hegedűs Dániel. A berlini Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzője szerint azok akik ambícionálnák a pártelnöki-kancellári posztot, kivárják, hogy mit hoz a jövő őszi politikai erőpróba.

 

Hegedűs szerint az is biztos, hogy Németország mostantól folyamatos kampányüzemmódra állt át, vagyis a német belpolitikát és Berlin Európa-politikáját is az egy év múlva esedékes választás határozza meg. Míg Merkel azt ismételi, hogy nem változtat politikáján, a politológus nem zárja ki, hogy a CDU egyes politikusai a burkatilalomhoz hasonló javaslatokkal próbálnák kifogni a szelet az AfD vitorlájából. A bekeményítésekkel azonban csínján kell bánni, mert azok könnyen a középen álló bizonytalanokat rémíthetik el a kereszténypártoktól.

Ünnepel az AfD vezérkara
Ünnepel az AfD vezérkara
Hannibal Hanschke / Reuters

Az AfD ugyan már elfogadott egy meglehetősen kevés szociális elemet tartalmazó alapprogramot, de a protestpárt fő témája még sokáig a migráció lesz. Az AfD-re szavazni ma érzelmi kérdés. Míg korábban cikinek számított, az emberek, főleg a dühös polgárok, a Wutbürgerek már nyíltan vállalják szimpátiájukat – hangoztatta Hegedűs. Szerint az AfD döbbenetes szívóhatást produkál: egykori kereszténydemokraták és volt liberálisok mellett az elbizonytalanodó, a lecsúszástól félő alsóközéposztályt és a neonácikat egyaránt meg tudja szólítani. Az utóbbiakat annyira, hogy Mecklenburg-Előpomerániában eltűnt az NDP, az újnácik sok helyi politikusa átigazolt a „dühös polgárok" táborába. Ahogy jobbra, úgy balra sincs határ. Nagy bajban van az eddig protestpárt, a Baloldal is, tőlük szintén sok aggódó-dühös voks vándorolt az AfD-hez.

Hegedűs szerint az AfD jó ideig ellenzékben marad, juniorpartnerként nem fog sehol sem kormányzati felelősséget vállalni. A párt sikere azért is elgondolkodtató, mert a Merkel vezette nagykoalíció Németországát nem csak kudarcként, hanem sikerként is be lehet állítani. Négy éve nincs költségvetési deficit, számos szociális intézkedés mellett bevezették a minden ágazatra kiterjedő minimálbért. Mindez azonban hidegen hagyja az AfD szavazóit,. Ahogy a kutyát sem érdekli a menekültek számának drasztikus csökkenése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.