galéria megtekintése

Csak újabb tragédia érte Szíriát

2 komment


Miklós Gábor

A szíriai konfliktusra csak rárakódtak a felekezeti elemek, a síita-szunnita viszályt a rezsim szította – véli a lapunknak nyilatkozó elemző. AlHakam Saar szerint Irán és Szaúd-Arábia „közvetett hadviselést” folytat a  térségben.

Az Irán és Szaúd-Arábia között a síita hitszónok, Nimr al-Nimr sejk lefejezése miatt kirobbant konfliktus valamelyest elterelte a figyelmet a térség egyik fő válsággócáról, Szíriáról, illetve az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet elleni küzdelemről. Pedig korábban több kedvező jelet is lehetett észlelni: Szaúd-Arábia szunnita koalíciót szervezett a szintén szunnita dzsihádisták ellen. Sőt, az al-Nimrrel együtt kivégzettek nagy többsége is szunnita szélsőséges volt, köztük olyanok, akik kapcsolatban álltak az IS-szel. Ugyanakkor az Irakban és Szíriában harcoló martalócok jelentős része szaúdi állampolgár, és

forrásaink szerint a dzsihádisták támogatói között továbbra is vannak dúsgazdag szaúdiak.

Az Egyesült Államok vezette szövetség légitámadásai nyomán egyelőre nem rendültek meg az IS pozíciói.Sokan feltételezték, hogy Oroszország bekapcsolódása változtat a harctéri helyzeten, ám a bombázások szeptember végi kezdete óta egyértelművé vált: az orosz haderő nem annyira az IS terroristái, mint inkább a szíriai elnök, Bassár el-Aszad ellenfelei ellen harcol – mondta lapunknak AlHakam Saar, a Közép-európai Egyetem (CEU) konfliktuselemző központjának szíriai kutatója. A Szíriai Hálózat az Emberi Jogokért adatai szerint az orosz légitámadások 276 áldozatot követeltek, s ebből mindössze 13 volt fegyveres férfi. A többi civil, asszony, gyerek – tette hozzá.

 

Az IS által uralt területeken alig harcolnak szír kormánycsapatok. Ha az oroszok katonai megjelenése miatt változott is a közhangulat, az csak a rezsim hívei körében érzékelhető. A szíriaiak nagy többsége számára ez újabb tragédiát jelent. Csak Aleppo tartomány déli részéből 50 ezer ember volt kénytelen elmenekülni az orosz bombázás miatt. Más adatok szerint országosan 250 ezer embert üldöztek el lakhelyükről a támadások. Még mindig sokan próbálkoznak török területre szökni, de időközben Ankara lezárta a határt, és száz dollárt kell fizetni az embercsempészeknek, hogy átjuttassák a menekülőket – mondta Saar.

Az aleppói születésű fiatal politológus elkeseredetten beszélt arról, hogy

a háború egyre inkább a civilek közül szedi az áldozatait.

A kérdésre, hogy a szaúd-arábiai kivégzésekkel kiújult szunnita-síita összecsapások nem adnak-e vallási tartalmat a szíriai polgárháborúnak, AlHakam Saar azt mondta: hazájában eredendően politikai konfliktus zajlik, amelyre csak rárakódtak a felekezeti elemek. A síita és szunnita muzulmánok ugyanúgy imádkoznak, ugyanazok a vallási szokásaik. A konfliktust Szíriában a rezsim szította közöttük. A mostani belháborúban egyik félnek sincsenek ideológiai céljai – hangsúlyozta. De tény, hogy az olyan regionális hatalmak, mint Irán és Szaúd-Arábia „közvetett hadviselést" folytatnak Szíriában.

Gyermekek Abtaa városban, egy állítólag orosz légi csapással lerombolt háznál
Gyermekek Abtaa városban, egy állítólag orosz légi csapással lerombolt háznál
Alaa al-Faqir / Reuters

Szaúd-Arábia, az Öböl-államok – csakúgy, mint Törökország – több szervezetet is segítenek. Az IS szaúdi kormánytámogatására nincs bizonyíték, de gazdag üzletemberek pumpálhatnak hozzájuk is pénzt. Teherán a síita Hezbollahot vezényelte a szíriai frontra, és több iráni tábornok is irányítja ott a harcokat. A többségükben szunnita szírek korábban rokonszenveztek a Hezbollahhal, mert becsülték az Izraellel szembeni ellenállását, ez a szimpátia azonban mára megszűnt.

Az elemző borúlátó a konfliktus befejezését illetően. Azt mondta,

nem hiszi, hogy 2016 meghozhatná a békét Szíriában.

Más kutatók is attól tartanak, hogy az újabb konfliktus újabb menekülthullámokat indíthat Európa felé – Szírián kívül Irakból és Törökországból is. Sokan kérdezik, miért nem törekednek a többségükben szunnita muzulmán szíriaiak arra, hogy Szaúd-Arábiában kapjanak menedéket. Egy varsói elemző szerint egy szírnek ez olyan választás lenne, mintha egy lengyel az 1980-as évek nélkülözései elől a Szovjetunióba akart volna disszidálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.