galéria megtekintése

Irak bosszúra szomjazik

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 07. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Hatodik napja ostromolják Tikritet az iraki kormányerők, és ezúttal jó eséllyel szerezhetik vissza a várost az Iszlám Államtól (IS). Az offenzíva nagy jelentőséggel bír, hiszen a soron következő moszuli hadművelet lakmuszpapírja.

Ali Huszein Kadhim negyedik volt a kivégzésre várók sorában. Az ő arcát is vércseppek borították, amikor az Iszlám Állam hóhéra lelőtte az első iraki katonát a sorban. A The New York Timesnak nyilatkozó Kadhim pár héttel korábban, 2014 májusában csatlakozott az iraki haderőhöz. Újoncként számos síita katonatársával együtt Tikritbe, az egykori iraki vezető, Szaddám Huszein szülővárosába vezényelték.

Bagdadban kiállított asszír dombormű Nimrudból. Az Iszlám Államnak ez „eretnek alkotás”
Bagdadban kiállított asszír dombormű Nimrudból. Az Iszlám Államnak ez „eretnek alkotás”
Radu Sigheti / Reuters

Néhány nappal később híre ment, hogy a szunnita szélsőségesek oda tartanak. A rettegő iraki katonák civil ruhát öltöttek, az Iszlám Állam így is rajtuk ütött. Két csoportba rendezték a szunnita és síita katonákat, az utóbbiakat – egyesek szerint a szunnita lakosok segítségével – szinte mind kivégezték. Alit csak súrolta a golyó, halottnak tettette magát, és megúszta. Becslések szerint 1700 iraki síita vesztette életét. Társaik most, kilenc hónappal később bosszúra szomjazva próbálják visszavenni Tikritet.

 

Az iraki haderő nagyszabású ostroma hatodik napja tart. A valaha 260 ezres nagyváros bevétele nem lesz egyszerű, a korábbi próbálkozások mind kudarcba fulladtak. Renad Mansour, a bejrúti székhelyű Carnegie Közel-keleti Központ szakértője ennek ellenére úgy látja, hogy ha hosszú és nehéz küzdelem lesz is, az iraki kormányerőknek ezúttal jó esélyei vannak a győzelemre. – Haider al-Abadi iraki miniszterelnök órája is ketyeg, mostanra sokan kétségbe vonták a képességeit.

Politikai szempontból is ez az utolsó esély, hogy a kormányfő és a hadsereg megmutassa, mire képesek – mondta a Népszabadságnak a szakértő. Az előző offenzívákhoz képest a mostani támadás sokkal komplexebb: a 30 ezer katonát mozgósító hadműveletben a meggyengült iraki haderőt szunnita törzsek, valamint Irán által támogatott síita milíciák segítik – hangoztatta.

Irak azonban számos mészárlást látott már a síita–szunnita ellentét miatt, s a Szaddám Huszeint követő síita kormány sem bánt kesztyűs kézzel a szunnita kisebbséggel – részben ez könnyítette meg az IS előrenyomulását. Sokan attól tartanak, hogy a mostani „közös munka” feléleszti a vallásközi szembenállást, s a síita katonák Tikritben nemcsak az IS-en állnak majd bosszút a tavalyi mészárlásért, hanem a szunnita civileken is.

Buldózerrel Nimrud ellen

Háborús bűntettnek minősítette az UNESCO, hogy az Iszlám Állam (IS) ledózerolta az észak-iraki Nimrud régészeti parkjában található asszír romokat. Iraki források szerint az IS csütörtökön kezdte lerombolni az i. e. XIII. században alapított, Moszultól 30 kilométerre lévő Nimrudot, a BBC szerint félő, hogy teljesen ledózerolták. Az Iszlám Állam többször hangoztatta, hogy az ilyen kulturális örökségek „hamis, eretnek idolok”, és el kell pusztítani őket. Moszulban is több felbecsülhetetlen értékű műtárgyat és könyvet semmisítettek meg.

– A tikriti offenzíva óriási jelentőséggel bír, itt válik el, hogy mennyire életképes az együttműködés. Ha itt sikert érnek el, Moszulban és a többi városban is könnyebben legyőzhetik a kormányerők az Iszlám Államot. Ha azonban szektariánus erőszakba és mészárlásba torkollik a hadművelet, az jócskán megnehezíti a dolgokat – mondja Mansour, aki szerint Moszulban is árgus szemekkel figyelik a tikriti történéseket.

Al-Abadi nemrég jelentette be, hogy az IS által önkényesen kikiáltott kalifátus iraki „fővárosa” lesz a következő célpont. Érdemes azonban óvatosan bánni a tikriti következtetésekkel, hiszen a szintén tavaly júniusban elfoglalt Moszul sokkal északabbra van, bent a kalifátus szívében, ráadásul sokkal nagyobb, mint Tikrit. – Az IS számára Moszul szimbolikus jelentőséggel bír. Ha elveszítik Tikritet, azt még elviselik, de ha kiűzik őket Moszulból, az egzisztenciális válságba sodorhatja a szervezetet – véli Mansour.

Levegőből likvidálták a szír szélsőségesek vezéreit

A szír hadsereg légi csapása következtében életét vesztette a szíriai al-Nuszra Front parancsnoka és három másik vezetője – erősítette meg a terrorszervezet, amely az egyik legerősebb csoport az Aszad-rendszer ellen harcolók között. Az al-Nuszra az al-Kaida szövetségese volt, de viszonyuk az Iszlám Állam előretörésével megromlott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.