galéria megtekintése

Bevándorlók nélkül nem menne a briteknek

7 komment

Munkatársainktól

A Nagy-Britanniába érkező bevándorlók jelentős része fiatal, és dolgozik. Hamis állítás, hogy csak a segélyekre hajtanak.

A 2008–2014 között a Nagy-Britanniába érkezett bevándorlók túlnyomó többsége a ­20-30 éves korosztályba tartozott, így nem állja meg a helyét a Brexit-pártiak egyik fő érve, miszerint sokan csak a jóléti juttatások érdekében telepedtek le az Egyesült Királyságban – ez az egyik legfőbb megállapítása annak a tanulmánynak, amelyet Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet szakér­tője készített.

Darvas Zsolt szerint a brit gazdaságnak kell a fiatal munkaerő
Fotó: YouTube

Darvas az Eurostat ­adataira támaszkodva, a 2001–2014 közötti időszakot két részre osztva mutatja be a migrációs folyamatokat. A tanulmány alaptémája az Egyesült Királyságba bevándorló népesség összetétele és foglalkoztatott­sági adottsága, s megvizsgálja azokat az állításokat, melyekkel a június 23-i Brexit-népszavazás közeledtével az EU-ból való távozást támogatók előszeretettel érvelnek. A szociális juttatások mellett a leg­gyakoribb vád, hogy a bevándorlók elveszik a helyiek munkáját, a gyermekeik tanítta­tása túlzsúfolttá teszi az iskolákat és hosszabbak lehetnek a kórházi várólisták.

 

Az adatok szerint az „őslakosok” körében 3,5 százalék a munkanélküliek aránya, ami alacsonyabb, mint az első és a második  generációs bevándorlók körében regisztrált adatok. Vagyis ez meglehetősen nyakatekert érveléssel támaszthatja alá, hogy a külföldiek elveszik a munkát a helyiektől. Persze érezhető a 2004-ben újonnan az EU-hoz csatlakozott tagállamok népességnövelő hatása. 2008–2014 között közel 3,4 millió külföldi állampolgár érkezett a szigetországba, miközben mintegy 1,4 millió távozott, vagyis a cirka kétmilliós népességnövekedés a teljes brit lakosság 3,2 százalékát teszi ki. A letelepedő külföldiek 0,45 százalékkal gyarapították a szigetország népességét, ami némi gyorsulást jelentett a korábbi, 2001–2007-es időszakhoz képest.

Ha a külföldiek korösszetételét nézzük, szembetűnő, hogy a 20–29 éves korosztály adja a „bevándorlók” csaknem hatvan százalékát, 1,1 millió embert. Ha a 15–34 év közöttieket nézzük, ők a teljes létszám 87 százalékát adják. A statisztikai adatok alapján éppen ez az a korcsoport, amely a legtöbb befizetéssel járul hozzá a brit költségvetéshez. Hogy a bevándorlók csak a szociális juttatásokra hajtanának, cáfolják azon statisztikai adatok is, hogy hét év alatt mindössze 72 ezer 15 évnél fiatalabb gyerek, valamint 18 ezer 65 évnél idősebb ember telepedett le az Egyesült Királyságban.

Az, hogy az első generációs bevándorlókra jellemző 76,1 százalékos ­foglalkoztatottsági ráta jóval magasabb sok másik EU-tagországénál, legfeljebb az őslakosok munkahelyeit féltők szlogenjeit támaszthatja alá, de csak akkor, ha nem nézzük együtt a britek munkanélküliségi adataival. Németországban és Svédországban 73, Ausztriában 72, Franciaországban 67 százalék a bevándorlók között a foglalkoztatottak aránya, ami szintén nem utal arra, hogy csak a szociális juttatásokért telepednek át az Egyesült Királyságba.

Darvas Zsolt szerint Nagy-Britannia rengeteget profitált a fiatal bevándorló munkaerőből. Ráadásul az elöregedő társadalom miatt a brit gazdaságnak szüksége van dolgozni akaró fiatal külföldiekre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.