galéria megtekintése

Megfizetett Bulgária a keleti nyitásért

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 06. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Különös tetszhalottnak látszik az orosz Déli áramlat projektje, miután Vlagyimir Putyin Törökországban bejelentette, hogy felhagy az elképzeléssel – mégpedig Bulgária miatt. Szófia azonban nem mond le arról, hogy az orosz gáz útvonala legyen.

Az egyik oldalon megkönnyebbülés, a másikon döbbent csend fogadta az orosz bejelentést, hogy a Fekete-tengerben húzódó csővezetéket a bulgáriai Várna helyett a török partokhoz irányítja Vlagyimir Putyin. Az ok, mondta az orosz elnök, hogy Bulgária nem akarja igazán a vezetéket. Ez akkor hangzott el, amikor Bojko Boriszov új koalíciós kabinetje nyilvánvalóvá tette, hogy Szófia követi az EU irányelvét, és a gázvezeték nem lehet monopolszállító – értsd a Gazprom – kizárólagos tulajdonában. Az orosz bejelentés előtt az olaszok, majd az osztrákok is jelezték, hogy számukra a Déli áramlat nem prioritás. Csak Szerbia és az Orbán-kormány tartott ki rendületlenül (legalábbis szóban) a vállalkozás mellett.

Merkel német kancellár és Boriszov bolgár miniszterelnök bízik még a projektben
Merkel német kancellár és Boriszov bolgár miniszterelnök bízik még a projektben
Tobias Schwarz / Reuters

Megfigyelők Putyin keserű megjegyzéséből arra következtettek, hogy az oroszok csalódtak a bolgárokban. A The New York Times hosszú elemzést is közölt a múlt év végén, amelyben arra jut: az orosz hatalom évek óta dolgozott azon, hogy az EU legszegényebb országát még erősebben magához kösse, s ebben elsősorban az energiafegyvert használta. Az oroszok akartak két új atomerőművi blokkot felépíteni a Duna menti Belenében, de a jobbközép Bojkov-kormány 2012-ben leállította a tervet. A szocialista párt népszavazást kezdeményezett az építkezés újrakezdése érdekében, de az érvénytelen maradt a csekély részvétel miatt.

 

A The New York Times arra a következtetésre jut, hogy az oroszok évek óta befolyásuk alatt tartják a bolgár politikát – titkosszolgálati eszközökkel is. A cikkben van szó halálos fenyegetésekről, nagystílű megvesztegetésről, orosz beszivárgásról a felső politikába. Ilyen akció lehetett a lap szerint a 2013-as rezsilázadás, amelyet a külföldi tulajdonú áramszolgáltatók aránytalan áremelése robbantott ki. Két önégetés is történt a tüntetéseken, ezek után Boriszov lemondott. Az amerikai lap szerint a demonstrációkat többek közt a Moszkva által pénzelt szélsőjobboldali Ataka párt aktivistái szervezték. Ugyanakkor a bolgár szocialisták is az orosz kapcsolatok és az energiafüggés fenntartásának ügynökei.

Vannak azonban más értelmezések is. A bolgár társadalom az állampárti rendszer megdöntése után sem lett oroszellenes. Az orosz befolyás sem szűnt meg, csak a korábbit felváltotta az új elitek, oligarchák és titkosszolgálati gyökerű üzletemberek jelenléte. Bolgár források szerint 200 ezer orosz természetes vagy jogi személy birtokol Bulgáriában ingatlant, vagy van üzleti befektetése. A legutóbbi választással létrejött jobbközép kormánynak is csábító volt az ígéret, hogy a bolgár cégek jelentős jövedelemre tehetnek szert a vezeték építéséből, az állam pedig a használati díjból. Ezt kellett volna egyeztetni az EU követelményeivel, ám végül az utóbbi bizonyult erősebbnek.

Bojko Boriszov feltehetően úgy gondolja, hogy a projektnek nincs vége. Ezt sugallta Angela Merkel német kancellár is. A bolgár kormányfő decemberben azt üzente az oroszoknak, hogy hozzák el a bolgár partokig a vezetéket, s majd ők csinálnak ott egy „kis elosztót”. Az oroszok sokáig ragaszkodtak a teljes üzleti vertikumhoz, erről azonban lemondtak, amikor beleegyeztek, hogy a törökökhöz irányítják a vezetéket, hiszen a gázt akkor már a török–görög határnál osztanák el.

Az Európa-szerte elismert politikakutató, Ivan Krasztev azt nyilatkozta Szófiában, Bulgária hasznot húzhat abból, hogy Putyin az országot tette felelőssé a Déli áramlat kudarcáért. – Szerbia és Magyarország a zászlajára tűzte a Déli áramlatot, most meg nagy vesztesek. Nem kapnak gázt, és elveszítették az EU bizalmát is. Gázt Bulgária sem kap, viszont nőtt az ázsiója – mondta Krasztev, felidézve, hogy az EU a legnagyobb kereskedelmi partner és a legnagyobb beruházó is Bulgáriában. Számításai szerint a brüsszeli támogatás sokkal több munkahelyet hoz létre, mint a Déli áramlat. A kutató úgy véli, Moszkvának is szüksége van az EU-tag Bulgáriára: – Ha Bulgária kilépne az EU-ból, először az orosz beruházók távoznának az országból – állította Ivan Krasztev.

'Lefagyasztom a micsodáitokat!'

Moszkva régóta élesen bírálja Brüsszelt amiatt az uniós irányelv miatt, amely végső soron megakadályozta a Déli Áramlat projektet. Az EU ugyanis tiltja a gázmonopóliumot, vagyis azt, hogy egyazon vállalat kezében legyen a gázellátás és a szállítás. Ezért Brüsszel ragaszkodott hozzá, hogy a Déli Áramlatba alternatív szolgáltatókat is bevonjanak. A vita pár éve odáig fajult Vlagyimir Putyin orosz elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori vezetője között, hogy az orosz vezető állítólag üvöltözni kezdett Barrosóval. "Ha még egy szót hallok a versenyről, akkor lefagyasztom a micsodáitokat!" – írta a The New York Times C. Boyden Gray amerikai diplomatára hivatkozva, aki 2008-ban eurázsiai energetikai különmegbízottként szolgált. (Ezzel feltételezhetően arra utalt Putyin, hogy Európa megfagyhat, ha elzárják az orosz gázcsapokat – a Szerk.) Barroso utóbb azt nyilatkozta, nem emlékszik a vita részleteire, de azt elismerte, hogy volt egy csörtéjük Putyinnal. – Mindig az volt az álláspontja, hogy "ezt a szabályt ellenünk, a Gazprom, Oroszország ellen hozták!" – nyilatkozta Barroso.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.