galéria megtekintése

Barátnak öltözve rendeznek vérfürdőt

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 26. számában
jelent meg.


Veres Dóra
Népszabadság

Az Iszlám Állam fegyveresei tömegmészárlást hajtottak végre a szír-török határnál fekvő Kobaninál. Szíria más pontjain a kormányerők próbálják visszaszorítani a dzsihadisták és a lázadók támadásait.

„Senki sem hagyja el az otthonát, az utcák nem biztonságosak. Az Iszlám Állam (IS) fegyveresei betörnek, és mindenkit megölnek” – idézi a The Guardian a szír–török határnál fekvő, kurdok lakta Kobani egyik lakóját. Fegyverropogásra ébredtek az emberek csütörtökön a városban, amelyet a kurd erők január végén foglaltak vissza az IS-től.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) pénteken közölte, az Iszlám Állam fegyveresei tömegmészárlást hajtottak végre Kobaninál, a halálos áldozatok száma 146-ra tehető. A terroristák csak egy esetben öltek meg ennél is több civilt az országban - írja a Reuters.

Szerda éjszaka a szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) zászlaját lengetve, az FSA egyenruhájában lopóztak be, és több tucat emberrel végeztek. S miközben a dzsihadisták tűzpárbajt vívtak a kurd harcosokkal, az IS egyik katonája öngyilkos merényletet követett el a város központjában – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A civil szervezet beszámolója szerint egy közeli faluban is vérfürdőt rendeztek a szélsőségesek, húsz embert, köztük gyerekeket és nőket lőttek agyon.

 

Közben a szélsőségesek elfoglalták az északkelet-szíriai, jelenleg a kormány ellenőrzése alatt álló el-Haszake egy részét. A kétfrontos támadás válasz arra, hogy néhány napja a szíriai kurd milícia kiűzte az IS fegyvereseit a Líva 93 nevű katonai támaszpontról, amely a kalifátus központjának számító Rakkától mindössze 50 kilométerre fekszik. Múlt héten a kurd erők bevették a török határnál fekvő Tel Abjadot, ezzel vágva el a terrorszervezet utolsó utánpótlási vonalát. Az IS itt bonyolította le az illegális fegyver-, műkincs- és olajkereskedelmet Törökországgal. A kurdok győzelmét a nemzetközi sajtó által megszólaltatott szakértők az IS visszaszorulásának első jeleként értékelték, a napokban azonban a szervezet bizonyította, hogy szó sincs erről.

Törökország a menedék. A Kobaninál dúló harcokban megsebesült kurd kisfiú a határ túlsó oldalán
Törökország a menedék. A Kobaninál dúló harcokban megsebesült kurd kisfiú a határ túlsó oldalán
Rodi Said / Reuters

Charles Lister, a muszlim világgal foglalkozó Brookings Doha Center elemzője szerint az Iszlám Állam klasszikus taktikára váltott. A szunnita szélsőségesek célja, hogy elvonják a kurd erőket Rakkából. Lister szerint az álcázás következménye a paranoia lesz, mostantól a helyiek az FSA embereiben sem fognak megbízni.

Natasha Underhill, a Nottingham Trent Egyetem Közel-Kelet-szakértője a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy az Iszlám Állam területvesztése nem a szervezet gyengüléséről árulkodik. Az elmúlt napok fejleményei szerinte azt jelzik, hogy az hadseregként működik.

Evinka Mahmud kurd ügyvéd és emberi jogi aktivista azonban optimistább. Lapunknak azt mondta, a nemzetközi koalíció segítségével Rakka elfoglalása korántsem elképzelhetetlen. Szíriában a helyzet tragikus. Becslések szerint a szíriai polgárháborúban eddig 200 ezren haltak meg, és 11 millió embernek kellett elhagynia az otthonát. – Rengeteg a hajléktalan, óriási a szegénység és a nélkülözés. Az orvosi ellátás hiánya miatt egyre többen betegednek meg, a nemzetközileg tiltott háborús eszközök (vegyi fegyverek – a szerk.) és a lakónegyedeket ért légitámadások rengeteg emberéletet követelnek – mondta az aktivista.

Terjeszkednek a Kaukázusban a dzsihadisták

Oroszországba is megérkezett az Iszlám Állam (IS), legalábbis a szélsőséges dzsihadista szervezet bejelentette, hogy létrehozta saját „tartományát” az észak-kaukázusi régióban, és egy bizonyos Abu Muhammad al-Kadari személyében a vezetőjét is kinevezte. A bejelentés, amelyről a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) nevű washingtoni elemzőcég számolt be, valószínűleg válasz arra, hogy – mint az a YouTube videomegosztón nemrég megjelent felvételből kiderül – az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, Dagesztánban, Kabard- és Balkárföldön, valamint Ingusföldön 2007-ben létrehozott illegális szervezet, az úgynevezett Kaukázusi Emirátus fegyveresei hűségesküt tettek az IS-nek. (P. Cs.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.