galéria megtekintése

„Tapintható a félelem” a görög–macedón határon

2 komment


Veres Dóra

Páncélozott járművek sorakoztak kedden a görög–macedón határon Idomeninél. A görög hatóságok fokozták a rendőri jelenlétet: a menekültek között újabb pletykák kaptak szárnyra arról, hogy megnyitják a február végén lezárt határt.

Még látszanak a múlt vasárnapi összecsapások nyomai az észak-görögországi Idomeninél. Alig két nappal azután, hogy több száz menekült megrohamozta a határon felhúzott kerítést, ismét olyan hírek terjednek a menekülttáborban, hogy a hatóságok négyszáz embert hamarosan átengednek Macedóniába.

A sínekre feküdve próbáltak megállítani egy vonatot menekültek Idomeni közelében
A sínekre feküdve próbáltak megállítani egy vonatot menekültek Idomeni közelében
Stoyan Nenov / Reuters

– Nem tudni, hogy ki terjeszti ezeket a pletykákat, de nagyon nehéz meggyőzni az embereket az ellenkezőjéről – mondta a Népszabadságnak Laura Naude, a Lighthouse Relief civil szervezet helyszínen tartózkodó munkatársa, aki szerint a helyzet eszkalálódásától tartó görög hatóságok fokozták a rendőri jelenlétet. Naude hangsúlyozta, hogy rengeteg hamis információ kering a tábor lakói között. – Semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapnak, fogalmuk sincs, mi lesz velük.

 

Naude azt mondja, két hete például önkéntesek egy csoportja arra buzdította a – buszos transzportok miatt kedd este fogyatkozásnak indult – tizenegyezres tömeget, hogy illegálisan, akár erőszakkal lépjék át a határt. A svéd civil szervezet munkatársa szerint a helyszínen szinte tapintható a félelem, így nem meglepő, hogy az emberek bedőltek az április 10-i eseményeket kiprovokáló röplapoknak, amelyekről ugyan már hallott, de még nem látta őket.

Az Európai Bizottság eközben felszólította Görögországot, hogy két héten belül álljon elő konkrét tervekkel arra vonatkozóan, miként kívánja megszüntetni a határőrizeti hiányosságokat a schengeni övezet általa felügyelt külső határain. Ha Athén nem lép, ellenőrizni fogják a Görögországból érkező utasokat a schengeni övezet belső határain, így további menedékkérők rekedhetnek az országban.

­Mindeközben ­nyilvánosságra került egy felvétel, amelynek tanúsága szerint a bolgár–török határ török oldalán egy bolgár civilekből álló önkéntes „határőrcsoport” néhány napja elfogott és megkötözött három afgán menedékkérőt. Az eljárás a jogvédők és a határőrizetért felelős rendőri erők vezetője, Antonio Angelov szerint is jogtalan – emlékeztet a BBC. Bojko Boriszov bolgár kormányfő azonban néhány nappal ezelőtt úgy fogalmazott, a rendőrségnek és a katonaságnak „minden segítség jól jön”. A miniszterelnök később némileg finomított álláspontján, s megjegyezte, hogy senki sem szegheti meg a törvényt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.