galéria megtekintése

Kamu röplap miatt rohamozták meg a menekültek a határt

8 komment


Dési András

Súlyos incidens tört ki a görög–macedón határon: több száz menekült megrohamozta a határt, miután kiderült, hogy az átjutást ígérő röplap átverés volt. A macedón biztonsági erők könnygázt és vakító gránátokat vetettek be. A görög hatóságok április végéig fel akarják számolni az idomeni sátortábort.

Hirtelen kövek repültek, a menekültek, több százan megpróbálták megrohamozni és áttörni a szögesdróttal megerősített határkerítést. A macedón rendőrök válasza sem késett. Könnygáz- és vakítógránátokkal sorozták meg a támadókat. Akiknek prüszkölve, félig vakon sikerült eljutni a kerítésig, gumibotot kaptak – a nemzetközi sajtó így írja le a görög–macedón határon vasárnap lezajlott, a tavaly szeptemberi röszkei incidenst idéző kaotikus jeleneteket.

Csatajelenet a görög–macedón határnál. Sebesültet mentenek ki társai a „frontvonalból
Csatajelenet a görög–macedón határnál. Sebesültet mentenek ki társai a „frontvonalból”
Sztojan Nyenov / Reuters

A háborús eseményeket állítólag egy arab nyelvű röplap provokálta ki. A görög–macedón határátkelőnél, Idomeninél hónapok óta hiába várakozó menekülteket az ismeretlen szerzők, állítólag aktivisták azzal kecsegtették, hogy április 10-én véget érnek szenvedéseik: megnyitják előttük a február végén lezárt határt, szabaddá válik az út Nyugat-Európába. Mehetnek északnyugatnak.

 

Vasárnap reggel 9 órakor több százan gyűltek össze a határ görög oldalán. A görög rendőrök egy kisebb csoportnak megengedték, hogy a kerítéshez menjenek és beszéljenek a macedón biztonsági erőkkel, ahonnan azonban a válasz merev elutasítás volt. A határ zárva marad, szó sincs arról, hogy bárkit átengednének. Az sem hatotta meg őket, hogy a küldöttség jelezte: az egyre dühösebb és türelmetlenebb tömeget nem tudják visszatartani. Igazuk lett, s pillanatokon belül kitört a csata. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet szerint az összecsapásban több tucat ember sérült meg, őket az Idomenihez közeli kórházakba szállították.

A röplapozás nem új dolog Idomeninél, ahol 11 ezer menekült gyűlt össze egy rögtönzött sátorvárosban. Az embertelen körülmények között élők, sárban, szemétben és ürülékben taposók még az EU és Törökország között született, március 20-tól életbe lépett visszatoloncolási szerződés előtt érkeztek Görögországba. Március 20-án egy röplap arra buzdította az idomeni tábor lakóit, hogy rohamozzák meg a macedón határt. Több százan ugyanakkor a röplapra rajzolt térképet követve elindultak, hogy egy megáradt folyón átkelve jussanak be Macedóniába. A biztonsági erők azonban minden illegális belépőt elfogtak és visszaküldtek Görögországba.

A görög hatóságok tiltakoztak a szkopjei kormánynál a macedón rendőrök brutalitása miatt. A menekültek között hangadók szítanak, irányítják az elkeseredett embereket. Az athéni kormány negyven menekülttábort alakított ki, Idomeniből azonban senki sem akar átköltözni. Dmitrisz Vicasz védelmi miniszter közlése szerint április végéig­ felszámolják az idomeni tábort. A vasárnapi nem az utolsó csata volt.

Hullámsír Számosz partjainál

Legalább öt ember, négy nő és egy gyermek fulladt a tengerbe a görög Számosz sziget partjai előtt, amikor a menekültekkel teli gumicsónak felborult a viharos Égei-tengeren. A görög parti őrségnek öt embert sikerült kimenekíteniük a hullámokból, a csoport többi tagját – még legalább öt személyt – még keresik.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.