Huszonöt iraki menekült sorsáról vitáznak

Csehország nem hajlandó visszafogadni 25 iraki menekültet, akik egy hete érkeztek Németországba, miután visszavonták a prágai belügyminisztériumba korábban benyújtott, menekült státuszért folyamodó kérelmüket.

Milan Chovanec, a cseh belügyi tárca vezetője a Právo napilapnak nyilatkozva azzal indokolta elutasító döntésüket, hogy az érintett személyek Németországban nem kértek nemzetközi védelmet, ezért a dublini egyezmény alapján nem fogadhatják be őket. Ráadásul egyszer már lemondtak arról, hogy Csehországban telepedjenek le, ezért minden bizonnyal visszaküldenék őket Irakba. Harald Neymanns, a berlini belügyminisztérium szóvivője viszont a CTK hírügynökséggel azt közölte, hogy Prága kötelessége visszafogadni őket, és elbírálni a kérelmüket.

A szomszédos országok vitája múlt szombaton kezdődött. A 25 iraki menekült ekkor döntött úgy, hogy mégsem maradnak Csehországban, hanem Németországban, lehetőleg Essenben szeretnének letelepedni, ahol rokonaik élnek. Ezért egy magáncégtől bérelt autóbusszal útnak indultak ideiglenes lakóhelyükről, a morvaországi Jihlava környékéről. Ám a német idegenrendészek néhány kilométerre a cseh határtól feltartóztatták őket, az autóbusz vezetőjét pedig megbilincselték, mert embercsempésznek vélték. Miután tisztázódott a helyzete, szabadon engedték őt. A menekülteket is visszatoloncolnák Csehországba. A két ország hatóságai hétfőn egyeztetnek a megoldásról.

Az érintettek 64 társukkal együtt február végén érkeztek a Generace 21 prágai civil szervezet humanitárius programjának részeként Prágába, méghozzá az emberiség egyik legősibb városából, Erbilből, ahol elmondásuk szerint főleg vallási meggyőződésük miatt életveszélyben voltak.

A szükséges egészségügyi és biztonsági ellenőrzéseket a prágai kabinet által kijelölt szakértők végezték el. Utaztatásuk költségeit a civil szervezet fedezte, cégek és magánszemélyek adományaiból, amelyekből Jihlava környékén lakásokat béreltek, cseh nyelvtanfolyamot is szerveztek, ősztől pedig munkát szereztek nekik, mert mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy Csehországban akarnak letelepedni.

Harminchárman azonban másként határoztak: nyolcan visszautaztak Irakba, huszonöten pedig Németországot választották. Döntésük után a prágai kormány leállította a Generace 21 programját, amely az idén 153 iraki menekült letelepítésével számolt.

Milan Chovanec szombati interjújában éppen az iraki menekültek példájával bizonyította, hogy mennyire értelmetlen az Európai Bizottság újabb javaslata, amely a harmadik országból érkező, nemzetközi védelemre szoruló menekültek kötelező kvóták szerinti elosztásával számol. „Az Európai Unió bürokratái újabb életszerűtlen álmodozásaikban megfeledkeztek az emberek szabad akaratáról, alapvető szabadságjogáról. Ha a menekültek nem óhajtanak a nekik kijelölt országban letelepedni, akkor nem tudjuk odaláncolni őket" - mutatott rá a cseh belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.