galéria megtekintése

Már gyerekkorukban lesújt a romákra a gyűlölet

Csehországban nem csökken a roma gyermekek diszkriminációja, és már aggasztó méreteket öltött iskolai szegregációjuk is – mutat rá az Amnesty International (AI) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése, amelyet a prágai hírportálok ismertetnek.

A felmérés szerint jelenleg a roma gyermekeknek több mint az egyharmada az enyhén értelmi fogyatékosok oktatásával foglalkozó speciális iskolákba jár, holott a lakosságnak mindössze három százaléka tartozik ehhez az etnikai kisebbséghez.

Rasszizmus és diszkrimináció ellen tiltakozó romák 2013-ban Prágában
Rasszizmus és diszkrimináció ellen tiltakozó romák 2013-ban Prágában
David W Cerny / Reuters

Legtöbb esetben indokolatlanul helyezik el őket ezekben az intézményekben. Főleg a társadalomban megnyilvánuló elfogultság és gyűlölködés következtében már kisgyermek koruktól megkülönböztetik őket. Nevezzük nevén ezt a jelenséget, amely egyszerűen és nyilvánvalóan rasszizmus, amivel Csehország alapvető emberi jogokat és uniós törvényeket sért. Emiatt tavaly az Európai Bizottság már kötelezettségszegési eljárást indított Prága ellen – mutatott rá Salil Shetty, az AI főtitkára.

 

Lapunk megkeresésére a prágai oktatásügyi tárca szóvivője elismerte, hogy Csehország hosszú ideje igyekszik megoldani a roma gyermekek beiskolázásával és tanulmányaikkal kapcsolatos gondokat, az utóbbi időben nem eredménytelenül.

„Az Európai Bizottság is elismerte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a jelenlegi cseh kabinet fejt ki a súlyos problémák fokozatos enyhítése érdekében. Az oktatási törvény módosításával sajátos oktatási programokat indítottunk a különböző okok miatt hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása és fokozatos integrálódása érdekében.

Roma fesztivál Prágában. a társadalmi légkör elengedhetetlen a számottevő javulás érdekében
Roma fesztivál Prágában. a társadalmi légkör elengedhetetlen a számottevő javulás érdekében
David W Cerny / Reuters

Ugyanezt a célt szolgálja a előkészítő osztályok megnyitása, ahol a tanulóknak lehetőségük lesz arra, hogy megszerezzék a szükséges alapokat iskolai tanulmányaikhoz. Reméljük, hogy ezeket a törekvéseket az Európai Bizottság is méltányolja, és Csehország nem kerül ebben az ügyben az uniós bíróság elé” – közölte Klára Bílá.

Az oktatásügyi tárca szóvivője hozzátette azonban, hogy a megfelelő társadalmi légkör is elengedhetetlen a számottevő javulás érdekében. A javulásnak eddig nem sok jele van. Tavaly Jirí Dienstbier kisebbségügyi és emberi jogi miniszternek kellett felemelnie a szavát az ellen a sertéstelep ellen, amelyet a Pisek melletti egykori koncentrációs tábor helyén alakítottak ki. A koncentrációs táborból romák százait hurcolták el Auschwitzba a második világháború alatt.

Egy roma holokauszt alatt meggyilkolt fiú arcképe tavaly az egykori piseki koncentrációs tábor helyén
Egy roma holokauszt alatt meggyilkolt fiú arcképe tavaly az egykori piseki koncentrációs tábor helyén
David W Cerny / Reuters

A cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) ugyanakkor a szokásos éves belpolitikai elemzésében nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a romák elleni közhangulat Csehországban jelenleg jóval nagyobb társadalmi veszélyt jelent a hazai jobboldali vagy éppen a baloldali szélsőséges csoportosulások tevékenységénél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.