galéria megtekintése

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a nizzai merényletért

20 komment

NOL

Péntek este egy, szombat reggel három ember csuklóján kattant bilincs a július 14-i merénylet miatt. Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a merénylő szélsőséges iszlamista lett volna, de az Iszlám Állam szombaton vállalta a felelősséget a merényletért.

A merénylő volt feleségén kívül még négy embert vettek őrizetbe  a 84 halálos áldozatot követelő július 14-i nizzai merénylettel összefüggésben – jelentették be szombaton francia bírósági források. Pénteken egy, szombat reggel három ember csuklóján kattant bilincs.

Arról, hogy 84-en vesztették életüket, amikor csütörtök este fél tizenegykor a tunéziai-francia állampolgár, Mohamed Lahouaiej Bouhlel egy bérelt kamionnal belehajtott a tömegbe a nizzai Promenade des Anglais-n, tegnap Francois Molins francia főügyész tett bejelentést. Molins elmondása szerint az áldozatok közül 10-en gyerekek és kamaszok, összesen 202 sérült van, 52-en életveszélyes állapotban fekszenek a kórházban

Molins megerősítette, hogy Bouhlel nem volt ismeretlen a hatóságok számára, 2010 ás 2016 között több pitiáner bűncselekmény miatt is állt bíróság előtt. Idén márciusban hat hónapos börtönbüntetésre ítélték, mert összetűzésbe keveredett egy másik sofőrrel. A hatóságoknak azonban nem volt tudomásuk arról, hogy esetleg radikális nézeteket vallott. 

 
Gyászolók a támadás helyszínének közelében
Gyászolók a támadás helyszínének közelében
Pascal Rossignol / Reuters

Átkutatták a merénylő lakását, ahol különböző dokumentumokat és elektronikus adatokat találtak, ezeket kivizsgálják.  Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a merénylő szélsőséges iszlamista lett volna, ennek ellenére az AFP francia hírügynökség szombati híre szerint a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért.

A főügyész közölte, hogy a teherautót a támadó július 11-én bérelte és 13-án kellett volna visszavinnie. A járművel körülbelül két kilométeren hajtott végig a Promenade des Anglais-n. Egy hotelnél három rendőr megpróbálta megállítani, rájuk lőtt és még 300 métert haladt.

A teherautóban két automata lőfegyvert, töltényeket, két Kalasnyikovot,egy M16-os gépkarabélyt, gránátokat, egy mobiltelefont, különböző dokumentumokat - többek között egy jogosítványt - találtak. Ezek alapján a férfi 1985-ben született Tunéziában, Nizzában lakott, fuvarozóként dolgozott. Exfeleségét ma letartóztatták. 

Molins elmondta, a merényletet egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára, de a támadás módja dzsihádista csoportokra vall.

A támadás helyszínét, a sétányt ma este nyolc órakor megnyitják.Előtte nem sokkal a New Executive a Twitteren közölte az első fényképet Bouhlelről, amely a nizzai merénylő lakcímkártyáján szerepel.

Forrás: Twitter

A merényletről készített korábbi hírösszefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.