galéria megtekintése

Még a tálibok is segítenek a földrengés túlélőinek

0 komment

NOL
NOL

Már több mint 300 halálos áldozata és kétezer sérültje van Afganisztánban és Pakisztánban annak a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengésnek, amely hétfőn pusztított Dél-Ázsiában. Újabb földmozgástól tartva tömegek töltötték az éjszakát a szabad ég alatt, noha a hőmérséklet fagypont közeli volt.

„Otthon ültem, amikor a föld megmozdult. Az utcára siettem a gyermekeimmel. Az egyik unokám rohanni kezdett. Mondtam, hogy álljon meg, de nem fogadott szót, és egy fal ráomlott” – mesélte a The New York Times helyszíni tudósítójának a kabuli Abdul Sukor, romos otthonát mutatva.

Romeltakarítás az afganisztáni Dzsalalabádban
Romeltakarítás az afganisztáni Dzsalalabádban
Parwiz / Reuters

A mentőalakulatok már a helyszínen vannak, a hadsereget is mozgósították, ám a földcsuszamlások és az utakat eltorlaszoló kövek miatt az elszigetelt hegyi régiókba továbbra is nehéz a feljutás, így várhatóan tovább nő a halálos áldozatok száma.

 

Az északkelet-afganisztáni Badaksán tartomány kormányzója kedden azt mondta, hogy az alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagok már készen állnak, de egyelőre csak nehezen tudják eljuttatni a világ egyik legszegényebb régiójában élő emberekhez. India, Irán és az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok is felajánlották segítségüket, de a helyi hatóságok egyelőre nem éltek a lehetőséggel.

A nehezen megközelíthető települések közül számos a tálibok uralma alatt áll, s a szélsőségesek arra biztatták a nemzetközi szervezeteket, hogy emiatt ne tartsák vissza a segélyszállítmányokat. A BBC szerint a harcosok azt a felsőbb utasítást kapták, hogy segítsenek a földrengés áldozatain. Az afgán hatóságok szerint az országban eddig 76 ember esett áldozatul a természeti katasztrófának.

Helybéliek gyűltek össze Mingorában, Pakisztánban: örülnek, hogy élnek
Helybéliek gyűltek össze Mingorában, Pakisztánban: örülnek, hogy élnek
Hazrat Ali Bacha / Reuters

A halottak többsége – több mint kétszázan – Pakisztánban vesztette életét. Kormányzati források attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább növekszik, ugyanis a rengés következtében két gleccser is megrepedt, megindult a folyók felé, s félő, hogy árvíz önt el több hegyvidéki települést.

Az előzmények

Hétfőn hatalmas földrengés rázta meg Afganisztán és Pakisztán határvidékét. Az epicentrum a Hindukus hegység alatt, az afganisztáni Badaksán tartományban volt, „szerencsére” 212 kilométeres mélységben. A pusztítás így is óriási >>>

Túlélők Pesavárban: mentik, ami menthető
Túlélők Pesavárban: mentik, ami menthető
Fayaz Aziz / Reuters

A Facebook és a Google is segít a túlélők keresésében

Sokan semmit sem tudnak a családtagjaikról, így a Facebook elindított egy alkalmazást, amelynek segítségével azok, akik biztonságban vannak és van internet-hozzáférésük, életjelet adhatnak magukról. A Google szintén elindított egy „emberkereső” szolgáltatást: az eltűnt személy nevét beírva a keresőóriás kidobja, hogy azon a néven posztolt-e valaki bármit az interneten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.