galéria megtekintése

Legalább 135 ember halt meg a dél-ázsiai földrengésben

0 komment

NOL
NOL

Helyi idő szerint hétfő délelőtt rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 7,5-ös földrengés rázta meg Afganisztán és Pakisztán északi területeit. Hivatalos közlések szerint az érintett régiókban legkevesebb 135 ember veszítette életét, de a veszteségek pontos mértékéről a kommunikációs rendszerek összeomlása miatt szórványosan érkeztek adatok.

A földrengés epicentruma a közép-Afganisztántól északnyugat-Pakisztánig húzódó Hindukus hegységben, az afganisztáni Badaksán tartományban volt, 212 kilométeres mélységben.

Egyre több áldozatról érkeznek hírek; a képen egy nő holttestét szállítják a pesavári Lady Reading kórházba
Egyre több áldozatról érkeznek hírek. A képen egy nő holttestét szállítják a pesavári Lady Reading kórházba
Fayaz Aziz / Reuters

Az Egyesült Államok Földtani Kutatóintézete első jelentéseiben 7,7-es erősségűnek mondta a földrengést, de ezt később 7,5-ösre mérsékelték.

 

Pakisztánban a helyi média tudósítása szerint irodaházakat kellett evakuálni. Az országban legkevesebb 103-an vesztették életüket az afgán határhoz legközelebb eső tartományokban. A legsúlyosabban az északi Chitral érintett a katasztrófában, ahol hivatalos rendőrségi jelentések szerint húszan haltak meg.

Egy teljes gleccser leomlott Hunzában
Egy teljes gleccser leomlott Hunzában
Twitter

Afganisztánban 33 halottról tudtak hétfő este. Helyi hatósági közlések szerint az afganisztáni Tahar tartomány egyik lányiskolájában 12 diákot tapostak halálra, amikor a tömeg pánikban kirohant egy épületből.

Az összes érintett régióból jelentettek távközlési problémákat a vonalas és a mobilhálózaton is, ami jelentősen megnehezítette a térségben tartózkodó nemzetközi segélyszervezetek munkáját.

Keveset lehet tudni arról a magas hegyek közt fekvő tartományról is, melyben a földrengés keletkezett. Badaksán kormányzója annyit közölt, még gyűjtik az információkat, de legkevesebb 400 ház megsemmisült. A sérültek száma ismeretlen.

Helybéli férfi menti a motyóját a pakisztáni Mingora városában
Helybéli férfi menti a motyóját a pakisztáni Mingora városában
Hazrat Ali Bacha / Reuters

Pakisztán északnyugati határtartományából érkezett hivatalos jelentések szerint a pesavari Lady Reading kórházba özönlöttek a sebesültek.  

„Már kaptunk 50 sérültet, de folyamatosan érkeznek újabbak. Az áldozatok többszörös sérüléseket szenvedtek az épületek összeomlása miatt”

– mondta a kórház szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

Később a kórházba érkezett sebesültek számát 150-re módosította az egészségügyi minisztérium. A sérültek magas száma ellenére a tartományban csupán ketten veszítették életüket a földrengésben.

Az elmúlt 50 év legerősebb földrengései
Dátum
Epicentrum
 Erősség (Richter)
2006. XII. 26.Szumátra, Indonézia9.1
2011. III. 11.
Tōhoku, Japán
9
2010. II. 27.
Maule, Chile8.8
1965. II. 4.
Rat Islands, Alaszka8.7
2005. III. 28.
Szumátra, Indonézia8.6
2012. IV. 11.
Szumátra, Indonézia8.6
 2007. IX. 12.
Szumátra, Indonézia8.5

 A BBC-nek egy a pakisztáni Sargodhában vendégeskedő brit nő azt mesélte:

„Úgy jött, mint derült égből a villámcsapás. Először minden egy picit mozogni kezdett, majd felerősödött. Mind lementünk a lépcsőn és az udvaron, a gyepen gyűltünk össze. Az apósomék, akik itt éltek egész életükben, azt mondják, még sosem tapasztaltak ilyet".

India fővárosában, Újdelhiben az emberek az utcákra rohantak. Az iskolákat és az irodaházakat evakuálni kellett, a metróközlekedés rövid időre leállt. Nagy volt a riadalom, de az elsődleges jelentések szerint nem halt meg senki.

Az észak-indiai Srinagar városában is evakuálták a lakosságot
Az észak-indiai Srinagar városában is evakuálták a lakosságot
Danish Ismail / Reuters

Narendra Modi indiai miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy sürgős jelentést kért a károk mértékéről.

„Készen állunk segítséget nyújtani ott, ahol csak szükséges, beleértve Pakisztánt és Afganisztánt is”

– írta a kormányfő.

David Rothery, a brit Open University planetáris földtudományi professzora a BBC-nek azt mondta, hogy mivel az epicentrum több mint 200 kilométer mélyen a földfelszín alatt volt, szerencsére kisebb károkat okozhatott, mint egy azonos erősségű, de a felszínhez közelebb keletkezett földrengés.

Idén áprilisban egy 7.9-es erősségű földrengés 9000 embert ölt meg Nepálban. A sérültek és a hontalanná válók száma megközelítette a 900 ezret.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.