galéria megtekintése

„A puszta kezemmel ástam ... és akkor megláttam őt”

3 komment

NOL
NOL

A szombati földrengés áldozatainak száma már 4600 felett jár, és több mint tízezren sérültek meg. Még fel sem ocsúdtak a történtek után, de kedden újabb katasztrófa történt: egy egész falut elsodort egy lavina.

Nincs elég élelmiszer és víz, és az áramszolgáltatás si sok helyen szünetel
Nincs elég élelmiszer és víz, és az áramszolgáltatás is sok helyen szünetel
Adnan Abidi / Reuters

A nepáli fővárostól, Katmandutól északra fekvő, népszerű magashegyi túrázóhelynek számító Rasuva körzetben kedden lavina zúdult egy falura. Kétszázötven ember tűnt el – jelentette be Uddav Battarai, Rasuva kormányzója. Az eltűntek között külföldi turisták is lehetnek, egyelőre azonban a mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás és az, hogy a település nehezen megközelíthető helyen fekszik.

„A segítségre várni sokkal gyötrelmesebb, mint ha mi magunk állnánk neki” – mondja a Reuters riporterének a szombati 7,9-es erősségű földrengés egyik túlélője, aki az öccsét és a sógornőjét keresi a szombaton összedőlt katmandui Dharahara toronynál. Noha a fővárosban borzalmas állapotok uralkodnak, a kisebb falvakban és városokban még rosszabb a helyzet.

 

„A kezeimmel kezdtem ásni, és akkor megláttam őt (...) a teste tele volt vágásokkal” – meséli a CNN riporterének a 31 éves Mahesh Koiraba, aki egyetlen lányát vesztette el a földrengésben. A férfi a Katmandutól 30 kilométerre, keletre fekvő Ravi Opiban él, ahol a házak 90 százaléka lakhatatlan, a mentőcsapatoknak pedig egyelőre semmi jele. „Senki sem jött, a kormány nem segít” – mondja egy helyi nő. „Nem tudjuk, hová üljünk, mit együnk. Nincsenek ruháink, mindenünk odabenn volt, de nem tudunk bemenni a házakba” – teszi hozzá Osminda Koirale.

Van, aki nem vár a segítségre, és saját maga ássa ki a romok alatt rekedt szeretteit
Van, aki nem vár a segítségre, és saját maga ássa ki a romok alatt rekedt szeretteit
Navesh Chitrakar / Reuters

Az ENSZ becslései szerint a 28 milliós Nepál mintegy nyolcmillió lakosát érinti a katasztrófa, és közülük 1,4 millióan szenvednek hiányt élelemben. A belügyminisztérium keddi közleménye szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a négyezer-hatszázat, de Szusil Koirala nepáli miniszterelnök szerint akár tízezer áldozat is lehet. 

Az emberek többsége az utcán alszik, van, aki a járdán, más parkok padjain húzza meg magát, a szerencsésebbek sátrakban töltik az éjszakát. Egy újabb utórengéstől tartva azok is félnek visszatérni otthonaikba, akiknek nem dőlt össze a házuk.

Szusil Koirala nepáli miniszterelnök kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdetett
Szusil Koirala nepáli miniszterelnök kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdetett
Athit Perawongmetha / Reuters

S noha még mindig van, ahol nem állt helyre az áramszolgáltatás, és törmelék borítja az utcákat, kedden több helyi busz ismét forgalomba állt, és jó néhány gyümölcsárus is feltűnt a fővárosban.

Lehozták a hegyen rekedt mászókat

Keddre a Mount Everest környéki táborokból helikopterrel sikerült kimenekíteni azokat a hegymászókat, akik a földmozgás utáni lavinák miatt elszigetelődtek. Köztük volt Thomas Martienssen is, a BBC újságírója, aki az 1-es táborba ért éppen szombaton, amikor rengeni kezdett a föld. 

A tábor szinte teljesen megsemmisült, a sátrakat ízekre szedte a lezúduló hórengeteg. „Az első helikopterek vasárnap érkeztek, mi hétfőn reggel értünk le. Három serpánk meghalt” – írja Twitterén. 15 órával ezelőtt azt írta, 20-30 percenként jön egy újabb lavina.

A Mount Everest történetének legfeketébb napja lett a szombati, még a tavaly áprilisi tragédiát is felülmúlta, amikor tizenhét embert ölt meg a földrengés kiváltotta lavina. Most legalább 18-an vesztették életüket a hegyen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.