galéria megtekintése

A pápa hajlandó a vitára a cölibátus eltörléséről

2 komment

NOL

– Ami nem a dogma, azok előtt a témák előtt nyitva áll az ajtó – mondta Ferenc pápa annak kapcsán, hogy a közelmúltban a Vatikánhoz írt levélben 26 asszony kérelmezte a papi nőtlenség feloldását. Ferenc a szentföldi útjáról Rómába visszatérve, a repülőgépen nyilatkozott az őt kísérő újságíróknak.

Nem dogma, de adomány. Ferenc a Róma felé tartó repülőgépen
Nem dogma, de adomány. Ferenc a Róma felé tartó repülőgépen
Andrew Medichini / Reuters

Jelezte, hogy nem zárkózik el ennek az egyház szempontjából kényes témának a megvitatásától, hiszen nem hitbeli kérdésről, hanem életmódbeli szabályról van szó. Más kérdés, hogy a pápa a cölibátust fontosnak, az egyház számára adománynak tartja – írta az El País riportere, aki maga is a repülőgépen utazott a katolikus egyházfővel. A görögkatolikus és a kopt egyház nem tiltja a papok nősülését, a vatikáni püspöki szinódus pedig a napirendjére is tűzi az elvált hívők egyházi újraházasodásának a megvitatását, mint a családmodell átértékelését, tekintettel a világ változásaira.

Ferenc nem tért ki egyetlen újságírói kérdés megválaszolása elől sem. Zéró toleranciát hirdetett azokkal a papokkal szemben, akikről kiderül, hogy gyermekeket molesztáltak. „A szexuális erőszak szörnyű bűn... az a pap, aki ilyesmit elkövet, az Úr testét árulja el" – mondta. Említette, hogy három ilyen püspök esete is terítéken van. Argentínában a privilegizáltakról, a püspökökről azt mondogatják, hogy „a pápa gyerekei", márpedig ilyen nem fordulhat elő. Ez olyan, mint a fekete mise, amikor valakit a szentség felé kellene vezetni, helyette egy életre szóló problémát okoznak neki – érvelt a Jorge Mario Bergoglio néven született katolikus egyházfő. Közölte, hogy hamarosan, még júniusban találkozót tervez hét-nyolc ilyen áldozattal, akik Németországból, Angliából és Írországból érkeznek majd.

 

A pápa érintette a Kúria reformját is, így nem hagyta megválaszolás nélkül az esetleges pénzügyi visszaélésekről, így a korábbi államtitkárról, Tarcisio Bertone bíborosról keringő híreket sem. Mint fejtegette, valószínűleg mindig is lesznek botrányok, ám a mostani reformnak a célja ezek megakadályozása. Nem védte meg Bertonét a 15 millió eurós visszaélési ügyben sem. Erről csak annyit mondott, hogy az ügy „nem világos", folyik a vizsgálat.

Ami az izraeli–palesztin viszonyt illeti, Ferenc világossá tette, hogy Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbasz palesztin elnök meghívásával – amelyet a pápa szentföldi útján jelentettek be – a Vatikán nem a közvetítésbe akar beszállni. A közös ima az, ami segíthet – mondta erről a katolikus egyházfő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.