galéria megtekintése

Újabb "tigris" ellen indítanak fegyelmi vizsgálatot Kínában

NOL
NOL

Az új év első fegyelmi vizsgálatát a pártvezetés illetékes szerve a dél-kínai Nanking párttitkára, Jang Vej-ize ellen rendelte el. Mint a China Daily közölte, „komoly fegyelmi és jogi vétségek" miatt indult a vizsgálat. Az angol nyelvű lap nem közölt további részletet, ám a „súlyos fegyelmi vétség" gyanúja általában a korrupcióra, kenőpénzek elfogadására utal.

Éppen egy éve mozdították el Nanking polgármesterét, Csi Csian-jét, s zárták ki a pártból. Most decemberben közölte az ügyészség, hogy hatalommal való visszaélés, illetve korrupció, így részben rokonain keresztül elfogadott pénzek és ajándékok miatt indul per ellene. Most várhatóan a város legfontosabb vezetőjére, Jangra vár hasonló sors, aki 2011 óta volt párttitkár. Január elsején az 53 éves Jang még részt vett az új évet köszöntő négy kilométeres futóversenyen a Jangce parti városban, majd három nappal később ő lett 2015-ben az első tartományi szintű pártvezető, aki ellen fegyelmi vizsgálatot indítanak.

A nankingi párttitkár január elsején még futott
A nankingi párttitkár január elsején még futott
Reuters/Stringer

A kínai médiából nem derül ki, hogy Nanking két volt vezetőjének ügye között van-e összefüggés. Ahogy arról mi is írtunk, az óév utolsó napján jelentették be Pekingben, hogy felmentették állásából Csang Kun-senget, a külügyminisztérium egyik vezető munkatársát. Mint a South China Morning Post pontosította beosztását, Csang a külügyminisztérium rangsorában a hatodik helyen állt, a protokoll részleg miniszter-helyetteseként.

 

Az említett esetekben az az újdonság, hogy hivatalban lévő nagy halak, a 2012 novemberében pártfőtitkárrá választott Hszi Csin-ping szóhasználatával „tigrisek" ellen kezdeményeztek fegyelmi vizsgálatot. Hszi beiktatását követően azonnal elődeinél szigorúbb és következetesebb korrupció-ellenes harcot hirdetett, nem utolsósorban a párt tekintélyének védelmében, s az utóbbi két évben ehhez tartotta is magát. Ő fogalmazta meg, hogy nemcsak a kis halakra, hanem a tigrisekre, tehát a nagy befolyású vezetőkre is ki kell terjednie a szigorú vizsgálatoknak.

Mint a Hszinhua hivatalos hírügynökség jelentette, a kínai párt KB Politikai Bizottsága most december végén tartott ülést Hszi államfő-pártfőtitkár elnökletével. A tanácskozásról kiadott közlemény szerint nincs helye klikkeknek, frakcióknak a pártban. Zéró toleranciát hirdetnek az ilyen összefonódások, csakúgy mint a korrupció, illetve az extravagáns, költekező reprezentáció, a lakosság köreiben rossz visszhangot kiváltó életmód ellen.

Az elmúlt napok és hetek hírei között szerepelt több olyan „tigrissel" szembeni vizsgálat beindítása, avagy immár ítélet bejelentése is, akiket még Hszi két évvel ezelőtti beiktatása előtti korrupciós ügyek miatt, lényegében bűnszövetkezetben elkövetett visszaélésekért vonnak vagy vontak felelősségre.

Ezek között vezető helyre kívánkozik annak felidézése, hogy a múlt év végén kizárták a Kínai Kommunista Pártból a legfelsőbb pártvezetés egy volt tagját, a belbiztonság nem oly régen még legmagasabb szintű irányítóját, Csou Jung-kangot, és elrendelték letartóztatását korrupciós vádak, hatalommal való visszaélés és államtitok megsértése miatt.

A 72 éves Csou ügye az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botránya, amely a párt volt csúcsvezetését érinti. Csou 2012 novemberéig, a párt legutóbbi kongresszusáig volt öt éven át a KKP szűk vezetésének, a központi bizottság (KB) politikai bizottságán belül működő állandó bizottság tagja. Csou korábban volt Szecsuan tartomány párttitkára, az állami olajcég elnöke és a közbiztonsági tárca első embere is. Rokonsága, így fia is érintett az ügyben.

Majd hasonló súlyú „tigris" Hszu Kai-hou, aki a Központi Katonai Bizottság volt alelnökeként fogadott el pénzeket előléptetésekért cserébe.

Ugyancsak vélhetően korrupció vádja miatt vizsgálatot indítottak a hatóságok Ling Csi-hua ellen, akit Hu Csin-tao korábbi elnök jobbkezeként tartottak számon. A Hszinhua egyelőre csak annyit közölt, hogy Ling ellen „nagyon súlyos fegyelmi vétségek" miatt indult vizsgálat. Mint az MTI írta, az 58 éves Lingről a kínai sajtó már hetek óta pedzegette, hogy hatósági vizsgálat várhat rá, nem utolsósorban azért, mert számos rokonát, így két bátyját és a hozzá és családjához közel álló személyeket már korábban is vizsgálat alá helyezték. Ling korábban a Kínai KP KB általános irodáját vezette, és kvázi Hu Csin-tao elnök kabinetjének vezetője volt, ám a legutóbbi tisztújítás során ennél jóval kisebb befolyást jelentő posztot, a párt Egyesült Frontjának osztályát kapta. A „lefokozására" azt követően került sor, hogy a média megszellőztette, hogy fia egy drága Ferrari gépkocsit vezetve, két hölgy társaságában balesetet szenvedett és életét vesztette.

A Hszinhua vasárnapi jelentése szerint 16 évi börtönre ítélték korrupcióért Hszu Meng-csiát, a földrengés sújtotta Szecsuán tartománybeli Jaan járás volt párttitkárát, aki azonnal megkezdte börtönbüntetését. Hszu posztjával visszaélve mintegy 5,5 millió jüan (898 ezer dollár) kenőpénzt fogadott el különféle beruházó vállalatoktól 2009 és 2013 között.

A párt fegyelmi bizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott havi összesítése szerint decemberben 5340 hivatalnokot marasztaltak el különféle visszaélésekért, ezzel az utóbbi két évben, tehát Hszi pártfőtitkársága során immár több mint százezer személyt. A China Daily a szabálysértések között említette a munkahelyi előírások megsértését, külföldi utazásokat és személyes szórakozásokat, éttermi fogadásokat közpénzek terhére, valamint ajándékok küldését vagy elfogadását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.