galéria megtekintése

„A Fidesz retorikája radikálisabb, mint a Jobbiké”

18 komment

NOL

Cas Mudde holland radikalizmuskutató a Guardianben megjelent véleménycikkében arról ír, hogy miközben a média a radikális pártok térnyerésével foglalkozik, a magyar kormányfő egyre szélsőségesebb retorikájára nem nagyon figyel, holott az radikálisabb, mint maga a Jobbik.

A Georgia Egyetem docense a Guardian hasábjain arról ír, hogy amíg néhány évtizede alig néhány szélsőjobboldali párt kerülhetett be egy-egy ország törvényhozásába, és elképzelhetetlennek tűnt, hogy bármelyikük valaha a hatalom közelébe kerüljön, ma már ez korántsem így van. Erre példa Finnország, Görögország, Lettország, Norvégia és Svájc is.

Mint Mudde írja, noha a radikális pártok száma és politikai befolyása növekvő tendenciát mutat, ezek a pártok korántsem annyira relevánsak. „Túl nagy figyelmet szentelünk viszonylag lényegtelen csoportoknak, miközben a sokkal fontosabb jelenségekkel nem foglalkozunk" - jegyzi meg Mudde, aki szerint e fontosabb jelenségek közé tartozik az a Magyarország, ahonnan a nemzetközi sajtó jóvoltából folyamatosan érkeznek hírek a Jobbik megnyilvánulásairól, arról viszont alig vesz bárki tudomást, hogy

a Fidesz retorikája (bár nem az ideológiája) „radikálisabb, mint a Jobbiké.”


„Nem azt mondom, hogy Orbán szélsőjobboldali politikus, bár az ideológiai színeváltozásai után ki tudja, mi ezzel a helyzet. Azt állítom, hogy ma már ez nem is számít. Akár valamilyen újszerű ideológia, akár a puszta politikai opportunizmus hajtja a Jobbik kiszorítása felé, az eredmény az, hogy Orbán olyan párttá formálta a Fideszt, amelyet a szélsőjobboldali ideológia fémjelezte nacionalizmus, a tekintélyelvűség és a populizmus egyvelege tart össze" – írja Mudde.

 

A radikalizmuskutató emlékeztet arra is, hogy Orbán esetében nem újkeletű jelenségről van szó. „A Charlie Hebdo elleni terrortámadás óta, de talán már előtte is, Orbán jókora xenofóbiával fűszerezte meg ezt a „mérgező” egyveleget . Míg a világ vezetői egymás után szólaltak fel a sajtószabadság védelmében a párizsi merénylet után – akármennyire képmutatók voltak is –, a magyar miniszterelnök a #JeSuisCharlie hashtaget egy bevándorlásellenes kampány indítására használta, amely napról napra egyre problematikusabb lesz.

Az orbáni világnézet magva – írja ennek kapcsán Mudde –

az etnikai nacionalizmus,

amely nem állampolgári, hanem etnikai alapon tekint a „15 milliós” magyarságra, beleértve a Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában élő magyar kisebbséget is. Az EU-tagság korlátozásait elfogadva Orbán magát a határ fogalmát akarja megváltoztatni, amelynek a jegyében létrehozta a kettős állampolgárság intézményét úgy, hogy eközben a anyaországon kívüli magyarságot a szülőföldön, a Trianon előtti magyar területeken való maradásra buzdítja.”

Orbán szombaton a tusnádfürdői előadása alatt. Egyeduralom
Orbán szombaton a tusnádfürdői előadása alatt. Egyeduralom
Koszticsák Szilárd / MTI

Mudde ezután Orbán szombati tusnádfürdői előadásának az egyik részletét veszi elő – „Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna. De van valami, amit nemcsak szeretnénk, hanem akarunk, mert csak tőlünk függ: meg akarjuk őrizni a magyar Magyarországot" –, amellyel szerinte a magyar miniszterelnök a brit konzervatív politikus, Enoch Powell 1968-as Vérfolyam címen elhíresült beszédét idézte meg. Az előbbi azonban – teszi hozzá – nagyobb jelentőséggel bír, Orbán ugyanis továbbra is „Magyarország mindenható ura", míg Powell belebukott idegenellenes beszédébe. És Orbán nem csak szólamokat pufogtat az európai értékek eltűnéséről, hanem xenofób népszavazási kampányt – (nemzeti konzultációt – a szerk.) – indít és falakkal veszi körül az országát – nem mellesleg 25 évvel azután, hogy a vasfüggönyt éppen Magyarországon átvágták.

És ennél is aggasztóbb – hívja fel a figyelmet Mudde – az a

fülsiketítő csend,

amely mindezt az Európai Unió részéről kíséri. Miközben a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt szilárdan Orbán mellett áll, az Európai Unió csupán egyes elemeiben kritizálja a magyar illiberális demokráciát. és bár az Egyesült Államok megszólal néha, az amerikaiakat jellemzően a Jobbik és az antiszemitizmus aggasztja ahelyett, hogy a Fidesz bevándorlás-ellenes politikájával foglalkoznának.

„Míg [az antirasszista szervezetek és baloldali pártok] a széleken küzdenek a radikalizmussal, az közben egyre mélyebbre ássa magát az EU szívében. Itt az ideje, hogy a prioritások megváltozzanak" - zárja sorait a radikalizmuskutató.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.